ΤΟΠΙΚΑ

Αλλεπάλληλα τα κατασχετήρια εισπράξεων επιχειρηματιών

αλλεπάλληλα-τα-κατασχετήρια-εισπράξ-827282

Απανωτές εκρήξεις στην επιχειρηματικότητα προκαλούν το τελευταίο τριήμερο αλλεπάλληλα κατασχετήρια εισπράξεων που σκάνε σαν βόμβα στα χέρια ελεύθερων επαγγελματιών, αλλά και πελατών τους για την ικανοποίηση των απαιτήσεων του Δημοσίου και τραυματίζουν μη αναστρέψιμα τον ήδη πληγωμένο, στον όγδοο χρόνο της οικονομικής κρίσης, κόσμο των επαγγελματοβιοτεχνών.

Η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Μαγνησίας συνεδρίασε χθες εκτάκτως, μετά από δεκάδες τηλεφωνήματα επαγγελματοβιοτεχνών, και ζητάει παρέμβαση των βουλευτών Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ για την ενεργοποίηση της αναγκαστικής κατάσχεσης εις χείρας τρίτου, καταγγέλλοντας βιασμό του επιχειρείν, καθώς η διαδικασία αφαιρεί κάθε δυνατότητα είσπραξης χρημάτων και συνάμα διαπομπεύει τη συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων.

Στη ίδια δεινή οικονομική θέση βρίσκονται και τα τρίτα πρόσωπα, τα οποία καλούνται εντός οκτώ ημερών να πληρώσουν την οφειλή στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ή σε διαφορετική περίπτωση να απαντήσουν απορριπτικά, εάν δεν την αναγνωρίζουν. Εάν δεν προβούν σε καμία από τις δύο διαδικασίες, λαμβάνονται ως οφειλέτες και εναντίον τους κινούνται όλα τα προβλεπόμενα μέτρα της κατάσχεσης σύμφωνα με τα άρθρα 32 και 33 του ΚΕΔΕ, είπε ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΜ, Τρύφωνας Πλαστάρας.

Στην επιστολή της προς τους βουλευτές η ΟΕΒΕΜ τονίζει ότι «πρόκειται για ένα Νόμο ο οποίος είχε ψηφισθεί σε παλαιότερα χρόνια, είχε παγώσει εν μέρει, και ενεργοποιείται έντονα το τελευταίο χρονικό διάστημα. Η διαδικασία αυτή ενεργοποιεί τον κάθε πελάτη να μην πληρώσει τον προμηθευτή αλλά τις υποχρεώσεις του προμηθευτή προς δημόσια ταμεία».

Η ΟΕΒΕΜ κρίνει εντελώς άστοχη τη χρονική στιγμή εκκίνησης της διαδικασίας κατάσχεσης εις χείρας τρίτου, καθώς πάνω από το 70% των επιχειρήσεων έχει οφειλές προς τα δημόσια ταμεία, οι τζίροι των επιχειρήσεων σύμφωνα και με τα πρόσφατα στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας βρίσκονται σε κάθετη πτώση, ενώ και η διατήρηση των capital control οδηγεί τις επιχειρήσεις σε εξαιρετικά δεινή θέση.

«Θεωρούμε ότι η ενεργοποίηση της αναγκαστικής κατάσχεσης εις χείρας τρίτου αποτελεί ένα βίαιο βιασμό του επιχειρείν, καθώς στραγγίζει και αφαιρεί κάθε δυνατότητα είσπραξης των προμηθευτών από τους πελάτες.

Η όλη αυτή διαδικασία βρίσκεται και σε εξαιρετικά λανθασμένη στιγμή καθώς έχει ανοίξει και ορθά η διαδικασία για την ύπαρξη ακατάσχετου επαγγελματικού τραπεζικού λογαριασμού. Για να υπάρξει τραπεζικός λογαριασμός δεν θα πρέπει με τίποτα να ανακόπτεται η σχέση κάθε εμμπορικής συναλλαγής δηλαδή η σχέση πελάτη προμηθευτή να είναι συνεχής και αδιάκοπη» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Με δεδομένο ότι η όλη διαδικασία περιλαμβάνει περιορισμένα μέτρα νομικής προστασίας, απαιτεί πολλά χρήματα και οι επιχειρήσεις βρίσκονται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, η ΟΕΒΕΜ καλεί τους βουλευτές να αναλάβουν πολιτική πρωτοβουλία ώστε «να αρθεί και να παγώσει αυτό το κατάπτυστο μέτρο.

Με τα παραπάνω σε καμία περίπτωση δεν ζητούμε χάρη ή διαγραφή των χρεών. Ζητούμε όμως να μπορέσουμε να πληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας μέσα σ’ ένα λογικό χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής», προσθέτει.

Η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών & Εμπόρων Ν. Μαγνησίας θα συναντηθεί στο αμέσως προσεχές διάστημα τόσο με τους διευθυντές των Δημοσίων ταμείων όσο και με τους βουλευτές προκειμένου να σχεδιαστεί κοινή πορεία προς όφελος όλων.

«Αναμένουμε το ταχύτερο δυνατόν την ανάληψη πρωτοβουλιών από μέρους σας και ζητούμε συνάντηση μαζί σας εντός της εβδομάδος προκειμένου να σας παραθέσουμε στοιχεία για ένα Νόμο, ο οποίος κατά κυριολεξία βιάζει την επιχειρηματικότητα, τορπιλίζοντας κάθε έννοια ακατάσχετου λογαριασμού, ενώ ταυτόχρονα διαπομπεύει την συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων», καταλήγει στην επιστολή της.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου