ΤΟΠΙΚΑ

Το …έιτζ της ελιάς απειλεί την παραγωγή του Πηλίου

το-έιτζ-της-ελιάς-απειλεί-την-παραγωγ-808852

Σοβαρές απώλειες στην ελαιοπαραγωγή κυρίως στο Νότιο Πήλιο, αλλά και σε περιοχές του Κεντρικού Πηλίου, εκτιμά ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Πηλίου και Βορείων Σποράδων ότι θα προκαλέσει η προσβολή των ελαιόδεντρων από έναν μύκητα.

Η λειτουργία του μύκητα βερτιτσίλιο, ίσως θα έπρεπε να τον παρομοιάσουμε με την ασθένεια του έιτζ, καθώς από τον επιστημονικό κόσμο χαρακτηρίζεται ως «έιτζ της ελιάς» και προκαλεί το θάνατο του δέντρου.

Ο συγκεκριμένος μύκητας μέχρι στιγμής έχει καταστρέψει πολλά ελαιόδεντρα στο Πήλιο με αποτέλεσμα να έχει σημάνει συναγερμός καθώς πολλά δέντρα έχουν προσβληθεί μέχρι τη ρίζα και κινδυνεύουν με αφανισμό.

Κύριο χαρακτηριστικό της ασθένειας βερτιτσίλιο που πλήττει τα ελαιόδεντρα είναι ότι τα φύλλα και τα κλαδιά μαραίνονται με αργό ρυθμό και στο τέλος ξεραίνονται. Επιπλέον τα δέντρα καταστρέφονται πλήρως ύστερα από επαναλαμβανόμενες επιθέσεις.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού Γιάννη Διανελλάκη που μίλησε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ οι παραγωγοί του Πηλίου εκτός από τη μειωμένη φετινή παραγωγή, έχουν να αντιμετωπίσουν και τις συνέπειες των απωλειών στις καλλιέργειες λόγω της νέας ασθένειας.

Οι ψεκασμοί που έγιναν μέχρι τώρα για δάκο, σύμφωνα με τον Α.Σ. δεν επαρκούν προκειμένου να περιοριστούν οι ζημιές που έχουν υποστεί ήδη αρκετά δέντρα και ζητούν να επαναληφθούν πριν οι παραγωγοί οδηγηθούν σε οικονομική καταστροφή.

Η ανθοφορία ήδη είναι χαμηλή σε σχέση με πέρυσι και αυτό έχει ήδη ενεργοποιήσει τα αντανακλαστικά παραγωγών και συνεταιρισμού.

Μάλιστα πριν από μία εβδομάδα ο Συνεταιρισμός Πηλίου – Βορείων Σποράδων επανήλθε με αίτημα προς την Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας ζητώντας να επαναληφθούν οι ψεκασμοί που είχαν γίνει για τη δακοκτονία προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα και να προστατευθούν τα δέντρα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου