ΤΟΠΙΚΑ

Ανέγερση νέου δικαστικού μεγάρου Βόλου το 2017

ανέγερση-νέου-δικαστικού-μεγάρου-βόλ-808736

Προτεραιότητα η ανέγερση νέου δικαστικού μεγάρου στο Βόλο το 2017 για το υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η επταμελής άτυπη επιτροπή συνεδρίασε χθες στο υπουργείο παρουσία του γενικού γραμματέα, Κωνσταντίνου Κοσμάτου, και αποφάσισε να συνταχθεί νέα κτιριολογική μελέτη, καθώς η προηγούμενη έκρινε επαρκές από άποψη χώρων το υφιστάμενο δικαστικό μέγαρο, και παράλληλα να διενεργηθεί διαγωνισμός μέσω της Κτηματικής για μίσθωση κτιρίου για τη μεταστέγαση Υπηρεσιών ως προσωρινής λύσης.

Στη συνεδρίαση οι δικηγόροι παρέδωσαν στο γενικό γραμματέα την πρόταση της Επιτροπής Μόσχου, η οποία αξιολόγησε το 2014 επτά οικόπεδα, αλλά και τα τοπογραφικά για τη γυάλινη προσθήκη στο υπάρχον μέγαρο, η οποία όμως κρίθηκε από την Εφορία Νεωτέρων μνημείων μη συμβατή.

Από την πλευρά τους, οι δικαστικοί υπάλληλοι γνωστοποίησαν στο γενικό γραμματέα όλα τα προβλήματα που υπάρχουν στο υφιστάμενο κτίριο του δικαστικού μεγάρου και των επιμελητών εισαγγελίας και των επιμελητών ανηλίκων, αλλά και την έλλειψη χώρων για την απομαγνητοφώνηση των πρακτικών, που ήδη τοποθετείται στο Πρωτοδικείο για τις πολιτικές διαδικασίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από το υπουργείο ζητήθηκε η επανυποβολή του αιτήματος της Διοίκησης του Πρωτοδικείου και του Ειρηνοδικείου Βόλου για μεταστέγαση υπηρεσιών, που άνοιξε και τη συζήτηση του κτιριολογικού, ενώ ξεκαθαρίστηκε ότι θα εξασφαλιστούν πιστώσεις και για την αναζήτηση προσωρινής λύσης.

Ικανοποίηση, αλλά και επιφύλαξη

Αρκετά ικανοποιημένος, αλλά και επιφυλακτικός, καθώς «η ιστορία έχει δείξει ότι οι προηγηθείσες υποσχέσεις των εκάστοτε ηγεσιών του υπουργείου δεν υλοποιήθηκαν», εμφανίστηκε μετά τη συνεδρίαση ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου, Λάζαρος Γαϊτάνης. «Ζητήσαμε τη βραχυπρόθεσμη αντιμετώπιση του κτιριολογικού προβλήματος του δικαστικού μεγάρου Βόλου με την μεταστέγαση υπηρεσιών του Ειρηνοδικείου, αλλά και την πολιτική δέσμευση για άμεση δρομολόγηση διαδικασιών για ανέγερση νέου δικαστικού μεγάρου στο Βόλο.

Από μέρους της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου υπήρξε θετική ανταπόκριση» είπε ο κ. Γαϊτάνης. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «θα χρειαστεί η εξεύρεση του κατάλληλου οικοπέδου και των αναγκαίων πόρων και η δρομολόγηση των απαραίτητων πολεοδομικών ρυθμίσεων για την ανέγερση νέου δικαστικού μεγάρου. Είναι ένας μαραθώνιος και εμείς βρισκόμαστε απλώς στην αρχή».

Δυσαρέσκεια για την έλλειψη ενημέρωσης

«Το γεγονός ότι το υπουργείο έβαλε ως προτεραιότητά του το δικαστικό μέγαρο Βόλου για το 2017 είναι μία θετική εξέλιξη, όπως και το γεγονός ότι η πολιτική ηγεσία αναγνώρισε την ακαταλληλότητα του υπάρχοντος κτιρίου» είπε από την πλευρά της η πρόεδρος του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Περιφέρειας Πρωτοδικείου Βόλου, Γιάννα Παπαδημητρίου.

Ωστόσο, η ίδια δήλωσε δυσαρεστημένη, καθώς ενώ παράλληλα θα ξεκινήσει διαδικασία εξεύρεσης άμεσων λύσεων, ο γενικός γραμματέας φάνηκε να μην έχει υπόψη του κανένα από τα έγγραφα που έχουν σταλεί όλο το προηγούμενο διάστημα, επειδή αυτά, όπως είπε η κ. Παπαδημητρίου, είχαν «σκαλώσει» σε διάφορα γραφεία και διευθύνσεις.

«Η όλη διαδικασία είναι σαν να ξεκινάει από το σημείο μηδέν, καθώς ο γενικός είπε ότι περιμένουμε όλα τα στοιχεία εκ νέου» είπε και πρόσθεσε: «Εμείς, πάντως, θέσαμε όλες τις παραμέτρους. Αναφερθήκαμε και στη Στέγη Φιλοξενίας Ανηλίκων, που προτείνεται ως μόνιμη λύση από την Επιτροπή Μόσχου, καθώς υπάρχουν πληροφορίες ότι θα αξιοποιηθεί για τη φιλοξενία ανηλίκων με παραβατική συμπεριφορά».

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου