ΤΟΠΙΚΑ

Τα τσούγκρισαν για την τσιπουροκατάνυξη στο Βόλο

τα-τσούγκρισαν-για-την-τσιπουροκατάν-802441

Τσούγκρισαν όχι… ποτηράκια αλλά τις απόψεις τους στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΠΟΛ για τη διοργάνωση της μεγαλύτερης τσιπουροκατάνυξης στον κόσμο που θα διεκδικήσει ρεκόρ Γκίνες τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΚΠΟΛ, Κώστα Χαλέβα, η διοργάνωση ενός γεγονότος που όχι μόνο θα διαφημίσει το Βόλο και τη Θεσσαλία στα πέρατα του κόσμου, αλλά θα δώσει στο τσίπουρο brand name αντιμετωπίζεται από μέλη του διοικητικού συμβουλίου με επιφυλακτικότητα. «Εκφράστηκαν ενστάσεις μήπως κατηγορηθούμε ότι προωθούμε το αλκοόλ», είπε μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο κ. Χαλέβας.

Οπως ανέφερε, σε περίπτωση που το διοικητικό συμβούλιο διατηρήσει τις επιφυλάξεις του και απορρίψει τη διοργάνωση που ήδη τελεί υπό την αιγίδα της UNESCO αλλά και του υπουργείου Πολιτισμού, θα επιχειρήσει από μόνος του να διοργανώσει τη μεγαλύτερη τσιπουροκατάνυξη στην παραλία του Βόλου, από τις άλλες θέσεις ευθύνης που κατέχει.

Η προσπάθεια για το νέο ρεκόρ Γκίνες έχει ξεκινήσει ήδη από τον περασμένο Απρίλιο. Ο στόχος είναι διπλός: να προωθηθεί η αναγνωρισιμότητα του τσίπουρου ως εθνικού προϊόντος και ταυτόχρονα η γαστρονομική κληρονομιά του Βόλου και της Μαγνησίας παγκοσμίως.

Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει τη διοργάνωση παγκόσμιου συνεδρίου με τη συμμετοχή 20 χωρών που βρίσκονται στο βιβλίο Γκίνες.

Πρόκειται για πρωτοβουλία που έρχεται ως συνέχεια του παγκόσμιου ρεκόρ της ΕΚΠΟΛ στις 31 Αυγούστου 2012 για το μεγαλύτερο συρτάκι του κόσμου, με τη συμμετοχή 5.614 χορευτών και 40.000 επισκεπτών. Είναι η πρώτη φορά που αναμένεται να διοργανωθεί παγκόσμιο συνέδριο, για τα αποτελέσματα και τη σημασία των ρεκόρ Γκίνες.

Το κλείσιμο του συνεδρίου θα ολοκληρωθεί με την τσιπουροκατάνυξη σε ένα «τραπέζι» ενός χιλιομέτρου στην παραλία του Βόλου, όπου οι παραγωγοί ούζου και τσίπουρου της Θεσσαλίας θα προσφέρουν τα προϊόντα τους. Επίσης θα προσφερθούν εδέσματα μεσογειακής διατροφής από τους πολιτιστικούς συλλόγους των δήμων της Περιφέρειας Θεσσαλίας και των γυναικείων συνεταιρισμών.

Το μεγαλύτερο τραπέζι με τσίπουρα, στην πόλη που έχει σήμα κατατεθέν τα τσιπουράδικα, θα διεκδικήσει μία θέση στο βιβλίο Γκίνες, ως η μεγαλύτερη τσιπουροκατάνυξη παγκοσμίως.

Ομως μολονότι UNESCO και υπουργείο Πολιτισμού έθεσαν την πρωτοβουλία υπό την αιγίδα τους, από το… τραπέζι σηκώνονται τα μισά σχεδόν μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΠΟΛ Μαγνησίας, που φέρονται να διαφωνούν με τη φιλοσοφία του εγχειρήματος.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου