ΤΟΠΙΚΑ

Απάντηση στο μυστήριο της Αμφίπολης δίνει αρχαιολόγος απο την Τσαγκαράδα

απάντηση-στο-μυστήριο-της-αμφίπολης-δ-790688

Την πεποίθηση ότι ο Γάιος Ιούλιος Καίσαρ ήταν θαμμένος στον τάφο της Αμφίπολης διατυπώνει η ερευνήτρια δρ. Ελπίδα Μητροπούλου, η οποία διαθέτει βαρύ βιογραφικό και αξιόλογη ερευνητική πορεία, PhD in archaeology (London Univ.), Senior Research Fellow (Univ. Birmingham), Al. von Humboldt scholarship (Univ. Berlin).

Μελετώντας τα στοιχεία που έχουν προκύψει για τον τάφο της Αμφίπολης, το μνημειώδες εύρημα που έχει κάνει το γύρο του κόσμου, οδηγώντας τους αρχαιολόγους στη διατύπωση διαφορετικών εκδοχών για τον «ένοικο» του τάφου, η κ. Μητροπούλου, παραθέτει μια σειρά δεδομένων, τα οποία τεκμηριώνουν, κατά την ίδια, τη θέση που διατυπώνει, σχετικά με το συγκεκριμένο εύρημα, στο άρθρο της, που βλέπει για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας, μέσω του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ και ακολουθεί παρακάτω.

Το άρθρο της δρ. Μητροπούλου

O Τάφος. Δεν πρόκειται για λόφο αλλά για τύμβος υψ. 23 μέτρα και διάμετρο 158,4 μ. Τα ευρήματα έδειξαν ότι η ηλικία του είναι 5 εκατ. ετών (Γ. Συρίδης). Ηταν νεκροταφείο για επίσημα πρόσωπα, στους νεώτερους χρόνους, στο επάνω μέρος έγιναν πολλές ταφές και για απλούς ανθρώπους. Γύρω από τον Τύμβο ήταν νεκροταφείο για τους απλούς ανθρώπους και για τα ζώα (Βήμα 6.3.16). Βρέθηκαν 550 κόκαλα από απανθρακωμένο άνδρα, που είναι του Καίσαρα όπως θα δούμε ποιο κάτω, κόκαλα από ζώα (άλογο) από μικρό παιδί κτλ.

Η Χρονολόγηση του Τάφου. α) Στις 8.9.14 που δημοσιεύτηκαν οι καρυάτιδες αμέσως αποφανθήκαμε ότι ο τάφος είναι ρωμαϊκός (Βήμα 9.9.14) και αργότερα ότι είναι μετά το 27 π.Χ. Ακολούθησαν β) η Καθ. Πελαγιά ρωμαϊκό 1 αι. π.Χ. γ) 325-300 (Περιστέρη που επιμένει έως και σήμερα. δ) 2αι. π.Χ. (Καθ. Φαράκλας). ε) 2ο αι. ή αρχές του 1ου (μια ομάδα αρχαιολόγων του υπουργείου (9.8.15 στην Αυγή).

Ο ένοικος του τάφου: Θεωρήθηκε ότι ήταν α) ο Μέγας Αλέξανδρος (από τον πρώην υπουργό Πολιτισμού), Αυτό απορρίπτεται διότι έχουμε τις τέσσαρες ταφές του Μ. Αλεξάνδρου όλες στην Αίγυπτο. β) Κενοτάφιο του Ηφαιστίωνα (από Περιστέρη γιατί βρέθηκε το γράμμα Η σε ένα μάρμαρο μακριά από τον τάφο). Τα διάφορα σύμβολα που βρέθηκαν τα έβαζαν οι μαστόροι για να γνωρίζουν που θα τοποθετούσαν τα διάφορα μάρμαρα, δεν έχουν άλλη σημασία. γ) Ο Κάσσανδρος (Αρβιλέρ και τον ονόμασε ΚΑΣΣΑΝΔΡΙΟ). Πήραν ορισμένα από τα 550 κόκαλα και δημιούργησαν τρεις μορφές μια γυναικεία και δύο ανδρικές και τις συμπλήρωσαν με σχοινιά. Η γυναικεία μορφή θεωρήθηκε ότι είναι η Ολυμπιάδα (Περιστέρη). Δ) Ο Φίλιππος Γ’ ο Αρριδαίος με την σύζυγό του Ευρυδίκη (Καθ. Κίνγκ). Αυτοί τώρα βρίσκονται στον τάφο ΙΙ και Ο Φίλιππος Β’ στον τάφο Ι (Aντ. ΜΠΑΡΤΣΙΩΚΑΣ και J. L. ARSUAGA ( 23. 7. 2015 Εφημ. Καθημερινή).

Εγώ πιστεύω ότι ήταν ο Γάιος Ιούλιος Καίσαρ τον οποίο δολοφόνησαν στην Σύγκλητο οι φίλοι του Πομπηίου. Ο Οκταβιανός που ανέλαβε τώρα και είχε υιοθετηθεί από τον Καίσαρα προσπάθησε να βρει τους δύο αρχηγούς, τον Βρούτο και τον Κάσιος. Πήρε μαζί του τον Αντώνιο και στρατό και τους βρήκε στους Φιλίππους και τους νίκησε. Ο Αντώνιος πήγε στην Αίγυπτο και παντρεύτηκε την Κλεοπάτρα. Μετά από αυτό ο Οκταβιανός θύμωσε και κήρυξε πόλεμο εναντίον της Αιγύπτου και νίκησε το 31 π.Χ. στο Ακτιο. Το ζεύγος αυτοκτόνησε. Ο Οκταβιανός γύρισε στη Ρώμη έλαβε από την Σύγκλητο την ανώτερη τιμή Αύγουστο. Αμέσως ανακοίνωση ότι φθάνουν οι κατακτήσεις να ζήσουμε με ειρήνη και δημιουργία. Ανήγειρε ένα μαρμάρινο κτίριο ύψους 25 μ. στο κέντρο της ρώμης που ονομάστηκε «ΜΑΥΣΩΛΕΙΟ ΕΙΡΗΝΗΣ ΤΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ». Οι αρχιτέκτονες ίδρυσαν κτίρια σε όλες τις πόλεις της αυτοκρατορίας. Οι γλύπτες αντέγραψαν πολλά ελληνικά έργα, πήραν τα πρωτότυπα και αντίγραφα αλλά άφησαν και ένα αντίγραφο σε μας και οι συγγραφείς έγραψαν αρκετά.

Μετά σκέφτηκε να τιμήσει τον πατέρα του τον Καίσαρα. Πήγε στην Αμφίπολη που ήταν κόμβος άλλωστε πρώτα ονομάζονταν επτά οδοί και ανήγειρε τον καταπληκτικό αυτό τάφο. Γύρισε στη ρώμη, πήρε το κουτί με τα καμένα κόκαλα του Καίσαρα. Γνωρίζουμε ότι την επαύριον της δολοφονίας του τον έκαψαν σύμφωνα με τα ήθη της εποχής. Εκανε ένα πολυτελέστατο φορείο (αμαξάκι), έβαλε μέσα το κουτί και πήγε και το τοποθέτησε στον τάφο. Ο τάφος έχει στο κέντρο ένα μάρμαρο και χωρίζεται σε δύο μέρη. Εβαλε τις δύο ρόδες εμπρός και τις δύο πίσω. Τα καμένα κόκαλα βρέθηκαν. Σχετικά με το τελευταίο εύρημα προτού σταματήσουν οι ανασκαφές τον Ιούνιο του 2015 ανακοινώθηκε ότι βρέθηκαν χρυσελεφάντινα υπολείμματα από φορείο.

Η Ιστορία του Τάφου. Ο τάφος στην αρχή ήταν επισκέψιμος αλλά σύντομα οι αρχαιοκάπηλοι εισήλθαν και πήραν ό,τι πολύτιμο βρήκαν και το φορείο με το κουτί. Αργότερα ο Θεοδόσιος Α’ (379-395 μ.Χ.) που το 380-381 μ.Χ. επέβαλε σαν επίσημη και μοναδική θρησκεία στο κράτος την χριστιανική. Οι χριστιανοί βλέποντας τις Σφίγγες θεώρησαν ότι ο τάφος ανήκει σε αιγυπτιακή θεότητα και άρχισαν να τον καταστρέφουν, όπως παντού κατέστρεφαν ότι ανήκει σε άλλη θρησκεία. Στην Αίγυπτο κατέστρεψαν ακόμη και το Μουσείο και τη βιβλιοθήκη. Αμέσως ο Θεοδόσιος ζήτησε και ανήγειραν τείχος σε κάθε δωμάτιο αλλά άφησαν ένα τμήμα στο πάνω μέρος ανοικτό. Το 569 μ.Χ. είχαμε 5,8 Ρίχτερ που άλλαξαν τη ροή του ποταμού Στρυμόνα και γέμισαν την λίμνη Κερκίδα που πλημμύρισε και τα νερά μεταφέρθηκαν εντός του μνημείου, παρασύροντας άμμο και κόκαλα και τα πήγαν μέσα στον τάφο, γι’ αυτό ο τάφος ήταν γεμάτος άμμο. (Εθνος 17.10.14).

Ο περίβολος έγινε από τον Οκταβιανό

Ο σκελετός. Τις παραμονές που έκλεισε η ανασκαφή παρουσίασαν έναν ολόκληρο σκελετό στην TV και αμέσως τον έστειλαν στη Θεσσαλονίκη να το μελετήσουν οι ειδικοί. Ο Καθ. Θέμελης είπε ότι αυτός ανήκει σε στρατηγό του Μ. Αλεξάνδρου και δεν έχει σχέση με τον ένοικο του τάφου. Πιστεύω και εγώ ότι είναι στρατηγού του Μ. Αλεξάνδρου που πάνω σε αυτό είχαν τοποθετήσει τον Λέοντα και δεν έχει σχέση με τον ένοικο του τάφου γιατί τον σκελετό αυτό τον πήραν από το Μουσείο.

Οι άλλες ταφές στον Τύμβο. Το 2014 Ελληνες επιστήμονες έκαναν Σεισμική Τοπογραφία και βρήκαν ότι υπάρχουν τέσσερα άλλα μνημεία σε βάθος 2.5 μ. (Archaeological Prospection, 2004; National Geografic, Aμφίπολη, 2014 σελ. 18 και 19. Αρ. Η4 – Η7). Η σημερινή ανασκαφή είναι Η6. Οι Η6 και Η7 έχουν το ίδιο βάθος. Ο τάφος Η7 είναι ο πλησιέστερος 15 μέτρα αριστερά μας από τον τάφο μας. Γιατί αποφάσισαν να ζητήσουν από καθηγητές του Παν. Θεσσαλονίκης να ξανακάνουν έρευνα; Αποτέλεσμα; Εκαναν μόνο σε ένα μικρό μέρος και δεν ανακοίνωσαν τα αποτελέσματα.

Το κόστος της ανασκαφής. Στην συγκέντρωση που είχαμε στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείου Αθηνών η κ. Περιστέρη απήντησε ότι δεν είχαν έξοδα γιατί όλοι τους ήταν υπάλληλοι του υπουργείου αλλά ο επόμενος υπουργός δημοσίευσε ότι έλαβαν το μεγαλύτερο ποσό από κάθε άλλη ανασκαφή.

Η δρ. Ελπίδα Μητροπούλου

Η Δρ. Ελπίς Μητροπούλου (PhD (Lond), DDG (Hope) έχει πτυχία Αγγλικής και Ελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ιδίου Πανεπιστημίου και της Σχολής Ξεναγών από το Πανεπιστήμιο Πειραιά.

Το 1962-1963 παρακολούθησε μαθήματα Κλασσικής Αρχαιολογίας με τον Καθ. P.E. Corbett στο Παν. Λονδίνου U.C.L και Αρχαία Ιστορία με τον ΚΑΘ. Barron άλλου Κολλεγίου. Είναι Διδάκτωρ Κλασσικής Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Λονδίνου (U.C.L) με τέσσερις υποτροφίες, μία από το Αχιλλοπούλειο Τσαγκαράδας και τρεις από το Πανεπιστήμιο το Λονδίνου. Διδάκτωρ με τον καθ. P.E.Corbett και εξωτερικό εξεταστή τον καθ. της Οξφόρδης με M. Robertson με θέμα «Attic Votive Reliefs of the 4th Cent…B.C» και εξελέγη μέλος του CONVOCATION του Πανεπιστήμιου του Λονδίνου.

Εχει πραγματοποιήσει μεταδιδακτορικές έρευνες: 1968-1969 – Ερευνα για τα Μουσεία της Ελλάδας. 1969-1970 – Ερευνα στο U.C.L με υποτροφία του Παν. Αθηνών. 1970-1973 – Ερευνα στο Παν. του Birmingham.

Διδασκαλία: 1969-1971 διδασκαλία Νέων Ελληνικών στο Extra Mural Department, 1970-1971 Tutor Σεμινάρια για τους μη αρχαιολογίας φοιτητές.

Διδασκαλία και έρευνα: Το 1970-1973 Senior Research Fellow με αυτοδύναμη διδασκαλία και έρευνα στο Πανεπιστήμιο του Birmingham, με συναγωνισμό με 82 υποψηφίων ήρθε πρώτη και παμψηφεί, που συνέβη για πρώτη φορά στο Πανεπιστήμιο. Είχε 30 φοιτητές, το μεγαλύτερο αριθμό που δέχεται το Πανεπιστήμιο στην Αγγλία. Εβγαλε και ένα λέκτορα στο Παν. New Castle upon Tyne dr. a. J. S. Spawforth, που υπήρξε και αντιπρόεδρος της Αγγλικής Αρχαιολογικής Σχολής στην Αθήνα. Εχει πολλές δημοσιεύσεις και έρευνες στο βιογραφικό της, σειρά υποτροφιών και συμμετοχών σε διεθνή συνέδρια.

Ιδρύτρια και Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Επιστημόνων Καλλιτεχνών Λογοτεχνών που είναι Σωματείο Καλλιτεχνικό Πολιτιστικό μη κερδοσκοπικό και έχει οργανώσει έως σήμερα πάνω από 45 εκθέσεις Ζωγραφικής και εκδηλώσεις κλασσικής Μουσικής, κυρίως για νέους. Η UNESCO των Παρισίων συμπεριέλαβε μάλιστα την Εταιρεία μεταξύ των πέντε ερευνητικών κέντρων της Ελλάδας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου