ΤΟΠΙΚΑ

Αγωνία στο Βόλο για 200 εργαζόμενους

αγωνία-στο-βόλο-για-200-εργαζόμενους-824559

Σε αναμμένα κάρβουνα προμηθευτές και εργαζόμενοι

Βαρύτατο πλήγμα για την οικονομία συνιστά η αίτηση υπαγωγής στον πτωχευτικό κώδικα, του άρθρου 99, και στη συνέχεια στο άρθρο 106 Β και για προστασία από τους πιστωτές της από την αλυσίδα Μαρινόπουλος καθώς εκτός από τους 13.000 εργαζόμενους που βρίσκονται πλέον «επί ξύλου κρεμάμενοι» υπάρχουν και περίπου 3.000 απλήρωτοι μικροί και μεγάλοι προμηθευτές. Σε «αναμμένα κάρβουνα» οι 200 και πλέον εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ της αλυσίδας στο Βόλο και ολόκληρη τη Μαγνησία. Σε δοκιμασία και αρκετές μικρές αλλά και μεγαλύτερες τοπικές επιχειρήσεις που προμήθευαν με διάφορα προϊόντα την γνωστή αλυσίδα.

Η αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 θα συζητηθεί την 1η Ιουλίου στο Πρωτοδικείο και μέχρι τότε υπάρχει προστασία της εταιρείας από τους πιστωτές.

Η χθεσινή εξέλιξη έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία εάν και τις τελευταίες εβδομάδες συσσωρεύονταν οι πληροφορίες που έκαναν λόγο για σοβαρά προβλήματα εφοδιασμού όλων των μάρκετ της αλυσίδας, καθώς όλοι πλέον φοβούνται ότι θα προκαλέσει ντόμινο δυσμενών εξελίξεων.

Σε τοπικό επίπεδο ήταν εμφανής η εικόνα του προβλήματος κυρίως λόγω των άδειων ραφιών σε διάφορα προϊόντα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες τις τελευταίες ημέρες αρκετοί προμηθευτές και σε τοπικό επίπεδο προσέρχονταν στα καταστήματα της αλυσίδας προκειμένου να αποσύρουν διάφορα είδη.

Στη Μαγνησία η αλυσίδα Μαρινόπουλος διαθέτει καταστήματα στην Γιάννη Δήμου, στην 2ας Νοεμβρίου, στον Περιφερειακό, το Carrefour Μαρινόπουλος στην οδό Λαρίσης και στα 7 Πλατάνια, ένα κατάστημα στον Αλμυρό, ένα στην Νέα Αγχίαλο και ένα στη Σκόπελο. Eκλεισε πρόσφατα εξάλλου το κατάστημα που λειτουργούσε μέσα στο εμπορικό κέντρο Old City.

Η ανακοίνωση της Μαρινόπουλος: «Η Μαρινόπουλος ΑΕ ανακοινώνει ότι σήμερα κατέθεσε, στο Πρωτοδικείο Αθηνών, αίτημα για την υπαγωγή της σε διαδικασία εξυγίανσης βάσει τους υπ’ αριθμόν 4072/2012 και 4013/2011 Νόμους. Η εκδίκαση του αιτήματος από το Πρωτοδικείο Αθηνών, θα πραγματοποιηθεί την 1η Ιουλίου.

Η υπαγωγή της εταιρείας σε διαδικασία εξυγίανσης αποτελεί τη μοναδική λύση για τη διατήρηση της λειτουργίας της, σε αυτή τη φάση, και τη σταδιακή μετάβαση στην υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου που θα επιτρέψει τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα.

Κύρια σημεία του σχεδίου αυτού, αποτελούν η βελτίωση της απρόσκοπτης λειτουργίας, η αύξηση των πωλήσεων, η βέλτιστη αξιοποίηση των καναλιών διανομής και η πλήρη αναδιοργάνωση της χρηματοοικονομικής λειτουργίας και διαχείρισης.

Στην παρούσα φάση η ένταξη της εταιρείας σε διαδικασία εξυγίανσης είναι μονόδρομος, καθώς αποτελεί τη μόνη επιλογή για τη διασφάλιση της λειτουργίας της ως μια βιώσιμη οικονομική μονάδα με βασικά οφέλη τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, και της διασφάλισης των οφειλών προς τους προμηθευτές που αποτελούν βασικές προτεραιότητες της Διοίκησης.

Η εταιρεία παραμένει σε συνεχείς συζητήσεις με τις τράπεζες και θα επανέλθει με σχετικές ενημερώσεις αναφορικά με την πορεία του σχεδιασμού της».

Το χρονικό της κρίσης στην εταιρεία

Η Μαρινόπουλoς, μέχρι και πριν τρία χρόνια, οπότε τη διαχειριζόταν η γαλλική Carrefour, ήταν ακμαία επιχείρηση. Τα προβλήματα ξεκίνησαν με την επαναγορά της από την Μαρινόπουλος.

Στόχος της εταιρείας είναι να κερδίσει έναν με δύο μήνες παράταση, καθώς με την αίτηση σταματούν οι κατασχέσεις που πλέον ήταν καθημερινό φαινόμενο, ώστε να εφαρμόσει ένα σχέδιο για την εξυγίανσή της είτε με την πώλησή της σε εγχώριο ανταγωνιστή -έχουν ήδη γίνει άκαρπες συζητήσεις με την Σκλαβενίτης- είτε σε ξένα funds.

Η εταιρεία η οποία δεν είχε δημοσιεύσει ισολογισμό τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζει σωρεία προβλημάτων. Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο μακροπρόθεσμος δανεισμός την 31η/12/2014 ανήλθε σε 346.237254 ευρώ. Από το ανωτέρω ποσό, 201,130 εκατ. ευρώ αφορούν την υποχρέωση ομολογιακών δανείων, ποσό 145,107 εκατ. ευρώ αφορά σε υποχρεώσεις από χρηματοδοτικές μισθώσεις.

Ο βραχυπρόθεσμος δανεισμός την 31η/12/2014 ανήλθε σε 100,729 εκατ. ευρώ. Από το παραπάνω ποσό, 37,249 εκατ. ευρώ αφορά την υποχρέωση δανεισμού για κεφάλαιο κίνησης, ποσό 59,541 εκατ. ευρώ μέρος ομολογιακών δανείων που θα λήξει το 2014 και ποσό 3,938 εκατ. ευρώ υποχρεώσεις από χρηματοδοτικές μισθώσεις.

Συνολικά τα δάνεια της εταιρείας (συμβατικές λήξεις) ανέρχονταν στα 218,390 εκατ. ευρώ από 334,572 το 2013, οι υποχρεώσεις χρηματοδοτικών μισθώσεων στα 428,037 εκατ. ευρώ έναντι 78,321 εκατ. ευρώ το 2013 και οι εμπορικές και λοιπές υποχρεώσεις στα 750,68 εκατ. ευρώ από 630,684 εκατ. ευρώ που ήταν το 2013.

Ο λόγος για τον οποίο η εταιρεία έκανε αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 ήταν για να σταματήσουν οι κατασχέσεις οι οποίες ήταν καθημερινό φαινόμενο. Οι προμηθευτές στους οποίους χρωστούσε πήγαιναν και κατέβαζαν τα προϊόντα τους από τα ράφια.

Στόχος της εταιρείας είναι να κερδίσει έναν έως 2 μήνες γιατί με την αίτηση σταματούν οι κατασχέσεις. Θέλει επίσης να εφαρμόσει ένα σχέδιο για την εξυγίανσή της με την πώλησή της σε εγχώριο ανταγωνιστή.

Αγωνιούν οι εργαζόμενοι

Από την πλευρά τους, οι σχεδόν 13.000 εργαζόμενοι αγωνιούν όχι μόνο να κρατήσουν τις δουλειές τους, αλλά και να μην υποστούν «κούρεμα» στους μισθούς τους.

«Οι εργαζόμενοι της εταιρείας δεν κάνουν βήμα πίσω, πάνω στα ελάχιστα που μας έχουν απομείνει. Οι ιδιοκτήτες της εταιρείας έχουν μια σειρά από άλλες εταιρείες και τα κέρδη τους είναι τεράστια. Αρα σε καμιά των περιπτώσεων δεν θα πρέπει να υποχωρήσουμε», τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος των εργαζομένων της εταιρείας στην Β. Ελλάδα, Ηλίας Τζίνας για να συμπληρώσει: «Εμείς δεν έχουμε να πάρουμε μισθούς προηγούμενων χρόνων, καθώς είμαστε πληρωμένοι και για τον Μάιο. Η μόνη μας εκκρεμότητα είναι ο μήνας Ιούνιος που τελειώνει σε λίγες ημέρες και το επίδομα αδείας. Ομως η εταιρεία μπορεί να απαντήσει σε αυτά με κούρεμα. Πράγμα που ούτε θέλουμε να το σκεφτούμε. Ο αγώνας των εργαζομένων είναι μπροστά και μας περιμένουν δύσκολες ημέρες».

Παγωμάρα στο Βόλο

Χθες από την ώρα που έγινε γνωστή η είδηση της υποβολής της αίτησης για πτώχευση στο Βόλο επικράτησε παγωμάρα καθώς είναι μία από τις πόλεις που η γνωστή αλυσίδα διαθέτει πολλά καταστήματα. Οι εργαζόμενοι βρίσκονται υπ’ ατμόν καθώς δεν έχουν καμία επίσημη ενημέρωση για το τι μέλλει γενέσθαι με αποτέλεσμα, όπως τόνιζαν αρκετοί που ρωτήθηκαν από τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, να αισθάνονται αυτή τη στιγμή ότι βρίσκονται στον αέρα.

Σημειώνεται όσον αφορά τα οικονομικά, ότι το προσωπικό έχει πληρωθεί κανονικά τις αποδοχές του μέχρι και τον Μάιο.

Οσον αφορά τους προμηθευτές, αρκετές είναι οι τοπικές επιχειρήσεις που συνεργάζονται με την αλυσίδα και που έχουν λαμβάνειν σημαντικά ποσά έναντι οφειλών που δημιουργήθηκαν.

Το ναυάγιο με Σκλαβενίτη

Υπενθυμίζεται ότι ο όμιλος Μαρινόπουλος τον περασμένο Φεβρουάριο είχε προχωρήσει στην υπογραφή συμφωνίας συνεργασίας με τον όμιλο Σκλαβενίτη για τη δημιουργία νέας κοινής εταιρείας με σκοπό τη λειτουργία και ανάπτυξη hypermarkets σε όλη την Ελλάδα.

Το φιλόδοξο σχέδιο της συνεργασίας των δύο εταιρειών είχε ως στόχο μετά την ολοκλήρωσή της, η νέα εταιρεία να διαχειρίζεται κατ’ αρχήν τη λειτουργία των 33 hypermarkets, συνολικής έκτασης 160.000 τ.μ., που διέθετε η Μαρινόπουλος σε μεγάλα αστικά κέντρα ενώ θα προχωρούσε μελλοντικά σε περαιτέρω ανάπτυξη του εν λόγω δικτύου. Τα καταστήματα της Μαρινόπουλος απασχολούν πάνω από 3.000 εργαζόμενους και ο κύκλος εργασιών τους ανήλθε το 2015 σε περίπου 325 εκατ. ευρώ.

Επρόκειτο ουσιαστικά για μια στρατηγική κίνηση για την επιστροφή του Ομίλου Μαρινόπουλου στην ανάπτυξη. Πρακτικά η συμφωνία αναμένονταν να ενισχύσει τις χρηματοροές της Μαρινόπουλος, γεγονός που αποτελούσε μέρος του ολοκληρωμένου σχεδίου που είχε καταρτιστεί για την επιστροφή της εταιρείας στην ανάπτυξη.

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι πέραν την συμφωνίας αυτής και σε συνέχεια της τροποποίησης της μετοχικής σύνθεσης της Μαρινόπουλος, η οποία έχει περάσει στον έλεγχο της οικογένειας Λεωνίδα Μαρινόπουλου, μέρος του στρατηγικού σχεδίου ήταν η μετάβαση σε ένα νέο διοικητικό σχήμα που θα υλοποιήσει το στρατηγικό σχέδιο της εταιρείας.

Τον περασμένο Μάρτιο η εταιρεία Μαρινόπουλος κατέληξε σε συμφωνία χρηματοδότησης από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες για την αναχρηματοδότηση του δανεισμού της. Στόχος της συμφωνίας ήταν η εν λόγω χρηματοδότηση, σε συνδυασμό με τη συμφωνία με την Ι. & Σ. Σκλαβενίτης, να ενισχύσει τη ρευστότητα της εταιρείας με ποσό άνω των 200 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, να αναδιαρθρωθεί και ο συνολικός υφιστάμενος τραπεζικός δανεισμός της εταιρείας σε μακροπρόθεσμη βάση, σύμφωνα με το τριετές επιχειρηματικό σχέδιο της εταιρείας.

Τον περασμένο Μάιο ξεκίνησε η λειτουργία τεσσάρων αναμορφωμένων καταστημάτων της εταιρείας με νέο σήμα και λογότυπο, ωστόσο μέσα στον Ιούνιο ξεκίνησαν εκ νέου τα προβλήματα της εταιρείας με τους προμηθευτές με αποτέλεσμα να «παγώσει» η συμφωνία με την Σκλαβενίτης.

Τι λέει η κυβέρνηση

Στην κυβέρνηση αυτή η δυσάρεστη εξέλιξη έχει προκαλέσει συναγερμό καθώς ένα «λουκέτο» της ιστορικής αλυσίδας, που διαδραμάτιζε πρωταγωνιστικό ρόλο στην εγχώρια αγορά τα τελευταία 54 χρόνια, θα είναι καταστροφικό καθώς όχι μόνο να μη βρεθούν στο δρόμο οι περίπου 13.000 εργαζόμενοι και να μην κινδυνεύσουν οι περίπου 3.000 προμηθευτές της, αλλά και να αποφευχθεί με κάθε τρόπο ένα πιθανό ντόμινο.

«Το υπουργείο Εργασίας από καιρό και από κοινού με άλλα υπουργεία παρακολουθεί στενά τις διεργασίες στον κλάδο του λιανικού εμπορίου και, ιδιαίτερα, στην εταιρεία Μαρινόπουλος ΑΕ για την εξεύρεση της προσφορότερης λύσης που θα εξασφαλίζει τη βιωσιμότητά της» διευκρινίζει το υπουργείο, μετά την αίτηση υπαγωγής στη διαδικασία εξυγίανσης του άρθρου 99 του πτωχευτικού κώδικα, την οποία κατέθεσε η εταιρεία.

Οπως προστίθεται, «το βασικότερο κριτήριο για τη συστηματική εμπλοκή του υπουργείου Εργασίας στο ζήτημα αυτό είναι η διατήρηση όλων των θέσεων εργασίας των εργαζομένων στην εταιρεία και, παράλληλα, η διασφάλιση της οικονομικής και εργασιακής ισορροπίας στην εφοδιαστική αλυσίδα που εξαρτάται από αυτήν».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου