ΤΟΠΙΚΑ

Χίλιοι αγρότες… στη σέντρα – Μπιλετάκια & στη Μαγνησία

χίλιοι-αγρότες-στη-σέντρα-μπιλετά-822058

Από το Φθινόπωρο ξεκινά η αποστολή του λογαριασμού για την επιστροφή των αποζημιώσεων

Ερχεται ο λογαριασμός για τους αγρότες που έλαβαν τη χρονιά 2008 – 2009 αποζημιώσεις από το πακέτο Χατζηγάκη που από την Ευρωπαϊκή Ενωση κρίθηκαν παράνομες και έχει ζητηθεί η επιστροφή των χρημάτων. Στη Θεσσαλία συνολικά εκτιμάται ότι από τους 95.000 αγρότες που ανά την επικράτεια επιδοτήθηκαν, αποζημιώσεις πήραν περίπου 67.000 αγρότες.

Από αυτούς ένα ποσοστό πάνω από 20% θα κληθεί να επιστρέψει τα χρήματα αφού ανήκει στην κατηγορία εκείνων που αποζημιώθηκαν με ποσά άνω των 5.000 ευρώ. Σε επίπεδο Μαγνησίας με μία πρώτη προσέγγιση που έχουν κάνει οι αρμόδιες υπηρεσίες εκτιμάται ότι χρήματα εισέπραξαν συνολικά περίπου 10.000 αγρότες, ωστόσο μόνο ένα ποσοστό 10% φέρεται να έλαβε ποσά πάνω από 5.000 ευρώ.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Από το αρχικό πακέτο των παράνομων αποζημιώσεων Χατζηγάκη που ανέρχονταν σε 424 εκατ. ευρώ και δόθηκαν το 2009, τα προς ανάκτηση ποσά μειώθηκαν σε 243 εκατ. ευρώ κι έτσι η διαδικασία της επιστροφής αφορά πλέον μόνο συνολικά περίπου 85.000 αγρότες που είχαν λάβει από 2.000 ευρώ και πάνω. Aφορούσε την βαμβακοκαλλιέργεια, το καλαμπόκι και το σιτάρι.

Σε πρώτη φάση προβλέπεται η επιστροφή των ποσών άνω των 5.000 ευρώ.

Για παράδειγμα σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αγροτοσυνδικαλιστών που ρωτήθηκαν από τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ εάν κάποιος έχει λάβει 6.000 ευρώ με βάση τα όσα έχει κάνει γνωστά το Υπουργείο, θα κληθεί φέτος να επιστρέψει 1.000 ευρώ και η ανάκτηση θα γίνει μέσω συμψηφισμού με την επιδότηση που πρόκειται να λάβει προς τα τέλη του χρόνου.

Η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης επιδιώκει η Κομισιόν να αποδεχθεί τα υπόλοιπα ποσά να επιστραφούν σε δόσεις με το μεγαλύτερο τίμημα αυτών μετά το 2018, υποστηρίζοντας ότι οι αγρότες φέτος επιβαρύνθηκαν σημαντικά φέτος με την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών τους και των φόρων.

Το θετικό είναι ότι από την επιστροφή των επιδοτήσεων εξαιρούνται όσοι είχαν λάβει ποσά από το πακέτο Χατζηγάκη μέχρι 2.000 ευρώ που μένουν εκτός διαδικασίας ανάκτησης των αποζημιώσεων.

Επίσης από την ανάκτηση, θα εξαιρεθούν 48.000 παραγωγοί που εν τω μεταξύ πέθαναν, ωστόσο θεωρείται πολύ πιθανό, το ποσό αυτό να ζητηθεί να καλύψουν οι εν ζωή αγρότες.

Στη Θεσσαλία το 80% των επιδοτήσεων

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας τη μερίδα του λέοντος στις αποζημιώσεις από το πακέτο Χατζηγάκη, είχε λάβει η Θεσσαλία όπου εκτιμάται ότι καταβλήθηκε το 80% των επιδοτήσεων. Αλλες περιοχές που πήραν ήταν οι Σέρρες, η Λειβαδιά και λιγότερο η Κρήτη.

Το προσχέδιο της κοινής υπουργικής απόφασης που επεξεργάζεται το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει ήδη αποσταλεί σε όλες τις περιφέρειες.

Ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας Βασίλης Χατζόπουλος, αρμόδιος για την αγροτική ανάπτυξη, το επιβεβαίωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, υπογραμμίζοντας ότι μέχρι το Φθινόπωρο θα υπάρξει η οριστική απόφαση για το χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής και των αριθμό των δόσεων.

Στο προσχέδιο το υπουργείο μιλά για αποπληρωμή σε 3 δόσεις, αρχής γενομένης η πρώτη από το Φθινόπωρο και ενδεχομένων εξόφληση στα επόμενα δύο χρόνια.

Για την ώρα άγνωστο παραμένει ποιο θα είναι το χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής και ο αριθμός των δόσεων καθώς υπάρχει ένα ενδεχόμενο να αποφασιστούν και δόσεις σε 2 ή 3 χρόνια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κομισιόν ασκεί αφόρητες πιέσεις για την ανάκτηση των επίμαχων ενισχύσεων άμεσα, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο αν δεν γίνει η επιστροφή των ποσών να επιβληθούν στη χώρα μας εκ νέου καθημερινά πρόστιμα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο με την ταυτόχρονη ενεργοποίηση της παύσης των επιδοτήσεων προς τους αγρότες.

Το υπουργείο πάντως αναγνωρίζει ότι οι χρονιές ήταν δύσκολες και υπήρχαν προβλήματα και αποζημιώσεων και απώλειας εισοδήματος που καλύφθηκαν. Το μεγάλο λάθος -όπως τονίζεται- ήταν πως αυτές οι διαδικασίες έπρεπε ήδη να έχουν στοιχειοθετηθεί απέναντι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να υπάρχει η σχετική άδεια».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου