ΤΟΠΙΚΑ

Πριμ ύφεσης στη Μαγνησία με τα κίνητρα για νέες επενδύσεις

πριμ-ύφεσης-στη-μαγνησία-με-τα-κίνητρα-795837

Προοπτικές προσέλκυσης νέων επενδύσεων στη Μαγνησία δημιουργεί η αύξηση των ενισχύσεων που θα μπορούν να λάβουν τα επενδυτικά σχέδια που θα υποβληθούν για να υλοποιηθούν στο πλαίσιο του νέου αναπτυξιακού νόμου.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας συμπεριλαμβάνεται μεταξύ των έντεκα από τις δεκατρείς περιφέρειες της χώρας που θα «πριμοδοτηθούν» με αύξηση του ανώτατου ποσοστού κρατικών ενισχύσεων κατά δέκα ποσοστιαίες μονάδες, στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων (ΧΠΕ). Η σχετική απόφαση της Κομισιόν αναμένεται να έχει οριστικοποιηθεί μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και ο νέος χάρτης θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2017.

Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και στους τέσσερις νομούς, Μαγνησία, Λάρισα, Καρδίτσα και Τρίκαλα, ειδικότερα η αύξηση των κρατικών ενισχύσεων από 25% που είναι σήμερα θα αυξηθεί στο 35%, ενώ το ίδιο θα ισχύσει επίσης στις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Βορείου Αιγαίου από την 1/1/2017.

Η ανάγκη για την αναθεώρηση προέκυψε λόγω της οικονομικής κρίσης, καθώς σε τέσσερις από τις έντεκα περιφέρειες το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, με βάση τα στοιχεία της περιόδου 2012-2014, υποχώρησε κάτω από το 75% του μέσου όρου της Ε.Ε., ενώ σε άλλες επτά υποχώρησε σε επίπεδα κάτω του 60%.

Εξάλλου στις Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας, Ιονίων Νήσων και Κρήτης η κρατική ενίσχυση θα αυξηθεί από 15% που είναι σήμερα σε 25%, στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (πλην Ευρυτανίας) από 10% που είναι σήμερα σε 20%, ενώ στις Περιφέρειες Αττικής και Νοτίου Αιγαίου το όριο των περιφερειακών ενισχύσεων ανέρχεται σήμερα σε 10% και η Κομισιόν δεν έχει δώσει ακόμη το «πράσινο φως» για αύξησή του.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι για τα επενδυτικά σχέδια με επιλέξιμες δαπάνες κάτω από 50 εκατ. ευρώ, τα ποσοστά προσαυξάνονται κατά δέκα ποσοστιαίες μονάδες για τις μεσαίες επιχειρήσεις και κατά είκοσι ποσοστιαίες μονάδες για τις μικρές. Σύμφωνα, πάντως, και με τον πρόσφατο αναπτυξιακό νόμο 4399/2016, τα προαναφερθέντα ποσοστά στην περίπτωση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων δεν ισχύουν για επενδυτικά σχέδια με επιλέξιμες δαπάνες άνω των 50 εκατ. ευρώ. Σε περίπτωση που τα επενδυτικά σχέδια υπερβαίνουν τα 50 εκατ. ευρώ, οι επιχειρήσεις μπορούν να λάβουν κρατικές ενισχύσεις ως εξής: για το τμήμα της δαπάνης μέχρι 50 εκατ. ευρώ παρέχεται το 100% της ανώτατης ενίσχυσης, όχι όμως το ποσοστό που ισχύει για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Δηλαδή εάν σε μια περιφέρεια το μέγιστο ποσοστό κρατικής ενίσχυσης βάσει του ΧΠΕ είναι 35% (αυτό που ισχύει δηλαδή για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις), θα δοθεί το 15% που είναι το κανονικό όριο. Για το τμήμα της δαπάνης που υπερβαίνει τα 50 εκατ. ευρώ και μέχρι 100 εκατ. ευρώ, παρέχεται το 50% του ανώτατου περιφερειακού ορίου, ενώ για το τμήμα της δαπάνης που υπερβαίνει τα 100 εκατ. ευρώ δεν παρέχεται κανένα ποσοστό ενίσχυσης.

Στόχος του υπουργείου Οικονομίας είναι μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου να είναι έτοιμο το Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) έτσι ώστε να προκηρυχθούν τα τέσσερα από τα οκτώ καθεστώτα του νέου αναπτυξιακού νόμου: γενική επιχειρηματικότητα, ενίσχυση μηχανολογικού εξοπλισμού, νέες ανεξάρτητες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και επενδύσεις μείζονος μεγέθους.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου