ΤΟΠΙΚΑ

Εσπασε τα ταμπού και άρπαξε τη δεύτερη ευκαιρία

εσπασε-τα-ταμπού-και-άρπαξε-τη-δεύτερη-825115

Η επιστροφή στο σχολείο για να τελειώσει το Γυμνάσιο που δεν κατάφερε να βγάλει στην ηλικία που έπρεπε, δεν ήταν απλά μία απόφαση για την 35χρονη σήμερα Σταυρούλα Κολώνια. Επρεπε πρώτα να πολεμήσει τα ταμπού στον οικισμό των Ρομά στο Αλιβέρι αλλά και τις δικές της ανασφάλειες… Το έκανε και χθες πήρε το απολυτήριο του γυμνασίου, ανάμεσα σε 22 ακόμη αποφοίτους του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Βόλου, που βρέθηκαν για τελευταία φορά στο σχολικό χώρο, στη γιορτή λήξης των μαθημάτων.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

«Στην αρχή δυσκολεύτηκα πολύ. Οχι από τους γονείς μου που ποτέ δεν με σταμάτησαν. Πάντα είναι δίπλα μου. Αλλά από το υπόλοιπο περιβάλλον στη συνοικία. Σκεφτόμουν τι θα πει ο κόσμος για μένα. Τα κορίτσια φοβούνται να βγουν προς τα έξω. Λένε λόγια: πού θα πάει τώρα αυτή; Τι θα μάθει; Τι θα κάνει;», περιγράφει η Σταυρούλα Κολώνια την αντίληψη που επικρατεί μεταξύ των Ρομά στο Αλιβέρι, όπου τα κορίτσια παντρεύονται σε μικρή ηλικία, αφιερώνονται στο σύζυγο και την οικογένεια και φροντίζουν να δουλεύουν για να βοηθούν την οικογένεια, σταματώντας σε πολύ μικρή ηλικία το σχολείο.

«Είχα όμως κι εγώ τις δικές μου ανασφάλειες. Πώς θα με αντιμετωπίσουν οι έξω από τον οικισμό. Τελικώς έκανα το βήμα και… ξεμυάλισα άλλα πέντε κορίτσια από τον οικισμό που όμως δεν μπόρεσαν να συνεχίσουν και να τελειώσουν το σχολείο. Επρεπε να φύγουν εκτός Βόλου για να βρουν δουλειά. Εγώ ήμουν πιο τυχερή. Εχω δουλειά, κατάφερα να βγάλω και το σχολείο», ανέφερε.

Για την ίδια η εμπειρία στο σχολείο ήταν μοναδική. «Εδώ δεν υπάρχει ρατσισμός. Είμαστε όλοι σαν αδέρφια. Μοιραζόμασταν σκέψεις, ιδέες, προβλήματα, οι δάσκαλοι μας βοήθησαν», λέει η Σταυρούλα Κολώνια. Σκέφτεται να συνεχίσει στο λύκειο και στόχος της είναι να σπουδάσει νοσηλεύτρια.

Στη χθεσινή τελετή λήξης των μαθημάτων στο ΣΔΕ, στη διάρκεια της οποίας 23 απόφοιτοι παρέλαβαν τα απολυτήρια γυμνασίου, οι μαθητές βρέθηκαν για μία ακόμη φορά όλοι μαζί.

Παρουσίασαν τα αποτελέσματα των προγραμμάτων που έκαναν σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς, η οποία ήταν σύμφωνα με το διευθυντή στο Σ.Δ.Ε. Λίνο Βίγλα, πολύ πλούσια. Η χρονιά που έκλεισε ήταν η 12η συνεχόμενη για το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Βόλου. «Δόθηκε μια δεύτερη ευκαιρία σε περίπου 800 πολίτες», ανέφερε ο κ. Βίγλας.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης, όπου το παρών έδωσε η αντιδήμαρχος παιδείας και πολιτισμού, Γεωργία Τοκαλή – Μποντού ανακοινώθηκε η ίδρυση παραρτήματος της Πανελλήνιας Ενωσης Φοιτούντων και Αποφοίτων ΣΔΕ στην κεντρική Ελλάδα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου