ΤΟΠΙΚΑ

Εκταση της ΔΕΥΑΜΒ θα γίνει πάρκο

εκταση-της-δευαμβ-θα-γίνει-πάρκο-811536

Το δρόμο της ικανοποίησης παίρνει μετά από δικαστικό αγώνα δώδεκα ολόκληρων χρόνων το αίτημα των κατοίκων της Χιλιαδούς για τον αποχαρακτηρισμό της έκτασης της ΔΕΥΑΜΒ, που περικλείεται στις οδούς Αρ. Ζάχου – Περιφερειακή Οδός – Καισαριανής, η οποία χρησιμοποιήθηκε για την επέκταση των κτιριακών εγκαταστάσεων στο αντλιοστάσιο Χατζηαργύρη, για τη χρήση του ως κοινόχρηστου χώρου – πάρκου.

Το δημοτικό συμβούλιο Βόλου αποφάσισε το Μάρτιο ότι η ΔΕΥΑΜΒ υποχρεούται σε μετατόπιση του επίμαχου ορίου απαλλοτρίωσης της περιφερειακής οδού, επαναφορά πεζοδρόμου, κατάργηση του πεζοδρόμου και της πρασιάς στο πρόσωπο με την περιφερειακή οδό.

Η απόφαση αυτή ελήφθη μετά την ικανοποίηση της προσφυγής του δικηγόρου, που εκπροσωπούσε κατοίκους της περιοχής, κατά της νομαρχιακής αρχής από το ΣτΕ το 2012 και την απόρριψη της τριτανακοπής, που έγινε από τη ΔΕΥΑΜΒ, επίσης από το ΣτΕ το 2014.

Από τα αποδεικτικά στοιχεία είχε προκύψει στο Συμβούλιο της Επικρατείας ότι το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΥΑΜΒ αποφάσισε την αγορά οικοπέδου εμβαδού 4.714 τ.μ. για την επέκταση των εγκαταστάσεών της, ενώ το εν λόγω ακίνητο ήταν χαρακτηρισμένο ως κοινόχρηστος χώρος πάρκου με το σχέδιο πόλης.

Η ΔΕΥΑΜΒ είχε ζητήσει από το δήμο Βόλου την κίνηση της διαδικασίας τροποποίησης του σχεδίου για τον χαρακτηρισμό του επίμαχου ακινήτου ως χώρου επέκτασης εγκαταστάσεων ΔΕΥΑΜΒ. Το τότε Δημοτικό Συμβούλιο προχώρησε στη λήψη της απόφασης και η τότε νομαρχιακή αρχή στον αποχαρακτηρισμό του χώρου.

Το ΣτΕ έκρινε τη νομαρχιακή προσβαλλόμενη απόφαση ως μη νόμιμη, τονίζοντας ότι γύρω από το επίμαχο ακίνητο υπάρχει πυκνοδομημένη περιοχή και η τροποποίηση επιφέρει συνέπειες για το αστικό περιβάλλον. Επιπλέον, επισήμανε ότι για την τροποποίηση ήταν αναρμόδια η Νομαρχία, που είχε λάβει και την απόφαση, καθώς απαιτούταν έκδοση Προεδρικού Διατάγματος.

Να επισημανθεί ότι οι προσπάθειες προσβολής της τροποποίησης ξεκίνησαν από τους κατοίκους της περιοχής το 2004, καθώς τότε είχαν καταθέσει μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία Βόλου, στην οποία μεταξύ άλλων ανέφεραν ότι «με τη διάνοιξη της δημοτικής οδού Μελιβοίας, η οποία διέρχεται μέσα από κατοικημένη περιοχή είναι η πρώτη παράλληλος οδός κάτω από την περιφερειακή οδό του Βόλου, διάνοιξαν ένα δρόμο μήκους 70 μ. περίπου και πλάτους σε άλλες μεριές 9 μέτρα και σε άλλες μεριές 6 μέτρα περίπου αυθαίρετα και χωρίς καν απόφαση του δημοτικού συμβουλίου ούτε να προβλέπεται από το ισχύον Σχέδιο Πόλης, χωρίς ύπαρξη περιβαλλοντικής μελέτης επιπτώσεων».

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου