ΤΟΠΙΚΑ

Πρόγραμμα 12 εκ. ευρώ στη Μαγνησία για τουρισμό, μεταποίηση, πολιτισμό

πρόγραμμα-12-εκ-ευρώ-στη-μαγνησία-για-το-792033

Χρηματοδοτικό «εργαλείο» ύψους 12 εκατομμυρίων ευρώ καλείται να διαχειριστεί η Μαγνησία, μέσω της Εταιρείας Ανάπτυξης Πηλίου, στο πλαίσιο του προγράμματος τοπικής ανάπτυξης με πρωτοβουλία τοπικών κοινοτήτων «CLLD 2014-2020». Ήδη, έχει εκφραστεί, σύμφωνα με τους υπεύθυνους του προγράμματος σημαντικό ενδιαφέρον από επενδυτές, ειδικά στον τομέα του τουρισμού, αλλά και της αγροτικής παραγωγής.

Σήμερα Παρασκευή στο Επιμελητήριο Μαγνησίας πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με στόχο την ενημέρωση των υποψηφίων ενδιαφερομένων επενδυτών, για τη διαμόρφωση και επιλογή των στρατηγικών του νέου προγράμματος για τον Νομό Μαγνησίας. Επρόκειτο για τη δεύτερη φάση της διαβούλευσης που έχει ξεκινήσει ήδη και θα συνεχιστεί μέχρι τις 16 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να εγκριθούν έως και 50 τοπικά προγράμματα σε όλη την Ελλάδα.

Στόχος της εκδήλωσης ήταν η ανάδειξη όχι μόνο των αναγκών της περιοχής μας, αλλά και η διαμόρφωση της στρατηγικής και των δράσεων του προγράμματος, σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς. Στην συνέχεια, θα κατατεθεί η σχετική πρόταση προς χρηματοδότηση.

Για το Νομό Μαγνησίας, το ύψος του προγράμματος θα ανέλθει στα 12 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 8 εκατ. ευρώ αφορούν στην χερσαία Μαγνησία και τα υπόλοιπα 4 εκατ. ευρώ τα τρία νησιά των Σποράδων και το Τρίκερι, που θα ενταχθεί στο πρόγραμμα Αλιείας και Θάλασσας.

Η τοπική στρατηγική για το νέο πρόγραμμα, εξάλλου, εστιάζει στα πλεονεκτήματα που διαθέτει η Μαγνησία και καλύπτουν το τρίπτυχο «Μεταποίηση – Τουρισμός – Πολιτισμός.

Ενδιαφέρον επενδυτικό υπάρχει, στρέφεται όμως κυρίως στον τομέα του τουρισμού. Όπως τονίστηκε χαρακτηριστικά από την συντονίστρια του προγράμματος κ. Κατερίνα Κοντογεωργίου, «στο τελευταίο δίμηνο που έχουμε επισκεφτεί την περιοχή παρέμβασης δύο φορές, έχουμε διαπιστώσει ότι υπάρχει σε αρκετά υψηλό επίπεδο επενδυτικό ενδιαφέρον. Κυρίως οι επενδυτές στρέφονται στον τομέα του τουρισμού, που θεωρείται το «δυνατό» σημείο της περιοχής, ο στόχος όμως της Εταιρείας είναι να δώσει βαρύτητα στην αξιοποίηση των τοπικών αγροτικών προϊόντων που διαθέτουν υψηλή ποιοτική αξία, στη μεταποίηση και την τυποποίησή τους, όπως επίσης και στην ανάδειξη της πολιτιστικής ταυτότητας, που είναι και αυτός ένας ισχυρός πυλώνας για το Νομό».

Για τους τρεις πυλώνες της ανάπτυξης, μίλησε με την σειρά του ο πρόεδρος της ΕΑΕΜ κ. Βασίλης Καραλής, ο οποίος υπογράμμισε ότι «σ’ αυτή τη φάση, η μεταποίηση είναι το βασικότερο κομμάτι που πρέπει να αναπτύξουμε. Σαφώς και ο τουρισμός είναι το άλλο σημείο που πρέπει να δώσουμε βαρύτητα, καθώς αποτελεί το μεγάλο κεφάλαιο της χώρας που τα τελευταία χρόνια, παρ’ όλη την κρίση, γνωρίζει μία σταθερή άνοδο, ενώ πολύ βασική παράμετρος είναι και ο τομέας του πολιτισμού».

Όπως τονίστηκε κατά την εκδήλωση, η φέρουσα δυνατότητα της περιοχής έχει τεράστια αποθέματα, ιδιαίτερα στους κλάδους της μεταποίησης και της ήπιας τουριστικής ανάπτυξης, που θα αξιοποιούν την τοπική πρωτογενή παραγωγή, συμβάλλοντας στη βελτίωση των συνθηκών απασχόλησης, στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, στην εμπέδωση της κοινωνικής συνοχής.

Μεταξύ άλλων, στα πλεονεκτήματα της Μαγνησίας περιλαμβάνοντα η κεντροβαρής θέσης της στην ηπειρωτική χώρα και κοντά στα μεγάλα αστικά κέντρα, η εναλλαγή και ο συνδυασμός βουνού και θάλασσας και νησιωτικού συμπλέγματος, η ύπαρξης προστατευόμενων περιοχών NATURA και θαλάσσιου πάρκου, παραδοσιακοί οικισμοί με συγκεκριμένα μορφολογικά χαρακτηριστικά, οδικές, ακτοπλοϊκές και αεροπορικές συνδέσεις, τουρισμός όλο τον χρόνο με μεγάλο αριθμό καταλυμάτων, πλήθος μυθολογικών, ιστορικών, πολιτιστικών και θρησκευτικών μνημείων, πλούσια πολιτιστική παραγωγή και παράδοση, αξιόλογο επιστημονικό δυναμικό, μεγάλος αριθμός αγροτικών προϊόντων Π.Ο.Π.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου