ΤΟΠΙΚΑ

Μαθητές σε ρόλο… δασκάλου

μαθητές-σε-ρόλο-δασκάλου-843940

Εναλλακτικό μάθημα διδασκαλίας αρχαίων Ελληνικών από Δημοτικό Σχολείο άξιον εστί

Πρωτότυπη δράση πρόκειται να υλοποιηθεί την Παρασκευή 27 Μαΐου, 4.00 – 6.00 μ.μ, στο Δημοτικό σχολείο «Αξιον εστί», η οποία περιλαμβάνει ένα εναλλακτικό μάθημα διδασκαλίας της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας, με πρωταγωνιστές τα ίδια τα παιδιά.

Οι μαθητές του «Αξιον Εστί» γίνονται δάσκαλοι και ταξιδεύουν τους παριστάμενους στα μονοπάτια της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας και Γραμματείας. Τα παιδιά θα διαβάσουν τους αγαπημένους μύθους του Αισώπου στη γλώσσα που οι ίδιοι αυτοί μύθοι πρωτομίλησαν στις ψυχές των ανθρώπων, αναδεικνύοντας τον πλούτο του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού και τα προτερήματα της διδασκαλίας της μητρικής μας γλώσσας. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Στο πλαίσιο της διευρυμένης και διαφοροποιημένης εκπαίδευσης, στην οποία στοχεύει το σχολείο καθώς και μιας σύγχρονης εκπαίδευσης, που σκοπό έχει την καλύτερη μάθηση, την εξέλιξη των παιδιών, τη σωτηρία από την υπνηλία του πνεύματος και την αδράνεια της ψυχής, και την κατάκτηση μιας κριτικής και διευρυμένης γνώσης, ο πολυχώρος «άξιον εστί» ξεχωρίζει και ξεφεύγει από τα «στεγανά» της διδακτικής και μόνο ύλης.

«Ετσι, το σχολείο μας πρωτοστατώντας και ξεχωρίζοντας στην Ελλάδα, προτείνει όπως ήδη συμβαίνει και σε πολλά σχολεία του εξωτερικού, τη διδασκαλία των Αρχαίων Ελληνικών από το δημοτικό, ώστε τα παιδιά με ευχάριστες και πρωτότυπες μεθόδους να κάνουν τα πρώτα τους βήματα στους απέραντους, φωτεινούς δρόμους της αρχαίας ελληνικής γλώσσας και των μεγάλων συγγραφέων» υπογραμμίζει η εκπαιδευτικός του άξιον εστί, Κατερίνα Γαλάνη.

Μέσω του παραπάνω καινοτόμου προγράμματος, τα παιδιά εισάγονται από νωρίς στον πλούτο του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού. Μαθαίνουν να διαβάζουν τους αγαπημένους τους μύθους, τους μύθους του Αισώπου, για τους άθλους του Ηρακλή ή για τη Γιγαντομαχία στη γλώσσα που οι ίδιοι αυτοί μύθοι πρωτομίλησαν στις ψυχές των ανθρώπων. «Τα πλεονεκτήματα είναι πολλά. Τα αρχαία ελληνικά βοηθούν τα παιδιά να αποκτήσουν από νωρίς συστηματική και δομημένη σκέψη, να αντιληφθούν καλύτερα τη γλώσσα γενικά και να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους στην ορθογραφία και γενικά στη Νεοελληνική Γλώσσα κατανοώντας την προέλευση και την ετυμολογία των λέξεων και εμπλουτίζοντας το λεξιλόγιό τους» όπως αναφέρει η κ. Γαλάνη, δίνοντας το εκπαιδευτικό στίγμα ενός σχολείου σύγχρονου με οράματα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου