ΤΟΠΙΚΑ

Δύσκολη 5ετία για την Ελλάδα και τους Ελληνες

δύσκολη-5ετία-για-την-ελλάδα-και-τους-ελ-851206

Η είσοδός μας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν προκάλεσε τελικά «σοκ και δέος» ούτε στο πολιτικό σύστημα, το οποίο κατά κοινή ομολογία και κατ’ ομολογία των ίδιων των πολιτικών κατέρρευσε, αλλά ούτε και στους πολίτες. Η επόμενη ημέρα ξημέρωσε, όμως ακόμη δεν γνωρίζουμε τι πρόκειται να συμβεί. Τέσσερις οικονομολόγοι, καθηγητές του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, μίλησαν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ για το παρελθόν, το παρόν και το μέχρι στιγμής άγνωστο οικονομικά και κοινωνικά μέλλον.
Ο Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Μιχάλης Ζουμπουλάκης, ο Πρόεδρος του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών κ. Χρήστος Κόλλιας, ο Αναπ. Καθηγητής Οικονομικής Ανάπτυξης και Ευρωπαϊκών Πολιτικών κ. Νίκος Κυριαζής και ο Επίκουρος Καθηγητής κ. Στέφανος Παπαδάμου, καταλήγοντας σε ένα κοινό συμπέρασμα, τόνισαν πως τα επόμενα πέντε χρόνια θα είναι δύσκολα για όλους τους Έλληνες, ωστόσο συμφώνησαν πως τα μέτρα που θα παρθούν μετά από αυτή την εξέλιξη έπρεπε να είχαν παρθεί εδώ και χρόνια.
Μιχάλης Ζουμπουλάκης,
Αντιπρύτανης Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
Σχολιάζοντας από τη δική του την πλευρά την πορεία της χώρας μέχρι το ΔΝΤ ο κ. Ζουμπουλάκης σημείωσε πως οι ευθύνες είναι διαχρονικές.
«Δεν είναι θέμα της μιας ή της άλλης κυβέρνησης, είναι θέμα μεγαλύτερης διαχρονικά ήττας, γιατί τα ελλείμματα και το χρέος δημιουργήθηκαν σταδιακά. Έπρεπε κάτι να γίνει από το ίδιο το πολιτικό σύστημα. Δεν ήταν ανάγκη να έρθει κάποιος για να μας πει ότι αυτή η λογική είναι λάθος».
Ο Αντιπρύτανης και Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών με εξειδίκευση στην οικονομία των κρίσεων προέβλεψε με τα μέχρι στιγμής δεδομένα πως το σύστημα χρειάζεται περίπου τρία χρόνια να προσαρμοστεί και να εξυγιανθεί, ωστόσο η αύξηση του εθνικού προϊόντος της χώρας μπορεί να σημειωθεί και σε λιγότερο από τα τρία χρόνια.
Αναφορικά με τα μέτρα που θα επιβάλει το ΔΝΤ ο Αντιπρύτανης επεσήμανε πως πιθανότατα να μη γίνουν κι άλλες περικοπές σε μισθούς, όμως ανέφερε πως θα υπάρξουν απολύσεις εργαζομένων, τις οποίες όμως δεν θα τις επιβάλει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αλλά οι κανόνες της αγοράς.
Εκείνοι που θα περάσουν πιο δύσκολα απ’ όλους είναι οι νέοι, σύμφωνα με τον κ. Ζουμπουλάκη, που θα πρέπει να βγουν στην αγορά εργασίας και όσοι απολυθούν.
Χρήστος Κόλλιας, Πρόεδρος Τμήματος
Οικονομικών Επιστημών Π.Θ.
Σύμφωνα με τον κ. Χρήστο Κόλλια, Πρόεδρο του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Αναπληρωτή Καθηγητή Εφαρμοσμένης Οικονομικής αυτό που μας οδήγησε στο ΔΝΤ είναι η αδυναμία δανεισμού επειδή τα επιτόκια των αγορών ήταν ληστρικά.
Τώρ,α έχοντας εισέλθει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τα δάνεια που θα λάβει η χώρα θα συνοδεύονται με όρους και προϋποθέσεις, προκειμένου να επέλθει έξοδος από το δημοσιονομικό αδιέξοδο που υπάρχει αυτή τη στιγμή.
«Τα επόμενα τρία έως πέντε χρόνια θα είναι δύσκολα. Το πολιτικό στοίχημα όμως της κυβέρνησης θα είναι κατά πόσο θα μπορέσει να κατανείμει το βάρος και τον πόνο δίκαια. Δυστυχώς αυτοί που θα πονέσουν θα είναι οι νέοι, καθώς οι προβλέψεις για την ανεργία είναι δραματικά αυξητικές, αλλά και όσοι χάσουν τη δουλειά τους. Όσοι εργάζονται με συμβάσεις έργου ή είναι αορίστου χρόνου πιστεύω ότι βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην κόψη του ξυραφιού», σχολίασε ο κ. Κόλλιας.
Ο ίδιος σχολίασε πως ανεξάρτητα με το εάν η Ελλάδα εισέρχονταν στο ΔΝΤ, τα μέτρα που έπρεπε να λάμβανε η πολιτεία θα ήταν οδυνηρά.
Νίκος Κυριαζής, Αναπληρωτής Καθηγητής
Οικονομικής Ανάπτυξης και Ευρωπαϊκών Πολιτικών
Τη συμφωνία του με τον Αντιπρύτανη εξέφρασε και ο κ. Νίκος Κυριαζής στο γεγονός πως η είσοδος στο ΔΝΤ αποτελεί μια πραγματική ήττα της ελληνικής οικονομίας και του πολιτικού συστήματος.
Ο κ. Κυριαζής μίλησε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ σκληρά και ρεαλιστικά για όσα μας οδήγησαν σ’ αυτή την οικονομική κατάσταση.
«Εμείς ζούμε στη νιρβάνα του 14ου μισθού, όταν οι Γερμανοί έχουν καταργήσει τον 13ο μισθό! Δεν είναι λογικό να έχουμε συνταξιούχους στα 45 τη στιγμή που η Ιρλανδία ανέβασε μόνη της το όριο συνταξιοδότησης στα 66 έτη και περιέκοψε τους μισθούς κατά 10%. Πιστεύω και είναι λογικό να υπάρξει κοινωνική αναταραχή από τα μέτρα, καθώς οι δόσεις του δανείου θα δίνονται λίγο-λίγο. Επομένως θα πρέπει ό,τι οδηγίες δίνονται να ακολουθούνται. Πιστεύω ότι θα περάσουμε πέντε δύσκολα χρόνια κι εάν γίνουν όλα καλά θα φτάσουμε στο επίπεδο που ήμασταν το 2008», είπε ο κ. Κυριαζής.
Ο ίδιος προσέθεσε πως θα υπάρξουν απολύσεις, μιας και οι λεγόμενες «κόκκινες γραμμές» δεν ισχύουν, και για κάθε πέντε απολύσεις θα υπάρξει μία πρόσληψη.
Αναφορικά με τη πιθανή μείωση του βιοτικού επιπέδου ο κ. Κυριαζής σχολίασε πως θα υπάρξει μείωση της τάξης του 20% και μετά από κάποια χρόνια θα αρχίσουμε να ανεβαίνουμε.
Ο καθηγητής όμως σχολίασε και το εάν τελικά το ΔΝΤ ήταν μονόδρομος για την Ελλάδα, λέγοντας πως «δεν ήταν πριν από ένα χρόνο ή μερικούς μήνες».
Πάντως ο κ. Κυριαζής προσέγγισε τη νέα αυτή πραγματικότητα και με μία διαφορετική οπτική γωνία, λέγοντας πως «μπορούμε να δούμε το ΔΝΤ σαν μία ευκαιρία και όχι σαν μπαμπούλα. Ας καταλάβουμε όλοι ότι κάναμε λάθη και λανθασμένες πολιτικές επιλογές. Πάντως δεν θα πρέπει να μας τρομάζει η απελευθέρωση της αγοράς και των λεγομένων κλειστών επαγγελμάτων, καθώς εάν κάνουν προσλήψεις οι επιχειρήσεις και πάνε καλά, τότε θα έχουμε περισσότερες προσλήψεις και μπορεί σε δύο χρόνια τα πράγματα να είναι καλύτερα. Όχι τόσο μισθολογικά, γιατί θα είναι σε χαμηλό επίπεδο οι μισθοί, αλλά σε θέμα προσλήψεων».
Τέλος, ο καθηγητής αναφέρθηκε και στα λάθη μας, εξηγώντας πως «πολλοί από εμάς ζούσαμε πάνω από τις δυνάμεις μας. Φταίμε εμείς, φταίνε και οι Τράπεζες με τα εορτοδάνεια, τα διακοποδάνεια κ.ο.κ. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο μέσος όρος δημοσίων υπαλλήλων είναι το 12% του ενεργού πληθυσμού, ενώ στην Ελλάδα είναι το 22%. Πρέπει να γίνουν αλλαγές».
Στέφανος Παπαδάμου, Επίκουρος Καθηγητής
στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών Π.Θ.
Φειδωλοί θα πρέπει να είμαστε όλοι για τη δύσκολη κατάσταση της χώρας μας, σύμφωνα με τον κ. Στέφανο Παπαδάμου Επίκουρο Καθηγητή στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Ο ίδιος προέβλεψε ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον πέντε χρόνια προσαρμογής, όπου μέσα σ’ αυτά θα υπάρχουν δυσκολίες και πολλά μέτρα.
Οι επιδράσεις της νέας αυτή πραγματικότητας, σύμφωνα με τον κ. Παπαδάμου, θα έχει σίγουρο αντίκτυπο και στον ιδιωτικό τομέα, καθώς η οικονομία λειτουργεί ως μία αλυσίδα.
«Εάν μειωθεί ο μισθός του δημοσίου υπαλλήλου, θα περιοριστεί η κατανάλωσή του, άρα δεν θα ψωνίζει και άρα και ο ιδιωτικός υπάλληλος θα έχει πρόβλημα», σημείωσε ο καθηγητής.
Εκείνο που πρέπει να γίνει σύμφωνα με τον κ. Παπαδάμου είναι να δημιουργηθεί σταθερότητα για τους ξένους στην Ελλάδα, για να μπορέσει η χώρα να προσελκύσει επενδύσεις και να μπορεί να αυξήσει τον ρυθμό ανάπτυξης.
«Όταν αλλάξουν οι προσδοκίες μας και δείξουμε θετικά στοιχεία, τότε θα επιταχυνθεί και η διόρθωση. Πρέπει να γίνει αναδιάρθρωση της οικονομίας και του μοντέλου ανάπτυξης», είπε ο κ. Παπαδάμου.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου