ΤΟΠΙΚΑ

Υψηλή ραπτική από δίχτυα…Βολιώτισσα σχεδιάστρια μόδας πρωτοπορεί

υψηλή-ραπτική-από-δίχτυαβολιώτισσα-803914

Σημαντική διάκριση απέσπασε η Βολιώτισσα σχεδιάστρια μόδας Αφροδίτη Μιχαηλίδη, η οποία κατέκτησε την τρίτη θέση σε διαγωνισμό που είχε ως θέμα το περιβάλλον. Η 31χρονη σχεδιάστρια μόδας, η οποία είναι απόφοιτη του Δημοτικού ΙΙΕΚ Βόλου, απέσπασε την πρώτη θέση στην ψηφοφορία του κοινού και την τρίτη, αντίστοιχα, στη συνολική κατάταξη και εντυπωσίασε με τις δημιουργίες της, οι οποίες είχαν ως βασικό υλικό ύφασμα από νήμα ECONYL, το οποίο είναι νήμα που προέρχεται από ανακυκλωμένα δίχτυα της θάλασσας. Στην εμπνευσμένη πρόταση ενσωματώθηκαν κόμποι πλεγμένοι στο χέρι, οργάντζα, κομμάτια από πλαστικά μπουκάλια, χάντρες, όστρακα από βιολογικό βαμβάκι και άμμο, καθώς επίσης και δίχτυα.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Ο παραπάνω διαγωνισμός διοργανώθηκε από το MEDASSET, οργανισμό που ασχολείται με το περιβάλλον, στο πλαίσιο των ενημερωτικών εκστρατειών του και σε συνεργασία με το Κολέγιο τέχνης και design ΑΚΤΟ και το DoitEco Project. Σύμφωνα με το σκεπτικό της διοργάνωσης, δέκα προκριθέντες σπουδαστές και απόφοιτοι του Κολεγίου είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τις δημιουργίες τους στο ευρύ κοινό, έχοντας ως πρώτη ύλη υφάσματα από νήμα ECONYL, δηλαδή νήμα από δίχτυα. Τέσσερις γυναίκες που έχουν διακριθεί στον τομέα της οικολογίας, της μόδας, της τέχνης και της επιχειρηματικότητας, επέλεξαν τους τρεις καλύτερους σχεδιαστές.

Οι σπουδαστές κλήθηκαν να δημιουργήσουν μια «καλλιτεχνική» δημιουργία και μια «φορέσιμη» βασισμένες σε ένα οικολογικό και πρωτότυπο ταυτόχρονα κόνσεπτ. Οι δημιουργίες των σπουδαστών αποτέλεσαν στη συνέχεια τη βάση μιας οικολογικής έκθεσης μόδας, η οποία παρουσιάστηκε για ένα μήνα στο εμπορικό κέντρο Golden Hall στο Μαρούσι, ήδη βρίσκεται στο δεύτερο σταθμό του ταξιδιού της, το Ενυδρείο Κρήτης (CretΑquarium), ένα από τα μεγαλύτερα και πλέον σύγχρονα ενυδρεία της Ευρώπης, το οποίο θα φιλοξενήσει την έκθεση «Healthy Seas Fashion Project» μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου. Στη συνέχεια ακολουθεί παρουσίαση στην Ολλανδία, με στόχο την ευρύτερη ευαισθητοποίηση του κόσμου πάνω στην προστασία του περιβάλλοντος.

Η έκθεση δημιουργήθηκε, σημειωτέον, με την υποστήριξη της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Ελλάδα και με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους επιτυχημένης δράσης του οργανισμού, ως συντονιστή της Ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας «Healthy Seas: Nήμα Bγαλμένο από τη Θάλασσα» στην Ελλάδα.

Δημιουργός με ευαισθησίες

Η 31χρονη Βολιώτισσα, η οποία διακρίνεται για τις οικολογικές της ευαισθησίες, υπογραμμίζει ότι την ενθουσίασε η ιδέα να δημιουργήσει ρούχα που βασίζονται σε ανακυκλώσιμα υλικά και στην προκειμένη περίπτωση από δίχτυα που προέρχονται από τη θάλασσα.

Αναλύοντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ τα εμπνευσμένα βήματα που ακολούθησε έως την υλοποίηση του στόχου, ανέφερε ότι: «άντλησα έμπνευση από το δίπολο της πλοκής και της λύσης. Μέσω της πλοκής, εξηγεί η ίδια, τα θαλάσσια πλάσματα πλέκονται μέσα στα δίκτυα τα οποία αποτελούν παγίδες θανάτου. Εκανα ένα παραλληλισμό αυτής της ιδέας, μέσω της χρήσης των ναυτικών κόμπων που παραπέμπουν στη θάλασσα και δίνουν μεταφορικό νόημα σε αυτή την ιδέα, μεταφέροντας ταυτόχρονα ένα ελπιδοφόρο μήνυμα, πως κάτι κακό που έγινε, μπορεί να λυθεί. Αρα στην οικολογική φαντασία μας, μπορούν να ανατραπούν οι βλάβες που έχουμε προκαλέσει στο περιβάλλον. Αυτή ήταν η γενική ιδέα και προσπάθησα να την υλοποιήσω μέσα από τη χρήσεις των κόμπων».

Το αποτέλεσμα της προσπάθειας ήταν ευχάριστη έκπληξη για την πολλά υποσχόμενη σχεδιάστρια μόδας, η οποία επισημαίνει ότι: «προσπάθησα να δώσω τον καλύτερο εαυτό μου, ανταγωνιζόμενη τον εαυτό μου και όχι τους άλλους. Αυτή η σκέψη ήταν συνεχώς στο μυαλό μου, να κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ και να είμαι συνεχώς ευχαριστημένη από το αποτέλεσμα, οπότε ήταν μια επιπρόσθετη χαρά όταν πήρα και μια διάκριση και όλο αυτό που ακολούθησε στη συνέχεια, η παρουσίαση, φωτογράφηση και η έκθεση».

Μουσικές περγαμηνές

Ο χώρος της μόδας και της δημιουργικής έκφρασης άνοιξε μάλλον συμπτωματικά, από ένα νεύμα της μοίρας, για να ξεδιπλώσει άγνωστες πτυχές του πολυδιάστατου ταλέντου της. Η Αφροδίτη Μιχαηλίδη είναι μουσικός, απόφοιτη του τμήματος Μουσικής επιστήμης και τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας με ειδικότητα στο βιολοντσέλο, με μεταπτυχιακό πάνω στην εκπαίδευση. Εργάστηκε σε μουσικά σχολεία ως αναπληρώτρια καθηγήτρια αλλά στο μεσοδιάστημα της αναμονής έως ότου κληθεί και πάλι να διδάξει, σκέφτηκε να αξιοποιήσει το χρόνο της με τρόπο δημιουργικό, στρέφοντας το βλέμμα της σε ένα καινούργιο πεδίο, το οποίο, ωστόσο, είναι στον κύκλο των ενδιαφερόντων της.

«Επειδή είμαι Βολιώτισσα και πάντα μου άρεσε το ένδυμα, γράφτηκα στο ΙΙΕΚ Δήμου Βόλου και τελικώς αποδείχτηκε ότι ήταν το καλύτερο που Θα μπορούσα να κάνω και έτσι ξεκίνησε σαν χόμπι και τελικά μου άρεσε πάρα πολύ, αισθάνθηκα ότι μου ταίριαζε και μου έδωσε μια διέξοδο για το εξωτερικό, μου άνοιξε μια πόρτα επαγγελματική και με αυτή την αφορμή άλλαξα κατεύθυνση», επισημαίνει η ίδια. Μιλάει με αγάπη για τις καθηγήτριές της στο τμήμα ενδύματος, Ολγα Οικονόμου, Βαγια Κρομμύδα, Δήμητρα Αγορά και το έμψυχο δυναμικό του ΙΙΕΚ Δήμου Βόλου, υπογραμμίζοντας ότι ανοίγει σημαντικούς δρόμους γνώσης και επαγγελματικής εξέλιξης για τους σπουδαστές.

Συνέχισε για ένα χρόνο τις σπουδές της στο Πανεπιστήμιο Ravensbourne του Λονδίνου και κατόπιν επέστρεψε στην Ελλάδα, κάνοντας μεταγραφή στο Κολλέγιο ΑΚΤΟ, απ’ όπου αποφοίτησε πρόσφατα από το τμήμα του σχεδίου μόδας.

Παρά το γεγονός ότι η βάση της είναι η Αθήνα, εντούτοις επισκέπτεται τακτικά το Βόλο, το πατρικό της σπίτι, διατηρώντας ακατάλυτους δεσμούς με τη γενέτειρά της.

Στόχος και επιθυμία της είναι να δραστηριοποιηθεί πάνω στον τομέα της μόδας, έχοντας την πεποίθηση ότι: «έχουμε τη δυνατότητα, έχουμε την τεχνογνωσία και θέλω να ελπίζω ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί η μόδα και για τη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης, ως εξαγώγιμο προϊόν για την Ελλάδα».

Οπως αναφέρει η ίδια χαρακτηριστικά: «θέλω να ασχοληθώ με αυτό το χώρο, να το κάνω με όσο περισσότερα μέσα μπορώ και ενδεχομένως να κάνω κάτι δικό μου, να εξελιχθώ. Η αγάπη για το περιβάλλον και την ανακύκλωση διέπει γενικότερα τη δουλειά μου, αλλά κάθε φορά που ψάχνω υλικά, καταφεύγω σε τεχνικές και βαφές φυσικές. Είναι η γενικότερη φιλοσοφία που με εκφράζει, φυσικά υλικά, που μεταφέρουν οικολογικά μηνύματα και ευαισθητοποιούν τον κόσμο πάνω στο περιβάλλον και τη σημασία του για όλους».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου