ΤΟΠΙΚΑ

Απώλεια 30% για τους εμπόρους του Βόλου

απώλεια-30-για-τους-εμπόρους-του-βόλου-824511

Οι πρωτοβουλίες τόνωσης του αγοραστικού ενδιαφέροντος βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα των εμπόρων της Μαγνησίας, οι οποίοι σε ποσοστό 60% αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, καταγράφοντας ταυτόχρονα απώλεια εισοδημάτων 30% ένα χρόνο μετά την εφαρμογή των capital controls.

Κάνοντας το θλιβερό απολογισμό των αντικειμενικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν επαγγελματίες και καταναλωτές, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου και Νέας Ιωνίας, Κώστας Τσέλιος, υπογραμμίζει ότι έχουν καταγραφεί πολύ μεγάλες απώλειες στον ιδιωτικό τομέα, στη διάρκεια του ενός χρόνου από την ημέρα που εφαρμόστηκαν τα capital controls.

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου απαριθμεί τα δεκάδες προβλήματα και τις «συμπληγάδες» που διέρχονται οι έμποροι και επισημαίνει ότι «η χρονιά κλείνει με ένα μέσο όρο 30% απώλεια. Κατά συνέπεια δεν υπάρχει οικονομική ευχέρεια και είναι μεγάλες οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε στην καθημερινότητά μας».

Αναλύοντας τη συλλογιστική του, που αποτελεί ταυτόχρονα κοινή θέση για τους εμπόρους, ο κ. Τσέλιος καθιστά σαφές ότι χωρίς ρευστότητα δεν υπάρχει ανάπτυξη και το μέλλον διαγράφεται ζοφερό αν συνεχιστεί η ίδια κατάσταση, ενώ ταυτόχρονα αυξάνονται οι πιθανότητες να αντιμετωπίσουν μακροπρόθεσμα πρόβλημα ακόμη και οι επιχειρήσεις που τη δεδομένη χρονική στιγμή αποτελούν την εξαίρεση στον κανόνα της οικονομικής δυστοκίας.

Πολλοί έμποροί έχουν τεθεί, αντίστοιχα, εκτός ρυθμίσεων για οφειλές προς την Εφορία και τον ασφαλιστικό τους φορέα, διότι δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις προς το δημόσιο. Σύμφωνα με τα παραπάνω, είναι φύσει αδύνατο οι επαγγελματίες να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, ενώ ταυτόχρονα υπάρχει απώλεια εσόδων και για το ίδιο το κράτος, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος των εμπόρων.

Τα μέλη του εμπορικού κόσμου βρίσκονται αντιμέτωπα με μια δύσκολη συγκυρία, καθώς και στη διάρκεια του καλοκαιριού παρατηρείται μείωση στην κίνηση της εμπορικής αγοράς. Οι ξένοι τουρίστες οι οποίοι είναι επιβάτες κρουαζιερόπλοιων, αποτελούν τονωτική ένεση για την τοπική αγορά αλλά κινούνται κατά βάση στο κέντρο και όχι σε περιφερειακά σημεία.

Στο μεταξύ, η ψυχολογία των καταναλωτών είναι ανάλογη, ενώ όπως σημειώνει ο κ. Τσέλιος «δεν έχει προσαρμοστεί ακόμη στα capital controls ο καταναλωτής και όπως αντιλαμβάνεστε καθίσταται δύσκολη η επιβίωση των εμπόρων, οι οποίοι αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους απέναντι στο δημόσιο, καταβάλλοντας ταυτόχρονα υπεράνθρωπες προσπάθειες, προκειμένου να επιβιώσουν σε ένα ασφυκτικό περιβάλλον».

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου