ΤΟΠΙΚΑ

Σε ζήτηση ιατρικές και στρατιωτικές Σχολές

σε-ζήτηση-ιατρικές-και-στρατιωτικές-σ-824513

Ιατρικές, παραϊατρικές και στρατιωτικές σχολές καταγράφουν μεγάλη ζήτηση από τους υποψηφίους των ΑΕΙ και ΤΕΙ από τη Μαγνησία. Το τρίτο πεδίο φαίνεται να είναι το πιο δημοφιλές για τους υποψηφίους του νομού, όπως τουλάχιστον καταγράφεται στο κέντρο συμβουλευτικής και προσανατολισμού, όπου καθημερινά προσέρχονται δεκάδες υποψήφιοι αναζητώντας συμβουλές για τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού τους δελτίου.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗΝ ΧΑΝΟΥ

Οι υποψήφιοι θα πρέπει να ολοκληρώσουν τη συμπλήρωση και κατάθεση των μηχανογραφικών τους έως την Παρασκευή 8 Ιουλίου. Με την ανακοίνωση των βαθμολογικών τους επιδόσεων, πολλοί είναι εκείνοι που απευθύνονται καθημερινά στο ΚΕΣΥΠ Μαγνησίας.

Σύμφωνα με την υπεύθυνη του κέντρου – σύμβουλο επαγγελματικού προσανατολισμού, Αγγελική Καραμπατζάκη, δεκάδες είναι εκείνοι που προσέρχονται καθημερινά αναζητώντας πληροφορίες για τα τμήματα, για το περιεχόμενο των σπουδών, για τα επαγγελματικά δικαιώματα που θα έχουν με την αποφοίτησή τους. Πολλοί συμπληρώνουν επιτόπου τα μηχανογραφικά τους.

Αρκετοί που δεν μπορούν να αποφασίσουν για τις σχολές που θα επιλέξουν ζητούν και υποβάλλονται σε τεστ επαγγελματικών ενδιαφερόντων.

Οπως ανέφερε η κ. Καραμπατζάκη, καταγράφεται σαφής προτίμηση των υποψηφίων για ΑΕΙ αντί για ΤΕΙ. Μεγάλη ζήτηση παρουσιάζουν οι ιατρικές και παραϊατρικές σχολές του 3ου πεδίου και σταθερή ζήτηση στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές, που προσφέρουν σίγουρη επαγγελματική αποκατάσταση.

Σε γενικές γραμμές σε πρώτη ζήτηση είναι οι σχολές του 3ου πεδίου, ακολουθεί το 2ο πεδίο με πολυτεχνικές και στρατιωτικές σχολές, το 5ο πεδίο με τις οικονομικές σχολές να παρουσιάζουν επίσης σταθερή ζήτηση, μετά έρχεται το 1ο πεδίο με νομικές σχολές και σχολές ψυχολογίας και σε ελεύθερη… πτώση βρίσκεται το 4ο πεδίο με τα παιδαγωγικά τμήματα.

Γενικά οι υποψήφιοι που επιλέγουν το 2ο πεδίο ή το 1ο πεδίο φαίνεται να δηλώνουν και σχολές από το 3ο πεδίο.

Στο πλαίσιο αυτό η κ. Καραμπατζάκη εκτιμά ότι -εάν οι τάσεις που καταγράφονται στη Μαγνησία αντικατοπτρίζουν και τη ζήτηση σε πανελλαδικό επίπεδο- οι βάσεις θα σημειώσουν άνοδο στις ιατρικές σχολές και αντίθετα μεγάλη πτώση θα καταγραφεί στις βάσεις στα παιδαγωγικά τμήματα.

Η ίδια πάντως συστήνει στους υποψηφίους, κατά τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού τους, να βάζουν σε προτεραιότητα τα «θέλω» τους και στη συνέχεια να λαμβάνουν υπόψη τις βαθμολογίες και τις περσινές βάσεις των σχολών.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου