ΤΟΠΙΚΑ

Διερευνητικές βόλτες στην αγορά του Βόλου

διερευνητικές-βόλτες-στην-αγορά-του-β-816855

Διερευνητική ήταν κατά κύριο λόγο η χθεσινή, πρώτη μέρα των θερινών εκπτώσεων που θα διαρκέσουν έως την 31η Αυγούστου, με τους καταναλωτές να στρέφουν το βλέμμα και το ενδιαφέρον τους στις προθήκες των τοπικών καταστημάτων.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το νόμο τα καταστήματα μπορούν να ανοίξουν προαιρετικά την πρώτη Κυριακή κατά την έναρξη της χρονικής περιόδου των εκπτώσεων, δηλαδή την Κυριακή 17 Ιουλίου. Με ανακοίνωση που εξέδωσε χθες ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου προτείνει σε όποιον επιθυμεί να ανοίξει το κατάστημά του την Κυριακή 17 Ιουλίου και να λειτουργήσει από τις 11:00 έως τις 15:00.

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου και Νέας Ιωνίας Κώστας Τσέλιος, υπογραμμίζει ότι ο προσδοκίες των επαγγελματιών για αύξηση του ημερήσιου τζίρου εναποτίθενται στην περίοδο των εκπτώσεων. Παράλληλα ο ίδιος διατηρεί την αισιοδοξία του και επισημαίνει ότι η αγορά θα κινηθεί με καλύτερους ρυθμούς σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ενώ επισημαίνει παράλληλα ότι «οι καταναλωτές θα επωφεληθούν των εκπτώσεων» καθώς εκτιμά ότι «η εμπορική κίνηση θα σημειώσει ανοδικούς ρυθμούς».

Παράλληλα ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου εξέδωσε χθες ενημερωτική ανακοίνωση, στην οποία υπογραμμίζεται μεταξύ άλλων ότι «ο τρόπος με τον οποίο υπολογίζεται και προβάλλεται η μειωμένη τιμή, πρέπει να ανταποκρίνεται στην αλήθεια και να μην είναι ανακριβής. Οι καταστηματάρχες θα πρέπει, σε περίπτωση ελέγχου, να είναι σε θέση να αποδείξουν, ότι η παλαιά τιμή πώλησης που αναγράφεται στην πινακίδα, ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Κατά την διενέργεια των τακτικών εκπτώσεων, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή από τους επιχειρηματίες, γιατί οι κυρώσεις είναι αυστηρές και δεν επιτρέπεται να επιβάλλονται πρόστιμα λόγω λάθους και μάλιστα σε αυτήν την δύσκολη εποχή».

Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι «στους παραβάτες των διατάξεων περί εκπτώσεων επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσου με το 0,5% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο των 5.000 ευρώ».

Ειδικότερα για την περίπτωση που οι εκπτώσεις είναι ανακριβείς ή παραπλανητικές ως προς το ποσοστό τους, ως προς την ακρίβεια των αναγραφόμενων τιμών ή ως προς την ποσότητα των προσφερόμενων με έκπτωση προϊόντων ή όταν ενέχουν οποιασδήποτε μορφής απόκρυψη ή παραπλάνηση, επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσο με το 1% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο από 10.000 ευρώ, ανάλογα με τη βαρύτητα και τη συχνότητα της παράβασης.

«Σε περίπτωση που επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα 5 ετών, το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης» επισημαίνεται στην ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου