ΤΟΠΙΚΑ

Την προστασία κοραλλιογενούς περιοχής ζητούν οι αυτοδύτες Βόλου

την-προστασία-κοραλλιογενούς-περιοχ-812618

Την έντονη διαμαρτυρία τους εκφράζουν τα μέλη του Συλλόγου αυτοδυτών Βόλου, για τον αποκλεισμό προτεινόμενων θαλάσσιων κοραλλιογενών εκτάσεων από το πρόγραμμα προστατευόμενων περιοχών «Natura 2000».

Ο σύλλογος αυτοδυτών Βόλου, συμμετέχοντας στη δημόσια διαβούλευση νέων περιοχών προς ένταξη στο Ευρωπαϊκό Οικολογικό Δίκτυο Natura 2000, διαμαρτύρεται για τον αποκλεισμό της θαλάσσιας περιοχής που περικλείεται μεταξύ των ακτών του Νοτίου Πηλίου, από Φάρο Τρικερίου έως Σηπιάδα Μαγνησίας, συμπεριλαμβανομένου και του ύφαλου Λευτέρη, ο οποίος βρίσκεται μεταξύ Κατηγιώργη και Σκιάθου.

Ο σύλλογος παράλληλα υπογραμμίζει τη σημασία αυτών των περιοχών και την ανάγκη να προστατευθούν, διότι περιέχουν εξαιρετικής σημασίας κοραλλιογενή ενδιαιτήματα και γι’ αυτό το λόγο αυτό, άλλωστε, έχει προταθεί η προστασία τους από το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.).

Κατά συνέπεια, απευθύνεται κάλεσμα «στους φίλους, τα μέλη αλλά και τους συντοπίτες μας που ενδιαφέρονται για την προστασία των θαλασσών μας, να συμμετέχουν στη δημόσια διαβούλευση, ώστε να τονιστεί η ανάγκη ένταξης της περιοχής μας στο ευρωπαϊκό οικολογικό δίκτυο Natura 2000» όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση.

Αναλύοντας όλες τις παραμέτρους της παραπάνω πρωτοβουλίας, ο Κώστας Μενεμενόγλου, μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου αυτοδυτών Βόλου, αναφέρει ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος είχε ζητήσει από το ΕΛΚΕΘΕ να γνωμοδοτήσει ποιες περιοχές πρέπει να προστατευθούν μέσω του προγράμματος Νατούρα 2000. Μεταξύ των περιοχών που είχαν προταθεί, συγκαταλέγονταν και οι περιοχές του ανατολικού Πηλίου από το φάρο Τρικερίου έως και τη θαλάσσια περιοχή βόρεια του Κατηγιώργη, λόγω του μεγάλου πληθυσμού κοραλλιών που εντοπίζονται υποθαλάσσια. «Το ιδιαίτερο είναι ότι στις δικές μας περιοχές, τα συγκεκριμένα κοράλλια, τα οποία υπάρχουν και αλλού, είναι πιο προσβάσιμα προκειμένου να τα επισκεφτεί κανείς είτε επιστήμονας είτε αυτοδύτης, προκειμένου να τα παρατηρήσει» υπογραμμίζει ο ίδιος αυτοδύτης.

Ιδιαίτερα σημαντικοί φωτογράφοι έχουν επισκεφθεί, σημειωτέον, την Μαγνησία προκειμένου να αποτυπώσουν τους θησαυρούς που υπάρχουν στο βυθό και συγκεκριμένα τις κίτρινες γοργονίες, που είναι εντυπωσιακές ποικιλίες κοραλλιών και είναι δύσκολο να εντοπιστούν σε προσιτά βάθη.

Οι προαναφερθείσες κοραλλιογενείς περιοχές καταλαμβάνουν μεγάλη έκταση και είναι πολύ σημαντικές, ενώ όπως επισημαίνει ο κ. Μενεμενόγλου, το ζητούμενο είναι να ενταχθούν στις προστατευόμενες περιοχές Νατούρα, για να προσθέσει, κλείνοντας, ότι το πλαίσιο προστασίας, «δεν αναιρεί τις αλιευτικές δραστηριότητες».

ΓΛ. ΥΔΡ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου