ΤΟΠΙΚΑ

Πτώση τζίρου 75% στις λαϊκές

πτώση-τζίρου-75-στις-λαϊκές-810815

Σε δεινή θέση βρίσκονται οι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στις λαϊκές αγορές της Μαγνησίας, λόγω της κατακόρυφης πτώσης που παρατηρείται στην κίνηση και υπολογίζεται ότι αγγίζει το 75%. Η παρατεταμένη περίοδος της ύφεσης, σε συνάρτηση με τη μείωση του εισοδήματος των καταναλωτών, συνθέτουν ένα ασφυκτικό σκηνικό για τους μικροπωλητές των λαϊκών αγορών, καθώς το πρόβλημα οξύνεται στη διάρκεια της θερινής περιόδου. Η εικόνα που συναντούσε κανείς παλαιότερα, με τους πάγκους να αδειάζουν πριν το μεσημέρι, δεν υφίσταται πλέον, ενώ όπως αναφέρουν οι επαγγελματίες που μιλούν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, υπάρχουν ημέρες που το ταμείο είναι σχεδόν άδειο, λόγω της οικονομικής δυστοκίας που αντιμετωπίζει η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Μεταφέροντας το γενικότερο προβληματισμό που επικρατεί σε όλες τις τάξεις των επαγγελματιών, πολύ δε περισσότερο των μικροπωλητών, ο Απόστολος Τσακανίκας, πρόεδρος του Συλλόγου παραγωγών λαϊκών αγορών Νομού Μαγνησίας, υπογραμμίζει ότι «ο κόσμος αγοράζει πλέον τα απολύτως απαραίτητα. Παλιότερα, προσθέτει ο ίδιος, όταν πληρώνονταν μισθωτοί και συνταξιούχοι, δουλεύαμε δέκα περίπου ημέρες. Σήμερα τα χρήματα δεν επαρκούν ούτε για τα απαραίτητα μιας εβδομάδας».

Η εικόνα των πρωινών πελατών, οι οποίοι έσπευδαν να ψωνίσουν στη λαϊκή από τις 6 το πρωί, έχει εκλείψει, ενώ όπως αναφέρει ο ίδιος παραγωγός «δεν υπάρχουν οι πρωινοί που έρχονταν να ψωνίσουν πριν ακόμη στήσουμε τους πάγκους. Σήμερα η κίνηση ξεκινάει πολλές φορές στις 9 το πρωί».

Η έρευνα τιμών, για την επιλογή του φθηνότερου προϊόντος έχει τον πρώτο λόγο, ενώ πολλοί προσεγγίζουν τους πάγκους έχοντας στη διάθεσή τους ελάχιστα χρήματα, τα οποία επαρκούν μόνο για τα στοιχειώδη. «Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, το μέλλον είναι δύσκολο για όλους μας, όχι μόνο για τους παραγωγούς, αλλά και τους εμπόρους και τους καταναλωτές. Αλυσίδα είμαστε όλοι μας» υπογραμμίζει ο κ. Τσακανίκας. Ο ίδιος εξηγεί παράλληλα ότι η καθημερινότητα καθίσταται εξαιρετικά δύσκολη για τους 200 περίπου παραγωγούς – μέλη του Συλλόγου, οι οποίοι εκ των πραγμάτων αναγκάζονται να μειώσουν τις καλλιέργειες, διότι δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στα καλλιεργητικά έξοδα, καθώς έχει μειωθεί η αγοραστική δύναμη και η κατανάλωση.

Ο προβληματισμός καθίσταται εντονότερος λόγω των αυξήσεων στις ασφαλιστικές εισφορές, την ανεργία, ο ΦΠΑ, το κόστος παραγωγής, ενώ όπως σχολιάζει χαρακτηριστικά ο κ. Τσακανίκας «δεν ξέρω αν τα επόμενα χρόνια θα μπορούμε να καλλιεργήσουμε πλέον».

Ζοφερή πραγματικότητα

Αντίστοιχη είναι η εικόνα στους πάγκους των ειδών ένδυσης και οικιακής χρήσης, με τον Ανδρέα Αϊβαζόγλου, πρόεδρο της Ενωσης Μικροπωλητών ειδών ένδυσης – υπόδησης και οικιακής χρήσης περιφερειακής ενότητας Μαγνησίας «Γόρδιος δεσμός», να κάνει λόγο για «πτώση στον τζίρο και δυστοκία από τον κόσμο να ψωνίσει ακόμη και τα πιο φθηνά είδη στη λαϊκή».

Αναλύοντας τα δεδομένα που υφίστανται τη δεδομένη στιγμή, ο κ. Αϊβαζόγλου σημειώνει ότι «η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη. Η κατιούσα ουσιαστικά στις λαϊκές αγορές ξεκίνησε με την εισαγωγή του ευρώ σταδιακά και κορυφώθηκε τα τελευταία πέντε χρόνια, στο πλαίσιο της επονομαζόμενης κρίσης, που κατά την άποψή μου είναι τεχνητή».

Παράλληλα ο ίδιος επαγγελματίας αναφέρει ότι η πτώση του τζίρου συγκριτικά και κλιμακωτά στη διάρκεια των πέντε ετών, έχει φτάσει σήμερα στο 75%, διαμορφώνοντας μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται ως «πολύ τραγική».

«Δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε σε βασικές μας υποχρεώσεις όπως είναι ο ΟΑΕΕ, οι εισφορές, δηλαδή, του ασφαλιστικού μας φορέα, όπως είναι η Εφορεία, το ημερήσιο δικαίωμα στο δήμο κλπ. Φτάσαμε λοιπόν σε ένα σημείο σήμερα να είμαστε επαγγελματίες που μένουν πίσω από τον πάγκο, πληρώνοντας ενοίκιο χρέους. Δεν μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά, γιατί έχουμε ανάγκη και τα 10, 20, 25 ευρώ σε ημερήσιο επίπεδο για να μπορέσουμε να καλύψουμε μικροέξοδα της οικογένειας» υπογραμμίζει ο πρόεδρος των μικροπωλητών ειδών ένδυσης και σπιτιού στις λαϊκές.

Επαγγελματίες σε απόγνωση

Ο κόσμος είναι διστακτικός, αγοράζει τα τελείως απαραίτητα δίνοντας προτεραιότητα στην τροφή, την υπόδηση και την ένδυση.

Η καθημερινή πραγματικότητα καθίσταται, κατά συνέπεια, ιδιαίτερα δύσκολη για τους 145 περίπου μικροπωλητές του συγκεκριμένου κλάδου, οι οποίοι αντιμετωπίζουν επί της ουσίας πρόβλημα επιβίωσης.

«Οι καταναλωτές ζητούν πολύ φθηνότερες τιμές. Μεγάλα χαρτονομίσματα θα δείτε σε ελεγχόμενη κυκλοφορία την επομένη της πληρωμής Ολες τις άλλες μέρες οι άνθρωποι της λαϊκής δουλεύουν με το ευρώ, το δίευρο, το τάλιρο» επισημαίνει μεταξύ άλλων ο κ. Αϊβαζόγλου, για να προσθέσει ότι «ευρείας κυκλοφορίας είναι το δεκάευρο και το πεντάευρο και μετά υπάρχουν τα ψηλά. Κάποτε τα ψηλά ούτε καν τα έπιαναν στα χέρια τους. Τώρα φαίνεται ότι η συγκυρία είναι κατάλληλη για να υπολογίζουμε ακόμη και το μονόλεπτο. Δεν θα έπρεπε όμως να φτάσουμε εκεί με αυτό τον τρόπο. Επρεπε να φτάσουμε εκεί μέσα από διαπαιδαγώγηση».

Ο πρόεδρος των μικροπωλητών ειδών ένδυσης τονίζει ότι όλοι οι επαγγελματίες βρίσκονται σε απόγνωση καθώς υπάρχουν ημέρες ακόμη και με μηδενικές εισπράξεις, ενώ την ίδια στιγμή αυξάνονται οι υποχρεώσεις απέναντι στο κράτος. Πάγια θέση του ίδιου είναι ότι η κρίση διαμορφώθηκε από κάποιους έντεχνα, για να φτάσουμε στα σημερινά αποτελέσματα. «Ο,τι έχει σχέση με αριθμούς σε συνδυασμό με το χρήμα, δεν είναι πρόβλημα, λύνεται, αλλά δεν θέλουν να το λύσουν, γιατί πρέπει να οδηγήσουν τις ανθρώπινες κοινωνίες σε μια συγκεκριμένη κατεύθυνση. Αυτή που ζούμε σήμερα» καταλήγει ο κ. Αϊβαζόγλου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου