ΤΟΠΙΚΑ

Από τη Νέα Αγχίαλο στη μακρινή Αυστραλία

από-τη-νέα-αγχίαλο-στη-μακρινή-αυστραλ-822024

ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ ΑΓΧΙΑΛΟΥ

Η προώθηση των προϊόντων του Αγροτικού Συνεταιρισμού Νέας Αγχιάλου «Η Δήμητρα» σε ολοένα και περισσότερες και μεγαλύτερες αγορές του εξωτερικού ακόμη και στη μακρινή Αυστραλία είναι ο επόμενος στόχος. Η «Δήμητρα» με όπλο της την ποιότητα, τις προσιτές τιμές και κόντρα στις στρεβλώσεις που υπάρχουν στην αγορά του οίνου και του τσίπουρου βάζει πλώρη να βγει πιο δυναμικά στην παγκόσμια αγορά, με «καπετάνιο» της για 26η συνεχόμενη χρονιά, τον Γιάννη Κίτσιο, που πρόσφατα κέρδισε για μία ακόμη φορά το… τιμόνι του καραβιού.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Με αφορμή την επανεκλογή του στην προεδρεία της «Δήμητρας», ο κ. Κίτσιος μίλησε για την πορεία του συνεταιρισμού, τα προϊόντα που προσφέρει αλλά και τους στόχους για το άμεσο μέλλον.

«Εκλέχτηκα πρώτη φορά το 1990 και από τότε υπηρετώ την συνεταιριστική ιδέα και κυρίως τα συμφέροντα των αγροτών που με τιμούν όλα αυτά τα χρόνια», ανέφερε ο κ. Κίτσιος. Επί 26 χρόνια πρόεδρος της «Δήμητρας» σημειώνει ότι «η διάθεση για προσφορά στα μέλη μας και στους συγχωριανούς μου δεν καταλαβαίνει από κούραση, ταξίδια και ταλαιπωρίες. Είναι πολύ πιο ισχυρή», ανέφερε.

Ο Συνεταιρισμός Νέας Αγχιάλου ιδρύθηκε το 1918. Δραστηριοποιείται σε διάφορους τομείς της αγροτικής παραγωγής απορροφώντας τα αγροτικά προϊόντα των μελών του όπως σταφύλια και ελιές. «Θεωρείται πρότυπο για την Μαγνησία και σημείο αναφοράς για την ευρύτερη περιοχή της Νέας Αγχιάλου», υπογραμμίζει ο κ. Κίτσιος.

Απαντώντας σε ερώτηση του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ, τόνισε ότι συγκριτικό πλεονέκτημα των προϊόντων του συνεταιρισμού είναι σύμφωνα με τον ίδιο «η μακροχρόνια σταθερή και υψηλή ποιότητα των σταφυλιών μας εξασφαλίζει ένα σταθερά ποιοτικό προϊόν που έχει κατακτήσει τις καρδιές όλων των καταναλωτών. Θα έλεγα ότι αυτή η διαχρονική μας σχέση με το καταναλωτικό κοινό στηρίζεται σε δύο πυλώνες. Ο ένας λέγεται ποιότητα και ο άλλος λογικές και προσιτές τιμές».

Δεν είναι άλλωστε τυχαία σύμφωνα με τον ίδιο η απήχηση που έχουν τα βασικά προϊόντα του συνεταιρισμού στο καταναλωτικό κοινό.

«Η πασίγνωστη Δημητρούλα το λευκό ξηρό κρασί που προτιμούν με φανατισμό στην περιοχή μας και όχι μόνον. Επίσης το Καινούριο που είναι η νέα μας πρόταση στα κρασιά ευρείας κατανάλωσης και φυσικά οι σειρές κρασιών πολυτελείας όπως το Ποπ Ρούα Ματ αλλά και το καταπληκτικό Φιλύρα που έχει έναν ιδιαίτερο αρωματικό χαρακτήρα.

Αφησα τελευταίο το περίφημο Θεσσαλικό Τσίπουρο το κορυφαίο τσίπουρο της Ελλάδας που φθάνει σε κάθε γωνιά της Ελληνικής γης και ήδη εξάγεται σε 2 ευρωπαϊκές χώρες. Αξίζει να σας αναφέρω εδώ ότι σύμφωνα με μελέτη Πανεπιστημιακού Ιδρύματος που έχουμε στα χέρια μας το Θεσσαλικό Τσίπουρο είναι μακράν το κορυφαίο από πλευράς υψηλού αρωματικού χαρακτήρα αλλά και λόγω της χαμηλότερης περιεκτικότητας σε μεθανόλη από τα δείγματα που εξετάστηκαν (130 τον αριθμόν) από όλη την Ελλάδα. Πού οφείλεται αυτό; Είναι απλό. Πέρα από την ποιότητα της πρώτης ύλης οι άμβυκές μας είναι κορυφαίας ποιότητος και έχουν την δυνατότητα πολλαπλών αποστάξεων. Επιπλέον ο αυτόματος τρόπος λειτουργίας τους με πρόγραμμα, μας δίνει σταθερά άριστο από κάθε πλευρά τελικό προϊόν», υπογραμμίζει ο κ. Κίτσιος.

Υψηλά standars στην ποιότητα

Για την παραγωγή των προϊόντων υπάρχουν συγκεκριμένα standars. «Κατ’ αρχήν συνεχής είναι η προσπάθεια για εκσυγχρονισμό και λειτουργία κάτω από σύγχρονες μεθόδους παραγωγής, αποθήκευσης , διακίνησης.

Θα ήθελα να αναφέρω ότι σε όλους τους αμπελώνες των παραγωγών – μελών του Συνεταιρισμού, από το 2004 εφαρμόζεται υποχρεωτικά Σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης, το οποίο έχει πιστοποιηθεί σύμφωνα με τα πρότυπα Ο.Π.Ε.ΓΕ.Π – AGROCERT του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Σημαντικό μέρος της παραγωγής μας αποτελείται από βιολογικά σταφύλια.

Επιπλέον στο Οινοποιείο – Εμφιαλωτήριο και στο Ποτοποιείο του Συνεταιρισμού εφαρμόζεται Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητος κατά το πρότυπο ISO και σύστημα Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων HACCP.

Τα παραπάνω συστήματα έχουν αξιολογηθεί και πιστοποιηθεί από την εταιρεία LLOYDS μάλιστα την περασμένη Πέμπτη περάσαμε με απόλυτη επιτυχία την αξιολόγηση τους για φέτος», εξηγεί ο κ. Κίτσιος.

Ο συνεταιρισμός έχει όμως κι άλλες δραστηριότητες. «Λειτουργούμε μια σύγχρονη ελαιουργική μονάδα με δύο γραμμές παραλαβής ελαιών και μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας. Επίσης στην Νέα Αγχίαλο λειτουργεί αποθήκη γεωργικών φαρμάκων – λιπασμάτων και εφοδίων που εξυπηρετεί τις ανάγκες των αγροτών μελών μας και όχι μόνον», αναφέρει ο πρόεδρος του συνεταιρισμού.

Σύμφωνα με τον κ. Κίτσιο στα άμεσα σχέδια είναι η ενίσχυση της παρουσίας του συνεταιρισμού σε όλη την Επικράτεια. «Ηδη από την αρχή του έτους ξεκίνησε η συνεργασία μας με την εταιρεία VINALIA που έχει αναλάβει αποκλειστικά την διανομή και διάθεση όλων των προϊόντων μας σε όλη την επικράτεια εκτός της Θεσσαλίας. Η προσπάθειά μας για εξωστρέφεια είναι συνεχής και με χαρά σας ανακοινώνω ότι υπάρχει συνεχής ροή εξαγωγών προς Κύπρο – Βουλγαρία – Γερμανία, είμαστε κοντά για συμφωνίες με άλλες χώρες όπως Ουκρανία – Πολωνία – Βέλγιο ενώ μην εκπλαγείτε αν μάθετε ότι τα προϊόντα μας θα φτάσουν μέχρι την Αυστραλία, λέει ο ίδιος.

Αδήλωτα και επικίνδυνα προϊόντα

Οπλο των προϊόντων του συνεταιρισμού είναι η ποιότητα, οι τιμές και πάνω απ’ όλα η ασφάλεια, κόντρα στις στρεβλώσεις που υπάρχουν στις αγορές οίνου και τσίπουρου.

«Δυστυχώς στην Ελλάδα υπάρχει ένα απόλυτα φαύλο καθεστώς. Αυτό του τσίπουρου που έχει δύο παρακλάδια: το χύμα τσίπουρο των δήθεν διημέρων που κυκλοφορεί σε τεράστιες ποσότητες παντού στην χώρα και το λαθραίο τσίπουρο δυστυχώς κάποιων αποσταγματοποιών που διακινείται παράνομα χωρίς παραστατικά.

Σίγουρα θα έχετε πληροφορηθεί για την εύρεση 310 τόνων αδήλωτου τσίπουρου στον Τύρναβο. Είναι επίσης γνωστή η παράνομη διακίνηση σε βραδινές και πολύ πρωινές ώρες χωρίς παραστατικά, επώνυμων προϊόντων καθώς και η περισυλλογή κενών φιαλών από τα τελικά σημεία πώλησης για προφανείς λόγους.

Το σοβαρότερο όμως θέμα είναι αυτό της δημόσιας υγείας. Εχουμε στην διάθεσή μας έγγραφο της Χημικής Υπηρεσίας Βόλου το οποίο αναφέρει ότι κατά την τριετία 2011 – 2014 το 15% των δειγμάτων χύμα τσίπουρου που παρέλαβε από σημεία πώλησης και ανέλυσε βρέθηκαν μη ασφαλή για ανθρώπινη κατανάλωση», αναφέρει.

Το νέο νομοσχέδιο

Σχολιάζοντας το νέο νομοσχέδιο για τους συνεταιρισμούς, καταγράφει και θετικά και αρνητικά στοιχεία. «Στα θετικά θα έλεγα πως είναι η καθιέρωση πόθεν έσχες για τους προέδρους και τους διευθύνοντες των Συνεταιρισμών, η θέσπιση υποχρέωσης προσκόμισης του συνόλου της παραγωγής των μελών τους καθώς και η υποχρεωτική Συνεταιριστική εκπαίδευση των μελών των Δ.Σ.

Στα αρνητικά του Νόμου θα κατέτασσα την θέσπιση ορίου σταυρών προτίμησης στις εκλογές και την επίσης θέσπιση ορίου στις θητείες των Προέδρων διατάξεις που νοθεύουν την βούληση των μελών αλλά και την δυνατότητα της επιλογής των πιο αξίων για τις θέσεις. Επίσης περιοριστική και ανεφάρμοστη είναι η διάταξη για τις συνενώσεις των Συνεταιρισμών», επισημαίνει.

Μονόδρομος οι εξαγωγές

Εχοντας εμπειρία 26 χρόνων στο τιμόνι του συνεταιρισμού, ο κ. Κίτσιος αναφέρει ότι ο προσανατολισμός στις αγορές του εξωτερικού είναι μονόδρομος. «Θα έλεγα πως το μέλλον της Ελληνικής Γεωργίας είναι και το μέλλον της ίδιας της χώρας μας. Στην εποχή της παγκοσμιοποίησης της αποβιομηχάνισης και του άκρατου ανταγωνισμού η μόνη μας ελπίδα είναι η αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων μας. Και αυτά είναι ο Τουρισμός και η Γεωργία. Με όπλο την ποιότητα τις ιδιαίτερες εδαφολογικές και κλιματολογικές συνθήκες μπορούμε να δημιουργήσουμε εξαιρετικά προϊόντα. Με έμφαση στην ποιότητα και την εμφάνιση – συσκευασία μπορούμε να κατακτήσουμε όλο τον κόσμο. Θα πρέπει όμως κι εμείς να οργανωθούμε καλύτερα να χρησιμοποιήσουμε όλα τα σύγχρονα εργαλεία για να προωθήσουμε τα εκλεκτά μας προϊόντα στο εξωτερικό. Κίνηση που είναι μονόδρομος για την έξοδο από την κρίση. Προτείνουμε να δοθούν κίνητρα στους νέους αγρότες και στους Συνεταιρισμούς για να καλλιεργήσουν, να επιχειρήσουν και να αλλάξουν την εικόνα», καταλήγει ο κ. Κίτσιος.

Ο Συνεταιρισμός Νέας Αγχιάλου ιδρύθηκε το 1918 και σήμερα θεωρείται πρότυπο

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου