ΤΟΠΙΚΑ

Ανοίγει την… κάνουλα αυξήσεων – ΚΥΑ για την κοστολόγηση & τιμολόγηση υπηρεσιών ύδατος

ανοίγει-την-κάνουλα-αυξήσεων-κυα-γ-790474

– Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο νέος τρόπος υπολογισμού κοστολόγησης του νερού που προτείνεται, οδηγεί σε επιβαρύνσεις στην τιμή του τόσο για τους αγρότες της Μαγνησίας όσο και στα τέλη ύδρευσης και αποχέτευσης σε όσους υδρεύονται από τις ΔΕΥΑ και άλλες δημοτικές επιχειρήσεις –

Θύελλα αντιδράσεων από τους επιστήμονες, τους αγρότες και τις περιβαλλοντικές οργανώσεις φέρνει η νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση που έθεσε το υπουργείο Περιβάλλοντος σε διαβούλευση για την «Εγκριση γενικών κανόνων κοστολόγησης και τιμολόγησης υπηρεσιών ύδατος. Μέθοδος και διαδικασίες για την ανάκτηση κόστους των υπηρεσιών ύδατος στις διάφορες χρήσεις του». Το σχέδιο της απόφασης ΚΥΑ, που σημειωτέον έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του υπουργείου για διαβούλευση και λήγει 1 Σεπτεμβρίου, αλλάζει πλήρως όσα ξέραμε και γίνονταν επί δεκαετίες στη χώρα μας για το θέμα της τιμολόγησης του νερού για κάθε χρήση. Δηλαδή για τον τρόπο που προκύπτει η τιμή του νερού σε κάθε σημείο της χώρας για ύδρευση, αποχέτευση, άρδευση, λοιπές αγροτικές χρήσεις, για αναψυχή και βιομηχανική χρήση.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΣΑΜΑΚΟΒΛΗ

Σύμφωνα με πηγές του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ, η σχετική ΚΥΑ που βρίσκεται ήδη σε διαβούλευση δεν έχει συζητηθεί με την ΕΔΕΥΑ, η οποία εκπροσωπεί τις περίπου 170 επιχειρήσεις ύδατος (ΔΕΥΑ) της Ελλάδας. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο νέος τρόπος υπολογισμού κοστολόγησης του νερού που προτείνεται, οδηγεί σε επιβαρύνσεις στην τιμή του τόσο για τους αγρότες της Μαγνησίας όσο και στα τέλη ύδρευσης και αποχέτευσης σε όσους υδρεύονται από τις ΔΕΥΑ και άλλες δημοτικές επιχειρήσεις, όπως ο Βόλος και οι άλλοι Δήμοι της Μαγνησίας. Κι αυτό γιατί με την πρόταση του υπουργείου το συνολικό κόστος του τιμολογούμενου νερού θα προκύπτει από το άθροισμα του χρηματοοικονομικού κόστους, του περιβαλλοντικού κόστους και του κόστους πόρου των υπηρεσιών ύδατος. Δηλαδή ο καταναλωτής θα πληρώνει με βάση το πόσα χρήματα απαιτήθηκαν για τα υδραγωγεία, τα αντλιοστάσια, τους αγωγούς, τα διυλιστήρια, τους βιολογικούς, αφαλατώσεις κλπ. καθώς και για τα έξοδα για τη λειτουργία και τη συντήρησή τους. Επίσης θα υπολογίζεται και ο κόστος για το περιβάλλον.

Αυτό για όσους γνωρίζουν, θεωρείται βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε επιβάρυνση στην τιμή του νερού που θα πληρώνει ο τελικός χρήστης ανά κυβικό μέτρο (μ3) καταναλωθέντος ύδατος, εξηγεί στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, η Τοπογράφος – Πολεοδόμος Μηχανικός Τούλα Μπακλατσή, η οποία έχοντας επεξεργαστεί μια σειρά από στοιχεία ενημερώνει:

Το υπουργείο διατείνεται ότι σήμερα υπάρχει χάος και η κάθε ΔΕΥΑ και δήμος κάνει ό,τι θέλει και τιμολογεί το νερό, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη βασικά στοιχεία για το πραγματικό κόστος του, και σημειώνουν ότι με την ΚΥΑ δεν ζητείται η τιμολόγησή του νερού, αλλά μπαίνουν οι κανόνες για σωστή τιμολόγηση των υπηρεσιών που χρειάζονται ώστε να έχουμε πρόσβαση στο αγαθό.

Για παράδειγμα, σε ό,τι αφορά την ύδρευση από μελέτες προκύπτει ότι η οικιακή χρήση του νερού χρεώνεται σήμερα από τις ΔΕΥΑ σε ποσοστό 30% έως 40% του πραγματικού κόστους και για αυτό σχεδόν στο σύνολό τους αντιμετωπίζουν μεγάλα οικονομικά προβλήματα.

Σήμερα στο δήμο Βόλου, για Βόλο, Νέα Ιωνία, Διμήνι η χρέωση γίνεται με κλίμακες καταναλώσεων και είναι ίδιες στην ύδρευση και την αποχέτευση. Ενώ στα χωριά υπάρχουν ξεχωριστά μειωμένα ετήσια τιμολόγια, χωρίς να καταγράφεται σε μεγάλη έκταση η πραγματική κατανάλωση, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται περισσότερο ο κάτοικος της πόλης. Ολα αυτά όμως θα αλλάξουν μετά την εφαρμογή της προτεινόμενης ΚΥΑ και θα πρέπει η ΔΕΥΑΜΒ να προβεί στη σύνταξη μελέτης του πραγματικού κόστους του νερού που θα πληρώνουν τα νοικοκυριά. Υπολογίζεται ότι η τιμή του νερού θα διπλασιαστεί και σε ορισμένες περιπτώσεις θα τετραπλασιαστεί.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα, όμως, καταγράφεται στην άρδευση. Η γεωργία σήμερα απορροφά το 80% των διατιθέμενων υδατικών πόρων και διαπιστώνεται ότι το νερό άρδευσης χρεώνεται μόλις στο 10% έως 15% του πραγματικού κόστους από τους Τοπικούς Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων, ενώ συχνά δεν υπάρχει καν καταγραφή της κατανάλωσης. Οπως παραδέχθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάρκος Μπόλαρης, η Ελλάδα οφείλει έως και τον Σεπτέμβριο του 2016 να έχει ικανοποιήσει την εν λόγω δέσμευση απέναντι στην Ε.Ε. για κοστολόγηση και τιμολόγηση του νερού άρδευσης, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν έργα αξιοποίησης υδάτων (π.χ. εγγειοβελτιωτικά) από το νέο ΕΣΠΑ.

Οι αγρότες διαμαρτύρονται και όπως σχολίασε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ εκπρόσωπός τους, κάθε αύξηση της τιμής του νερού άρδευσης θα επιβαρύνει τους αγρότες και το κόστος των προϊόντων, εν μέσω κρίσης. Επίσης μεγάλες αντιδράσεις θα εκδηλωθούν ενάντια στο σχεδιασμό της κυβέρνησης που προβλέπει το νερό άρδευσης των καλλιεργειών να χρεώνεται όχι όπως μέχρι τώρα με τιμές ανά στρέμμα και το είδος της καλλιέργειας αλλά βάσει ενός μικτού συστήματος χρέωσης, το οποίο αποτελείται από δυο μέρη: Ενα σταθερό τέλος που καθορίζεται ανά στρέμμα καλλιέργειας κι ένα μεταβλητό που υπολογίζεται ανά κυβικό μέτρο νερού κατανάλωσης.

Το νέο χαράτσι θα πληρώνουν και οι αγρότες που ποτίζουν από γεωτρήσεις, οι οποίες είναι ενταγμένες σε οργανωμένα συλλογικά δίκτυα, και εκείνοι που ποτίζουν από ιδιωτικές γεωτρήσεις. Το κόστος θα υπολογίζει η Διεύθυνση Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας και θα το γνωστοποιεί έως τις 31 Οκτωβρίου κάθε έτους στους παρόχους υπηρεσιών ύδατος δηλαδή στις ΔΕΥΑ και στους ΤΟΕΒ καθώς και στους δήμους.

Οι πάροχοι θα το εισπράττουν από τους καταναλωτές και θα το αποδίδουν σε ειδικό λογαριασμό στο λεγόμενο «Πράσινο Ταμείο», παρακρατώντας για δικό τους λογαριασμό το 2,5%.

Ιδιαίτερα θα επιβαρυνθούν οι αγρότες, καθώς το νέο τέλος προστίθεται σ’ εκείνο που ήδη πληρώνουν για την άρδευση.

Στη Μαγνησία σήμερα οι αγροτικές εκτάσεις που αρδεύονται είναι 247.000 στρέμματα. Από αυτά τα 126.000 στρέμματα αρδεύονται από επιφανειακά νερά και τα 121.000 από γεωτρήσεις.

Ενώ εξελίξεις θα υπάρξουν και στην τιμολόγηση του νερού των αγροτών των χωριών του δήμου Βόλου που έχουν «πόλεμο» με την ΔΕΥΑΜΒ και αρνούνται την καταγραφή των εκτάσεων και την τιμολόγησή του.

Σε ανάλογες περιπτώσεις σε χώρες της Ευρώπης η τιμολόγηση του νερού τετραπλασιάστηκε μετά τον υπολογισμό του πραγματικού κόστους, αυτό όμως οδήγησε να μειωθεί εντυπωσιακά και η κατανάλωση νερού κατά 10% – 50%, στη βιομηχανία κατά 40% – 90% και στην ύδρευση κατά 10% – 30%.

Πολλοί από τους οργανωμένους κατοίκους που πρωτοστατούν ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού αντιδρούν στην ΚΥΑ και σημειώνουν ότι σκοπός της κυβέρνησης είναι ηαύξηση της τιμής του νερού, με παρόμοιο τρόπο όπως διπλασιάστηκαν εν μία νύκτα τα τιμολόγια της ΔΕΗ με τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις και ότι τα οι οικονομικά ευάλωτες ομάδες θα μετρούν το νερό με το σταγονόμετρο.

Επίσης και η πρωτοβουλία SaveGreekWater για τη μη ιδιωτικοποίηση του νερού στην Ελλάδα που ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2012 και συγκέντρωσε πάνω από 1 εκατομμύριο υπογραφές με πρόσφατο κείμενό της περιγράφει τις πολύ αρνητικές εξελίξεις που φαίνεται ότι προκύπτουν από σχέδιο Απόφασης της Εθνικής Επιτροπής Υδάτων. Οπως σημειώνει ο κάθε πολίτης θα επιβαρυνθεί με νέα κόστη, θα βιώσει τις συνέπειες της ιδιωτικοποίησης δίχως ιδιωτικοποίηση. Η πρωτοβουλία μιλά για μία νέα «έμμεση μορφής φορολόγηση, που απειλεί ευθέως το ανθρώπινο δικαίωμα για πρόσβαση σε νερό και υγιεινή όπως αυτό ορίστηκε από τον ΟΗΕ», ενώ όπως επισημαίνει η κερδοσκοπία που επιβάλλεται σε σχέση με τη διαχείριση του νερού έρχεται σε αντίθεση και με το ίδιο το Σύνταγμα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου