ΤΟΠΙΚΑ

Χωρίς ανάσα για 10 λεπτά ~ Ο Χρόνης Χλίτσιος κάτω από το νερό σε ενυδρείο

χωρίς-ανάσα-για-10-λεπτά-ο-χρόνης-χλίτσι-838212

Αύριο Κυριακή, πρόβα τζενεράλε της προσπάθειας κατάρριψης δύο παγκόσμιων ρεκόρ, στο πλαίσιο της Ναυτικής Εβδομάδας

Πρόβα τζενεράλε… πριν επιχειρήσει την κατάρριψη δύο παγκόσμιων ρεκόρ. Ο 44χρονος, χρυσός στο άθλημα της κατάδυσης, Βολιώτης, Χρόνης Χλίτσιος, θα επιχειρήσει να βρεθεί κάτω από το νερό κρατώντας την αναπνοή του για δέκα ολόκληρα λεπτά. Θα είναι η πρώτη επίσημη παρουσίαση της προσπάθειάς του, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τη Ναυτική Εβδομάδα, πριν επιχειρήσει να καταρρίψει δύο παγκόσμια ρεκόρ: της κατάδυσης με σκανδαλόπετρα που σήμερα είναι στα 107 μέτρα βάθος και της στατικής άπνοιας που είναι στα 11 λεπτά και 35 δευτερόλεπτα.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Σήμερα, αναμένεται να ολοκληρωθεί στην παραλία του Βόλου, μπροστά από τον Ιερό Ναό του Αγίου Κωνσταντίνου, το στήσιμο της εξέδρας πάνω στην οποία θα κουμπώσει ενυδρείο διαστάσεων 1μΧ1μ.Χ2μ. Μέσα στο ενυδρείο θα βουτήξει ο Χρόνης Χλίτσιος και μπροστά στα μάτια του κοινού θα κρατήσει την αναπνοή του κάτω από το νερό για δέκα ολόκληρα λεπτά. Η στατική άπνοια, όπως λέγεται να γίνει με τη λήψη οξυγόνου.

Η επίδειξη της Κυριακής, θα είναι μία πρώτη παρουσίαση της προσπάθειας που κάνει ο Βολιώτης αθλητής, με στόχο φέτος το καλοκαίρι να καταρρίψει δύο παγκόσμια ρεκόρ.

Η πρώτη προσπάθεια αφορά σε κατάδυση με σκανδαλόπετρα με στόχο να καταρρίψει το παγκόσμιο ρεκόρ των 107 μέτρων βάθος. Το σημείο της κατάδυσης θα είναι πιθανότατα το Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου και δεν αποκλείεται ο αθλητής να βουτήξει από την Αργώ. Ο αθλητής θα φοράει ένα ολόσωμο μαγιό τύπου shark, έχοντας τυπωμένα επάνω του τα λογότυπα των μεγάλων χορηγών. Η κάθοδος θα γίνει με τον παραδοσιακό τρόπο των σφουγγαράδων έχοντας σαν βοήθημα το σκαντάλι (ένα λαξεμένο κομμάτι μάρμαρο) δεμένο με ένα σχοινί μήκους αντίστοιχο με το μήκος που χρειάζεται προκειμένου να πραγματοποιηθεί η κατάδυση.

Τελευταίο μέρος του εξοπλισμού, είναι το ειδικό μανταλάκι που κλείνει τη μύτη για να γίνουν οι απαραίτητες εξισώσεις κατά τη διάρκεια της κατάδυσης.

Σε όλη τη διάρκεια της κατάδυσης κάθε 10 μέτρα θα υπάρχουν δύτες ασφαλείας και cameramen οι οποίοι βιντεοσκοπούν την προσπάθεια με κάθε λεπτομέρεια. Θα στέλνουν απευθείας εικόνα σε προτζέκτορες που θα υπάρχουν πάνω στα κρουαζιερόπλοια ώστε το κοινό να παρακολουθεί καρέ- καρέ την προσπάθεια.

Η δεύτερη προσπάθεια θα γίνει στην παραλία του Βόλου, στο τέλος του καλοκαιριού. Θα κατασκευαστεί ενυδρείο που θα τοποθετηθεί σε ειδική εξέδρα στην παραλία, θα έχει ειδικό φωτισμό και ειδική ηχητική εγκατάσταση μέσω της οποίας θα ακούγονται οι σφυγμοί της καρδιάς του Χρόνη Χλίτσιου, ενώ θα επιχειρεί να καταρρίψει το ρεκόρ στατικής άπνοιας που σήμερα είναι στα 11 λεπτά και 35 δευτερόλεπτα. Η στατική άπνοια είναι το βασικότερο αγώνισμα της ελεύθερης κατάδυσης. Ο αθλητής πρέπει να παραμείνει όσο του επιτρέπουν οι δυνάμεις του κάτω από το νερό χωρίς να αναπνέει καθόλου από κάποια πηγή αέρα. Ο Χρόνης Χλίτσιος αυτή την περίοδο συνεχίζει τις εντατικές προπονήσεις. Στο πλευρό του, ο προπονητής του Βαγγέλης Ζιάκας και χορηγοί που στηρίζουν την εντυπωσιακή προσπάθεια του Βολιώτη αθλητή.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου