ΤΟΠΙΚΑ

Παυλόπουλος και Τσίπρας στη Ζαγορά

παυλόπουλος-και-τσίπρας-στη-ζαγορά-830413

Τον ένα αιώνα… ζωής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς θα τιμήσουν με την παρουσία τους ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ ο ανώτατος πολιτειακός άρχων του τόπου αλλά και ο πρωθυπουργός απάντησαν καταφατικά στην πρόσκληση που τους απευθύνθηκε και στις αρχές Σεπτεμβρίου (πιθανότατα την Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου) θα βρίσκονται στη Ζαγορά για να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια του Συνεταιρισμού.

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου είναι ένας από τους πρώτους που ιδρύθηκαν στην Ελλάδα στο τέλος του 1916, έναν χρόνο μετά τον νόμο περί συνεταιρισμών που ψηφίστηκε το 1915 από την κυβέρνηση του Ελευθέριου Βενιζέλου και από τους ελάχιστους που παραμένει κερδοφόρος. Λειτουργία με 700 μέλη περίπου μέλη του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς και «απορροφά» το 99% της τοπικής παραγωγής μήλων, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι το 2015 διακίνησε 13.000 τόνους.

Το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής καλύπτει τις ανάγκες της εγχώριας αγοράς και ένα ποσοστό 10-30% -που εξαρτάται από την παραγωγή- εξάγεται σε χώρες της Μέσης Ανατολής (Αίγυπτος, Ισραήλ, Κύπρος) και στα Βαλκάνια, ενώ στο 2016 στόχος της διοίκησης είναι οι εξαγωγές, στα πιστοποιημένα ως ΠΟΠ μήλα «Ζαγορίν», να επεκταθούν στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και στη Σαουδική Αραβία.

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς ιδρύθηκε στις 27 Οκτωβρίου 1916 από 199 αγρότες της Ζαγοράς με την επωνυμία Συνεταιρισμός Πωλήσεως Γεωργικών Προϊόντων Ζαγοράς και βασικά προϊόντα πατάτες και φουντούκια. Τη δεκαετία του 1970 θεμελιώθηκε στο εργοστάσιο – ψυγείο – συσκευαστήριο, το 1985 άλλαξε την επωνυμία του σε Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου και τα μήλα απέκτησαν τον διακριτικό τίτλο Ζαγορίν.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου