ΤΟΠΙΚΑ

Χάνουν τη ρύθμιση επτά στους δέκα επαγγελματοβιοτέχνες

χάνουν-τη-ρύθμιση-επτά-στους-δέκα-επαγ-802803

Σε εξαιρετικά δυσμενή οικονομική θέση βρίσκεται το 70% των επαγγελματοβιοτεχνών της Μαγνησίας, καθώς επτά στους δέκα επαγγελματίες, αδυνατούν να καλύψουν εμπρόθεσμα τις υποχρεώσεις τους σε εφορία και ΟΑΕΕ. Εκτιμάται, κατά συνέπεια, ότι οι 1.000 περίπου από τους 1.500 επαγγελματοβιοτέχνες που δραστηριοποιούνται στην Μαγνησία, αντιμετωπίζουν το παραπάνω πρόβλημα.

Τα δεδομένα είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά, ενώ όπως επισημαίνει με δήλωσή του στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Τρύφωνας Πλαστάρας, πρόεδρος της ΟΕΒΕΜ και μέλος του Δ.Σ. της Γενικής συνομοσπονδίας επαγγελματιών βιοτεχνών και εμπόρων, τα στοιχεία που κοινοποιήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες για τη Μαγνησία, ευθυγραμμίζονται πλήρως με τα αντίστοιχα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, αναφερόμενος σε σχετικό δημοσίευμα της «Ναυτεμπορικής».

Ο κ. Πλαστάρας τονίζει ότι ο κλοιός σφίγγει καθημερινά για πολλούς επαγγελματοβιοτέχνες, οι οποίοι βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε μια ασφυκτική κατάσταση που οξύνεται διαρκώς λόγω της κρίσης.

Η περίοδος από το 2009 και εντεύθεν είναι εξαιρετικά δύσκολη για δεκάδες επιτηδευματίες, οι οποίοι έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με μια εξαιρετικά δύσκολη πραγματικότητα, καθώς αδυνατούν να ανταποκριθούν έγκαιρα στις υποχρεώσεις τους προς το δημόσιο.

«Οσοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν εμπρόθεσμα στις ασφαλιστικές και φορολογικές τους υποχρεώσεις, αναγκαστικά καταφεύγουν είτε σε ρυθμίσεις ενώ και αρκετοί άλλοι, χάνουν τις ρυθμίσεις. Εκτιμάται ότι υπάρχει απώλεια 50% στο πεδίο των ρυθμίσεων» επισημαίνει ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΜ, για να προσθέσει ότι «η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη από τη στιγμή που η κυβέρνηση δεν θέτει ως στόχο να δημιουργήσει κάτι σταθερό και αναπτυξιακό, τόσο στο πλαίσιο της φορολογίας, όσο και της ασφάλισης».

Ο ίδιος εκτιμά, παράλληλα, ότι το 48ωρο λουκέτο που επιβάλλεται σε επιχειρήσεις λόγω μη έκδοσης αποδείξεων και όλα τα συναφή μέτρα «μόνο ημίμετρα μπορούν να χαρακτηριστούν, γιατί ο στόχος μιας κυβέρνησης και μιας πολιτικής είναι να αναπτύξει πολιτικές αναπτυξιακές και όχι επιθετικές πολιτικές στον ιδιωτικό τομέα», όπως παρατηρεί.

Αναλύοντας το σκεπτικό του, ο κ. Πλαστάρας διερωτάται «όταν κάποιος καθυστερήσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του προς το δημόσιο επέρχονται τόκοι και πανωτόκια τα οποία είναι εξωπραγματικά. Αντίθετα όταν το δημόσιο οφείλει στους ιδιώτες, ισχύει το ίδιο;».

Στο μεταξύ κορυφώνεται η ανησυχία των επαγγελματιών του κλάδου λόγω των δεκάδων προβλημάτων που υπάρχουν αλλά και όσων διαφαίνονται στον ορίζοντα, ενώ όπως σημειώνει ο Τρύφωνας Πλαστάρας τα εργασιακά και εργοδοτικά θέματα, θα είναι σε πλήρη διάταξη το Σεπτέμβριο και θα αναπτυχθούν οργανωμένες πρωτοβουλίες και δράσεις σε τοπικό και πανελλαδικό επίπεδο, προκειμένου να αντιμετωπιστούν διεξοδικά τα προβλήματα που απασχολούν τους επαγγελματοβιοτέχνες τόσο της Μαγνησίας, όσο και ευρύτερα.

ΓΛ. ΥΔΡ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου