ΤΟΠΙΚΑ

Ιερέας της διασποράς και της προσφοράς

ιερέας-της-διασποράς-και-της-προσφορά-831617

Ο π. Απόστολος Μαλαμούσης από το Μούρεσι αναπτύσσει πολύ σημαντικό κοινωνικό έργο στη Γερμανία – Εχει αποσπάσει δεκάδες βραβεία για την προσφορά του

Πολύ σημαντικό πνευματικό και κοινωνικό έργο αναπτύσσει στη Γερμανία ο π. Απόστολος Μαλαμούσης ο οποίος κατάγεται από το Μούρεσι και ζει από το 1972 στη Γερμανία. Ο π. Απόστολος είναι πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού θρόνου, Αρχιερατικός επιτετραμμένος για τις δημόσιες σχέσεις με τη Βαυαρική πολιτεία και σύμφωνα με πληροφορίες θα τιμηθεί από τη Μητρόπολη Δημητριάδος σε ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί, προκειμένου να παρουσιαστεί το έργο του.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Το έργο του φωτισμένου κληρικού αγκαλιάζει όλη την Ελληνική παροικία και έχει βραβευτεί κατ’ επανάληψη για την ενεργή συμμετοχή του στις προσπάθειες καταπολέμησης του ρατσισμού της ξενοφοβίας, καθώς επίσης σε ανώτατες Γερμανικές επιτροπές που ασχολούνται με ανάλογα θέματα.

Η Βαυαρική τηλεόραση πρόβαλε δύο ειδικές εκπομπές σχετικά με το έργο του, ο εκδοτικός οίκος MunchenVerlagκυκλοφόρησε καλαίσθητο 120 σελίδων με κείμενα και φωτογραφίες από τη ζωή και το έργο του στη Γερμανία, το οποίο έχει αποσπάσει σειρά κορυφαίων διακρίσεων. Ο π. Απόστολος, ο οποίος θα επισκεφτεί το Μούρεσι τον προσεχή Αύγουστο, βρίσκεται πάντα κοντά στον άνθρωπο και κάθε δραστηριότητα και πρωτοβουλία που αναπτύσσει, προάγει την ειρηνική συμβίωση λαών και πολιτισμών. Η βαυαρική Κυβέρνηση και ο δήμος Μονάχου έχουν ιδρύσει φορείς και υπηρεσίες ενάντια στον ρατσισμό, την ξενοφοβία, τη βία και την ακροδεξιά ναζιστική δραστηριότητα. Από την αρχή της ίδρυσης αυτών των δημοκρατικών οργάνων, ο ίδιος μετέχει ενεργά στις εργασίες και τα προγράμματά τους, ως εκπρόσωπος της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας.

Είναι πολύ σημαντική για τον ίδιο κάθε παρέμβαση που έχει ως στόχο την εξάλειψη του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, ενώ αξίζει να σημειωθούν οι καίριες παρεμβάσεις του προς τη γερμανική κυβέρνηση, προκειμένου να υποστηριχθούν οι οικογένειες ανθρώπων που έχουν βιώσει τις δραματικές συνέπειες της βίας.

Σημαντική προσωπικότητα

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο π. Απόστολος, αναφέρει μεταξύ άλλων: «Κατάγομαι από το ωραίο Μούρεσι, γεννήθηκα το 1947 και βρίσκομαι στη Γερμανία από το 1972. Είμαι έγγαμος με την εκλεκτή σύζυγό μου Αθανασία, με τέσσερις θυγατέρες εγγάμους και εννέα εγγονάκια. Οι δύο γαμπροί μου είναι Θεσσαλοί, από τα Τρίκαλα και από τη Φαρκαδόνα».

Ανατρέχοντας στην αφετηρία της πνευματικής του δράσης, ο διακεκριμένος κληρικός από το Μούρεσι, υπογραμμίζει ότι χειροτονήθηκε Διάκονος στις 26 Δεκεμβρίου 1972 στη πόλη Ρόιτλινγκεν (Reutlingen) κοντά στη Στουτγάρδη και Πρεσβύτερος στις 31 Δεκεμβρίου 1972 στη πόλη Σίκμπουργκ (Siegburg) κοντά στη Βόννη. Και τις δύο χειροτονίες τέλεσε ο τότε Μητροπολίτης Γερμανίας κ. Ειρηναίος Γαλα
νάκης. Στη Γερμανία υπηρέτησε ως κληρικός της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας επί 10 χρόνια (1972-1982) τον ελληνισμό στην περιοχή Λουτβικσχάφεν, Μαννχάιμ, Σάαρμπρικεν, Στρασβούργο, Λουξεμβούργο, Τρίερ και Χαιδελβέργη και από το 1982 προσφέρει έργο στην παροικία στο Μόναχο και τη Βαυαρία. Παράλληλα υπηρέτησε επί 30 χρόνια τα ελληνικά Γυμνάσια και Λύκεια στις πόλεις Λουτβικσχάφεν και Μονάχου ως Θεολόγος καθηγητής.

«Με τη συνταξιοδότησή μου, μου ανέθεσε η Ιερά Μητρόπολις Γερμανίας την υπευθυνότητα και αρμοδιότητα στις δημόσιες σχέσεις με τη Βαυαρική Πολιτεία, τις οποίες καλλιέργησα με περισσή επιτυχία σ’ όλα τα χρόνια της ιερατικής και ποιμαντικής μου διακονίας. Για το λόγο αυτό έγινα αποδέκτης πολλών ανωτάτων τιμητικών διακρίσεων από τη Βαυαρική Κυβέρνηση, τη Βαυαρική Βουλή και άλλους δημόσιους οργανισμούς» αναφέρει ο ίδιος.

Κορυφαίες διακρίσεις

Είναι φύσει αδύνατο να χωρέσουν σε λίγες μόλις γραμμές οι πολυάριθμες διακρίσεις που έχει αποσπάσει ο π. Απόστολος από την Γερμανική κυβέρνηση και φορείς διεθνούς εμβέλειας, εις ένδειξη αναγνώρισης της πολύ μεγάλης και πολύτιμης προσφοράς του.

Ενδεικτικά αναφέρονται το μετάλλιο Πρώτης Τάξεως του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου, που απονεμήθηκε από το Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Ιερώνυμο το 2013, ο Χρυσούς Σταυρός Α Τάξεως της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Γερμανίας κ. Αγουστίνο το 1995, η ανώτατη τιμητική διάκριση της Βαυαρικής Πολιτείας το 2008, η τιμητική διάκριση της Βαυαρικής Βουλής την ίδια χρονιά, τιμητικό δίπλωμα της πόλης Σβέτσινγκεν το 2013, τιμητική διάκριση από Γερμανο-Τουρκικό ιατρικό Σύλλογο το 2012 και δεκάδες ακόμη βραβεία.

Παράλληλα συμμετέχει ως εκπρόσωπος της Εκκλησίας σε ανώτατες Βαυαρικές Επιτροπές, είναι μέλος του προεδρείου και εκπροσωπεί όλες τις Ορθόδοξες και ανατολικές εκκλησίες του Μονάχου. Με πρωτοβουλία του ίδιου καθιερώθηκε η τέλεση αγιασμού του Δούναβη στην ιστορική πόλη Ρέγκενσμουργκ της Βαυαρίας και μετά από μακροχρόνιες παρεμβάσεις του ίδιου, ο ιστορικός ναός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος αποτελεί και πάλι σημαντική μαρτυρία Ελληνισμού και Ορθοδοξίας στο κέντρο του Μονάχου.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου