ΤΟΠΙΚΑ

Κληρονομιά – κατάρα για οικογένεια στο Βόλο

κληρονομιά-κατάρα-για-οικογένεια-στ-837668

Ξημέρωσαν με χρέη εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ -ακόμη και εκατομμυρίων- χωρίς να φέρουν καμία απολύτως ευθύνη ούτε καν να έχουν γνώση, σε ένα πρωινό εντελώς απρόσμενα, και βρίσκονται σε δικαστική διαμάχη με τη Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία Βόλου στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Βόλου.

Παιδιά ανιψιού αδερφού θανόντος, πρώτος ξάδερφος εκλιπόντος, γιος, αλλά και ανήλικη εγγονή αδελφού, σύμφωνα με πληροφορίες, τέθηκαν στο στόχαστρο της Εφορίας μετά τη δήλωση στο Μητρώο και περάστηκαν σε λίστες μεγάλων οφειλετών εν μία νυκτί το 2015. Κανένας τους δεν ήξερε, δεν φανταζόταν, δεν περίμενε τη μεγάλη περιπέτεια που θα τους επιφύλασσε το …μακρινό για τις περισσότερες περιπτώσεις οικογενειακό πένθος.

Οι πλησιέστεροι συγγενείς αποποιήθηκαν την κληρονομιά και η έρευνα της Δ.Ο.Υ. προχώρησε σε επόμενο στάδιο. Οπως προβλέπει η κείμενη νομοθεσία, ο έλεγχος συνεχίστηκε με τους αμέσως επόμενους στο γενεαλογικό δέντρο, φτάνοντας και στην τρίτη τάξη με ανήλικη εγγονή ανιψιού.

Η ειδοποίηση της Εφορίας δεν άργησε να σταλεί και να καταστούν και οι ίδιοι και τυπικά συνυπόχρεοι στους φόρους της Εφορίας. Απλήρωτο ΦΠΑ, οφειλές από εισόδημα, πρόστιμα, προσαυξήσεις γέμισαν την «εικόνα» τους με κατάλογο χρεών και τώρα τρέχουν και δεν φτάνουν είτε οι ίδιοι, είτε οι γονείς τους που λόγω ανηλικότητας τους εκπροσωπούν.

Το τετράμηνο διάστημα για την αποποίηση εξέπνευσε και η δυνατότητα. Ο αγώνας δρόμου για την απαλλαγή μονόδρομος χωρίς καν να συνειδητοποιήσουν τι έχει συμβεί. Πρέπει να αποδείξουν ότι δεν γνώριζαν για την «κληρονομιά», ώστε να ανακόψουν τη λήψη μέτρων που παίρνει η Εφορία Βόλου. Να προσκομίσουν αποδεικτικά στοιχεία στο Διοικητικό Δικαστήριο που να βεβαιώνουν για την άγνοια που είχαν.

Οι περιπτώσεις

Εγγονή αδελφού θανόντος βρέθηκε με οφειλή 1.675.000 εκατ. ευρώ. Μάλιστα είναι ανήλικη και εκπροσωπείται στο δικαστήριο από τους γονείς της. Οι αποποιήσεις κληρονομιάς αφορούν και τα ανήλικα τέκνα και γι’ αυτό μετά το θάνατο πρέπει να υποβάλλονται στο Ειρηνοδικείο Βόλου και για τα
παιδιά. Σε άλλη περίπτωση, παιδιά ανιψιού αδερφού του νεκρού αντιμετωπίζουν χρέη ύψους 1.179.000 ευρώ έως και 2.358.000 ευρώ. Ηταν οι επόμενοι πλησιέστεροι κληρονόμοι και η έρευνα τους στοχοποίησε.

Ρεκόρ οφειλών φαίνεται να κληρονόμησε πρώτος ξάδερφος θανόντα. Ο άνθρωπος οφείλει στην Εφορία 4.301.000 ευρώ για εκκρεμότητες για τις οποίες δεν έφερε καμία ευθύνη, ενώ γιος εκλιπόντος παρότι βυθίζεται σε βαρύ πένθος έχει να σκέφτεται και φόρους ύψους 1.141.000 ευρώ.

Μονόδρομος

Οι κληρονόμοι θα πρέπει να αποδείξουν στο Διοικητικό Πρωτοδικείο με ακράδαντα στοιχεία ότι δεν είχαν επαφές με τον θανόντα, ούτε και με τους υπόλοιπους συγγενείς της οικογένειάς του. Να παρουσιάσουν με
απτές αποδείξεις – επιχειρήματα ότι πραγματικά δεν γνώριζαν και βέβαια ούτε φέρουν και καμία απολύτως ευθύνη.

Οι οφειλές αφορούν στις προαναφερόμενες περιπτώσεις επαγγελματίες που οι δουλειές τους έπεσαν έξω. Είχαν επιχειρήσεις που ξανοίχτηκαν οικονομικά, ενώ έτρεχε η οικονομική κρίση.

Οι κληρονομιές αφορούν σε πραγματικά χρέη που δεσμεύουν το ευρύτερο οικογενειακό περιβάλλον του θανόντος μέχρι να αποπληρωθούν εκτός αν γίνει εγκαίρως η αποποίησή τους.

Δυστυχώς, όμως, η απόδειξη του χρόνου που έλαβε κανείς γνώση της κληρονομιάς, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι μία διαδικασία, η οποία μπορεί να τεκμηριωθεί δύσκολα και γι’ αυτό θα πρέπει να επιδεικνύεται η δέουσα προσοχή για εμπρόθεσμη αποποίηση.

Σύμφωνα με νομικούς, η αποποίηση της κληρονομιάς είναι η δήλωση βούλησης του προσωρινού κληρονόμου στον οποίο έχει επαχθεί η κληρονομιά ότι δεν δέχεται την κληρονομιά και δεν επιθυμεί να καταστεί οριστικά κληρονόμος.

Γίνεται με δήλωση στο Ειρηνοδικείο, ενώ η προθεσμία για την αποποίηση της κληρονομιάς είναι τέσσερις μήνες από τότε που ο κληρονόμος έλαβε γνώση της επαγωγής και του λόγου της κληρονομίας.

Η τελευταία βραχεία προθεσμία παρατείνεται και γίνεται ένα έτος σε περίπτωση που ο κληρονόμος είναι κάτοικος εξωτερικού ή σε περίπτωση που η επαγωγή της κληρονομιάς έγινε όσο ο κληρονόμος κατοικούσε στην αλλοδαπή.

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΟΥ
Προστασία του κληρονόμου

Πάντως, σε περίπτωση που η κληρονομιά είναι κατάχρεη υπάρχει η δυνατότητα να προστατευθεί ο κληρονόμος χωρίς να χρειάζεται να αποποιηθεί απαραιτήτως την κληρονομιά. Για να μην πληρώσει τους δανειστές με την ατομική του περιουσία εκτιμάται από δικηγορικούς κύκλους ότι μπορεί να προχωρήσει σε αποδοχή της κληρονομιάς με το ευεργέτημα της αποδοχής.

Η διαδικασία γίνεται επίσης με υποβολή δήλωσης. Με βάση αυτή ο κληρονόμος δεν ευθύνεται πλέον με την προσωπική του περιουσία παρά μόνο με το ενεργητικό της κληρονομιάς και όσο αυτό επαρκεί.

Ωστόσο, έχει συγκεκριμένες υποχρεώσεις. Πρέπει να συντάξει το ενεργητικό και το παθητικό της περιουσίας εντός προθεσμίας τεσσάρων μηνών από την δήλωση αποδοχής ενώπιον Συμβολαιογράφου, η απογραφή που θα συνταχθεί να μην είναι ανακριβής εκ δόλου ή να μη διαχειρίζεται την κληρονομική ομάδα δόλια και να μην εκποιήσει ακίνητα της κληρονομιάς χωρίς προηγούμενη άδεια δικαστηρίου.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου