ΤΟΠΙΚΑ

Φόβος για την οζώδη δερματίτιδα στη Μαγνησία

φόβος-για-την-οζώδη-δερματίτιδα-στη-μα-830695

Διάχυτος προβληματισμός, αλλά και έντονος φόβος υπάρχει στους κτηνοτρόφους της Μαγνησίας για την οζώδη δερματίτιδα, καθώς ύποπτο κρούσμα της ασθένειας εντοπίστηκε και στα Γιαννιτσά.

Δεκατρείς μέρες μετά το κάλεσμα των Περιφερειακών Ενοτήτων Μαγνησίας και Βορείων Σποράδων για την προετοιμασία για τη χορήγηση των εμβολίων που προστατεύουν τα βοοειδή από την ασθένεια, ήδη, το ένα τρίτο των αγελαδοτρόφων ανταποκρίθηκε και είτε ενημέρωσαν τους Συλλόγους τους, είτε απευθύνθηκαν οι ίδιοι στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης και υπέβαλαν αιτήσεις.

Η διαδικασία συνεχίζεται υπό την επίβλεψη της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης. «Συγκεντρώνουμε τις αιτήσεις για την οζώδη δερματίτιδα, ώστε οι αγελαδοτρόφοι να προμηθευτούν τα εμβόλια. Το υπουργείο από πέρυσι ακόμη -οπότε απευθυνθήκαμε- δεν έχει λάβει την έγκριση από την Επιτροπή Επιδημιολογικού Ελέγχου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που είναι η αρμόδια » είπε η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας, Δωροθέα Κολυνδρίνη.

Για τη Θεσσαλία το κόστος των εμβολίων αποτιμάται στις 300.000 ευρώ. «Ωστόσο, η Περιφέρεια χρειάζεται να μπει πρώτα στο υγειονομικό καθεστώς, που επιδέχεται και τον εμβολιασμό. Μέχρι τότε, ο κίνδυνος εξάπλωσης της νόσου παραμονεύει. Οι κτηνοτρόφοι πρέπει να προμηθευτούν τα εμβόλια» ενημέρωσε η ίδια, τονίζοντας ότι «το ενδιαφέρον των αγελαδοτρόφων είναι μεγάλο, καθώς φοβούνται για την εξάπλωση της ασθένειας, ενώ αντιμετωπίζουν και προβλήματα στις μετακινήσεις. Οπου υπάρχει κρούσμα, δεν επιτρέπεται επιστροφή».

Προβληματισμός για το προσωπικό

Μεγάλα είναι τα προβλήματα με τις ελλείψεις προσωπικού στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και Σποράδων. Σε ολόκληρο το Νομό υπάρχουν μόλις τέσσερις κτηνίατροι.

«Αν και όταν εξασφαλιστεί ο απαιτούμενος αριθμός των εμβολίων, δεν γνωρίζουμε πως θα επιλυθεί το θέμα» είπε η κ. Κολυνδρίνη. Η χορήγηση των εμβολίων απαιτείται να γίνει υπό την επίβλεψη της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης.

«Αυτή τη στιγμή υπάρχουν στη Μαγνησία περί τις 26 .000 αγελάδες και βόδια. Με τέσσερις μόλις ανθρώπους πως μπορεί να γίνει η δουλειά αυτή» διερωτήθηκε η αντιπεριφερειάρχης, επισημαίνοντας ότι παράλληλα υπάρχει και ο έλεγχος του τυριού, η επιτήρηση των σφαγείων, οι έλεγχοι για εμβολιασμούς σε γίδια και αρνιά, η ενημέρωση του κτηνοτροφικού κόσμου.

Το προσωπικό της Υπηρεσίας εν μέσω οικονομικής κρίσης αποδυναμώθηκε αισθητά, λόγω των συνταξιοδοτήσεων. Μόλις τα δύο τελευταία χρόνια αποχώρησαν τουλάχιστον δεκαπέντε υπάλληλοι.

«Εκθέσαμε το πρόβλημα στον υπουργό Εσωτερικών, Παναγιώτη Κουρουμπλή, πριν δύο περίπου εβδομάδες. Δυστυχώς, η απάντηση που λάβαμε είναι ότι οι θεσμοί απαγορεύουν προσλήψεις μόνιμου χαρακτήρα. Δέχονται νέο προσωπικό μόνο με δίμηνες και οχτάμηνες συμβάσεις με ιδία οικονομικά μέσα, που στην προκείμενη περίπτωση δεν υπάρχουν. Ηδη η μισθοδοσία καλύπτεται από τις ίδιες τις Περιφέρειες» συμπλήρωσε.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου