ΤΟΠΙΚΑ

Σε εγρήγορση χωρίς πανικό οι φορείς για την ελονοσία

σε-εγρήγορση-χωρίς-πανικό-οι-φορείς-γι-794441

Σε επαγρύπνηση βρίσκεται η Μονάδα Αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Βόλου για την ασφάλεια του αίματος από εγχώρια κρούσματα ελονοσίας σε διάφορες περιοχές της χώρας. Αν και ο Νομός δεν έχει κανένα κρούσμα, ούτε και κάποια περιοχή του βρίσκεται υπό επιτήρηση και γι’ αυτό εκτιμάται ότι δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης της λοίμωξης, ωστόσο υπάρχει συνεχής ενημέρωση από το Κέντρο Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων και οι οδηγίες που έχουν σταλεί τηρούνται απαρέγκλιτα από την αρχή ακόμη του καλοκαιριού.

«Είμαστε ενημερωμένοι εγκαίρως» διαβεβαίωσε ο διευθυντής της Μονάδας Αιμοδοσίας Στυλιανός Λαφιωνιάτης, ο οποίος τόνισε ότι λαμβάνονται όλα τα μέτρα πρόληψης που έχουν επισημανθεί από το ΚΕΕΛΠΝΟ και δεν χρειάζεται να υπάρχει ανησυχία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Μονάδα Αιμοδοσίας ενημερώθηκε στις 3 Αυγούστου για τα νέα κρούσματα σε Αχαΐα και Ηλεία, ενώ γνωρίζει για την επιτήρηση που υπάρχει σε περιοχές των δήμων Τεμπών, Τρικάλων και Καρδίτσας.

Η Μονάδα Αιμοδοσίας έχει λάβει υπόψη της και τηρεί τις οδηγίες για τον αποκλεισμό από την αιμοδοσία ατόμων που κατοικούν και εργάζονται σε πληττόμενες περιοχές. Υπάρχει εγρήγορση των κλιμακίων αιμοληψίας και δυνατότητα αναβολής για διάστημα έξι μηνών πληθυσμιακών αιμοληψιών.

«Ζητούμε το ιστορικό κάθε αιμοδότη όμως μέχρι σήμερα οι αιμοδοσίες γίνονται κανονικότατα, καθώς δεν χρειάστηκε να γίνει κανένας αποκλεισμός» είπε ο ίδιος.

Η Ελλάδα δεν θεωρείται ενδημική περιοχή για την ελονοσία. Οι επηρεαζόμενες περιοχές εκτιμάται ότι είναι ίδιες περίπου με τις περσινές και γι’ αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει επαγρύπνηση. «Ωστόσο τα τέσσερα σποραδικά κρούσματα πανελλαδικά δεν δικαιολογούν και επικέντρωση στο θέμα» είπε ο κ. Λαφιωνιάτης.

Υπάρχει η γνώση

Δεν χρειάζεται πανικός, αλλά πρέπει να υπάρχει εγρήγορση, δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας, Ευθύμιος Τσάμης.

«Παρόλο που δεν ξέρουμε συγκεκριμένα στοιχεία, είναι γνωστό ότι το υπουργείο χειρίζεται μεμονωμένα περιστατικά σε υπό επιτήρηση περιοχές. Στη Μαγνησία, πάντως, δεν έχουμε τέτοιο πρόβλημα. Προφανώς το πρόγραμμα κουνουποκτονίας εκτελέστηκε όπως έπρεπε» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το κουνούπι, όπως είναι γνωστό, είναι το έντομο που μεταδίδει την παρασιτική λοίμωξη, η οποία αποτελούσε σημαντικό αίτιο θανάτου παγκόσμια και στην Ελλάδα εκριζώθηκε το 1974.

«Θεωρούμε πως πρέπει να υπάρχει εγρήγορση από τις αρμόδιες αρχές και τον ιατρικό κόσμο. Ομως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Υπάρχει η γνώση αλλά και οι μηχανισμοί για την καταπολέμηση της λοίμωξης παρά τα προβλήματα που έχει προκαλέσει η οικονομική κρίση.

Μην ξεχνάμε ότι τα περιστατικά ελονοσίας που αντιμετωπίζονται στην Ελλάδα είναι μεμονωμένα και αφορούν επισκέπτες. Παράλληλα, υπάρχουν τα κατάλληλα φάρμακα, άρα δεν είναι κάτι, το οποίο θα δημιουργούσε τεράστια προβλήματα. Επομένως δεν χρειάζεται πανικός, απλώς εγρήγορση και συντονισμός δράσεων εκ μέρους του ΚΕΕΛΠΝΟ» κατέληξε.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου