ΤΟΠΙΚΑ

Μειώνεται διαρκώς κάτω του 50% η παραγωγή ελιάς στο Πήλιο

μειώνεται-διαρκώς-κάτω-του-50-η-παραγωγή-805920

Την έντονη ανησυχία των ελαιοπαραγωγών προκαλεί η μειωμένη παραγωγή στην περιοχή του Νοτίου Πηλίου, η οποία σε ορισμένες περιπτώσεις υπερβαίνει το 50% σε συνάρτηση με το μεγάλο πληθυσμό δάκου που καθιστά, σύμφωνα με τους παραγωγούς, επιβεβλημένη την εφαρμογή προγράμματος δακοκτονίας. Σε κάποιες περιοχές του Νοτίου Πηλίου υπάρχει μείωση 70% σε σχέση με τα προσδοκώμενα, με τους δείκτες να αγγίζουν μηδενικά ποσοστά σε Τρίκερι και Μηλίνα, ενώ στο υπόλοιπο Πήλιο χαρακτηρίζεται από μέτρια έως ικανοποιητική η παραγωγή, η οποία μεταφράζεται σε αντίστοιχα ποσοστά.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Η μεγαλύτερη απώλεια παραγωγής παρατηρείται από την περιοχή της Αργαλαστής προς Τρίκερι, ενώ μεγαλύτερη απόδοση, αντίστροφα, παρατηρείται στις περιοχές Καλών Νερών, Γατζέας, Πινακάτες, Μηλιές, κεντρικό Πήλιο γενικότερα, και στην Αγριά.

Ο πρόεδρος της ΕΑΣ Πηλίου, Γιάννης Διανελλάκης, αναφέρει ότι κινδυνεύει να καταστραφεί από τη δακοπροσβολή η παραγωγή, η οποία είναι μέτρια έως ικανοποιητική σε ορισμένες περιοχές και φθίνουσα έως μηδενική σε άλλες.

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο κ. Διανελλάκης, επισημαίνει ότι η παραγωγή από το Βόλο έως το Πήλιο είναι ικανοποιητική, αλλά προχωρώντας προς το Νότιο Πήλιο, διαπιστώνει κανείς ότι είναι φθίνουσα έως μηδενική σε ορισμένες περιοχές, όπως η Μηλίνα και το Τρίκερι.

«Ηδη από πέρυσι μιλούσαμε για μηδενική παραγωγή. Αρα λοιπόν», τονίζει ο ίδιος, «σε αυτές τις περιοχές, κυρίως στο νότιο Πήλιο, όπου η παραγωγή είναι μέτρια έως πολύ λίγη, θα πρέπει να την προστατεύσουμε με κάθε τρόπο και η προστασία αυτή τη στιγμή έγκειται στη δακοπροσβολή».

Σύμφωνα με την εκτίμηση του προέδρου της ΕΑΣ Πηλίου, το πρόβλημα οφείλεται στο γεγονός ότι δεν ευνόησαν την καρπόδεση οι καιρικές συνθήκες της άνοιξης και των αρχών του καλοκαιριού. «Παρά το γεγονός ότι είχαμε ανθοφορία, δεν έδεσε ο καρπός, με αποτέλεσμα να είναι μειωμένη η παραγωγή», προσθέτει και αποδίδει το πρόβλημα πιθανώς στη ζέστη, τις λίγες, σχετικά, βροχές, που σημειώθηκαν στη διάρκεια του περασμένου χειμώνα και της άνοιξης, ταυτόχρονα δε και στην κλιματική αλλαγή που έχει επέλθει, στο μεταξύ.

Αξιο υπογράμμισης είναι παράλληλα το γεγονός ότι στο νότιο Πήλιο υπάρχουν άνυδρα εδάφη που δεν ποτίζονται, ενώ οδεύοντας προς το κεντρικό Πήλιο και το Βόλο, υπάρχουν, αντίστοιχα, μεγάλες περιοχές που είναι ποτιστικές. Κατά συνέπεια η έλλειψη βροχόπτωσης καλύπτεται από το πότισμα, σε αντίθεση με τα άνυδρα εδάφη.

Σχετικό υπόμνημα, για την απώλεια παραγωγής, τέθηκε υπόψη του προέδρου του ΕΛΓΑ από τους ιθύνοντες της ΕΑΣ Πηλίου, ενώ όπως υπογραμμίζει ο κ. Διανελλάκης: «είναι εμφανώς μειωμένη η παραγωγή προς το νότιο Πήλιο και αυτή τη μειωμένη παραγωγή οφείλει να προστατεύσει η πολιτεία, μέσω της καταπολέμησης του δάκου».

Το αίτημα που ο ίδιος διατυπώνει εξ ονόματος των παραγωγών είναι «η περιφερειακή διεύθυνση να δώσει εντολή ψεκασμού στο κεντρικό και νότιο Πήλιο. Οι παραγωγοί βλέπουν στις παγίδες τους καθημερινά να αυξάνεται ο πληθυσμός του δάκου. Πρέπει να σωθεί η παραγωγή μας και ζητάμε παρέμβαση από την πλευρά της πολιτείας».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου