ΤΟΠΙΚΑ

Ηρθε και έδεσε… για τους αγρότες – ΜΕΤΕΩΡΟ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ

ηρθε-και-έδεσε-για-τους-αγρότες-μετ-844149

Στην πλημμυρίδα των προβλημάτων που έχουν να αντιμετωπίσουν οι αγρότες που είδαν εκτάσεις τους σε βαμβάκι αλλά και δημητριακά να «πνίγονται» με αποτέλεσμα να προκαλούνται μεγάλες ζημιές εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων, έρχεται να προστεθεί και η παρατεταμένη αποχή των εκτιμητών του ΕΛΓΑ από το έργο τους… ως «κερασάκι στην τούρτα».

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Την ίδια ώρα αγρότες από τις περιοχές του Αλμυρού αλλά και από τα παρακάρλια «καίγονται» προκειμένου να γίνει αναγγελία και καταγραφή των ζημιών και να υπάρξει δίκαιη αποζημίωση των αγροτών που θα καλύπτει το 100% της ζημιάς που έχουν υποστεί.

Προς το παρόν και εξαιτίας της αποχής των εκτιμητών αυτό που μπορούν να κάνουν οι αγρότες είναι να απευθυνθούν στους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ στις κατά τόπους περιοχές που διαμένουν προκειμένου να υποβάλλουν την αίτηση για δήλωση ζημιάς… Ωστόσο για να έχει ισχύ θα πρέπει να γίνει και η εκτίμηση επί τόπου στις καλλιέργειες που έχουν πληγεί – κάτι που ωστόσο για να διεκπεραιωθεί θα πρέπει να σταματήσει η αποχή από το εκτιμητικό έργο.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των εργαζομένων του ΕΛΓΑ Γιάννη Καψάλη, που μίλησε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ δεν δίνει λύση στα αιτήματα των εργαζομένων του ΕΛΓΑ έτσι ώστε να υπάρξει το απαραίτητο και σαφές νομικό πλαίσιο της ασφαλιστικής διαδικασίας και της εύρυθμης λειτουργίας του Οργανισμού.

Σύμφωνα με τον κ. Καψάλη με το υπάρχον νομικό πλαίσιο δεν είναι δυνατή η έκδοση εντολών μετακίνησης των εκτιμητών από τη Διοίκηση του ΕΛΓΑ. Επίσης τίθεται όριο 250 χλμ. μηνιαίως (με προσωπικό και όχι υπηρεσιακό Ι.Χ. αυτοκίνητο) για την πραγματοποίηση των εκτιμήσεων, όριο το οποίο στατιστικά συνήθως καλύπτεται σε 2-3 ημέρες. «Είναι σχεδόν αδύνατο με το πλαίσιο που θεσπίστηκε από το υπουργείο για εμάς π.χ. να μεταβούμε στο Πήλιο ή στον Αλμυρό για να κάνουμε το εκτιμητικό έργο που πρέπει και μάλιστα με δικό μας Ι.Χ. και όχι υπηρεσιακό. Η κατάσταση αυτή είναι απαράδεκτη. Δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια για αυτό και πιέζουμε να βρεθεί λύση» επισήμανε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ χαρακτηριστικά ο κ. Καψάλης.

Οπως μάλιστα εξήγησε ο ίδιος «η εναλλακτική δυνατότητα χρήσης των μέσων μαζικής μεταφοράς για την μετακίνηση του προσωπικού δεν είναι εφικτή λόγω της ιδιαιτερότητας και της φύσης του αντικειμένου της εργασίας» ξεκαθαρίζοντας ότι θα συνεχιστεί επ’ αόριστον η αποχή από το εκτιμητικό έργο για τους γεωτεχνικούς του ΕΛΓΑ, ενώ νέες ζημιές προστίθενται στις καλλιέργειες από την πρόσφατη θεομηνία, στις ήδη υπάρχουσες.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζομένων ΕΛΓΑ ζητά την συμπαράσταση των αγροτών στον αγώνα που διεκδικεί την συνέχεια του γεωργοασφαλιστικού συστήματος και της οικονομικής αυτοτέλειας του ΕΛΓΑ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου