ΤΟΠΙΚΑ

Νέο παράθυρο στη γνώση και στη ζωή για 25 αποφοίτους του Σ.Δ.Ε. Βόλου

νέο-παράθυρο-στη-γνώση-και-στη-ζωή-για-25-825951

Αρπαξαν τη δεύτερη ευκαιρία από τα μαλλιά και σήμερα ετοιμάζονται να πετάξουν τα… καπέλα της αποφοίτησης, στη γιορτή λήξης της σχολικής χρονιάς, που θα πραγματοποιηθεί στο σχολείο δεύτερης ευκαιρίας Βόλου.

Είκοσι πέντε είναι οι απόφοιτοι της φετινής σχολικής χρονιάς στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Βόλου, που διανύει τη 12η χρονιά λειτουργίας του, προσφέροντας μια δεύτερη ευκαιρία σε όσους δεν είχαν τη δυνατότητα να τελειώσουν το σχολείο στην ηλικία που έπρεπε.

Θα παραλάβουν τους τίτλους σπουδών τους, όμως για τους περισσότερους, το ταξίδι μόλις ξεκίνησε… Κι αυτό γιατί αρκετοί είναι εκείνοι που ετοιμάζονται να συνεχίσουν μαθήματα στο Λύκειο και -γιατί όχι;- να φθάσουν μέχρι και τα αμφιθέατρα των πανεπιστημίων.

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, η 56χρονη απόφοιτη του Σ.Δ.Ε. Μάρθα Αβραμίδου, μητέρα τριών παιδιών, μίλησε για την πραγματοποίηση ενός ονείρου ζωής. «Το να πάω στο σχολείο δεν ήταν απλώς μία απόφαση. Ηταν όνειρο ζωής. Το ονειρευόμουν επί 20 χρόνια. Μάλιστα, πριν από έξι χρόνια που έφθασα πολύ κοντά να ξεκινήσω και πάλι το σχολείο, εμπόδιο ήταν η απογευματινή εργασία μου. Τα μαθήματα ήταν επίσης απόγευμα κι έτσι δεν μπορούσα να τα παρακολουθήσω. Δυστυχώς έμεινα άνεργη. Ευτυχώς μπόρεσα να επιστρέψω στο σχολείο. Να κάνω κάτι για μένα», λέει χαρακτηριστικά.

Για την ίδια το σχολείο δεύτερης ευκαιρίας δεν είναι απλώς μια δεύτερη ευκαιρία στη γνώση. «Είναι μια ευκαιρία ζωής. Σου ανοίγει δρόμους στην ίδια τη ζωή. Δεν μπαίνεις στο περιθώριο. Τη Δευτέρα (σ.σ. σήμερα) αποφοιτούμε. Και στενοχωριέμαι πολύ. Το σχολείο ήταν το δεύτερο σπίτι μας. Δεθήκαμε μεταξύ μας με τους μαθητές και τους καθηγητές μας που είναι υπέροχοι. Νιώθω ότι με βγάζουν από το σπίτι μου», αναφέρει συγκινημένοι η κ. Αβραμίδου.

Από τους μεγαλύτερους ηλικιακά αποφοίτους για φέτος, ο κ. Γιώργος Βασιλείου. Σε ηλικία 60 ετών, συνταξιούχος, παντρεμένος με παιδιά και δύο εγγόνια ετοιμάζεται επίσης να πάρει σήμερα το απολυτήριο του Γυμνασίου και να συνεχίσει και στο λύκειο. Ο κ. Βασιλείου επέστρεψε στα θρανία, όχι για να κερδίσει το χαρτί που θα τον βοηθήσει στην επαγγελματική του αποκατάσταση -είναι άλλωστε ήδη συνταξιούχος- αλλά για να γεμίσει δημιουργικά το χρόνο του και να κερδίσει γνώσεις πολύτιμες σε οποιοδήποτε στάδιο της ζωής. «Εβγαλα μόνο το δημοτικό. Στα δικά μου χρόνια δεν ήταν εύκολο να τελειώσεις το σχολείο. Πλήρωνες για βιβλία, για λεωφορεία. Βγήκα από μικρός στη βιοπάλη. Και όταν συνταξιοδοτήθηκα πήγα σχολείο. Πιο μπροστά είχε πάει η σύζυγός μου. Ηταν μια ωραία εμπειρία. Κέρδισα γνώσεις και νέους φίλους», ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, ο κ. Βασιλείου.

Το πρόγραμμα της σημερινής εκδήλωσης περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την παρουσίαση των δραστηριοτήτων και των σχεδίων δράσης του σχολείου κατά τη φετινή σχολική χρονιά, θεατρικό δρώμενο με θέμα την αναβίωση παραδοσιακού γάμου, απονομή επαίνων σε εκπαιδευόμενους για τη συμμετοχή τους σε διάφορα εκπαιδευτικά προγράμματα και την ανακοίνωση της ίδρυσης Παραρτήματος Κεντρικής Ελλάδας της Πανελλήνιας Ένωσης Φοιτούντων και Αποφοίτων Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας – ΠΕΦΑΣΔΕ, από τον Πρόεδρο της Ένωσης κ. Λαύκα Γεώργιο.

Την Τετάρτη, θα αποφοιτήσουν οι επτά του σχολείου δεύτερης ευκαιρίας στη Σκιάθου και την Πέμπτη οι ισάριθμοι απόφοιτοι του σχολείου δεύτερης ευκαιρίας από τη Ζαγορά.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου