ΤΟΠΙΚΑ

Με το σταγονόμετρο χρήματα ΕΣΠΑ στα δημοτικά ταμεία Βόλου

με-το-σταγονόμετρο-χρήματα-εσπα-στα-δη-844646

Μόλις το 7% των προϋπολογισμένων για το πρώτο τρίμηνο τα χρήματα από ΕΣΠΑ και ΣΑΤΑ

Με το σταγονόμετρο μπαίνουν στα ταμεία του Δήμου Βόλου, τα χρήματα μέσω ΕΣΠΑ και ΣΑΤΑ. Για το πρώτο τρίμηνο του 2016 υπάρχει καθυστέρηση στις εκταμιεύσεις επιχορηγήσεων για επενδυτικές δαπάνες ανέφερε στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης της οικονομικής επιτροπής ο πρόεδρος και αντιδήμαρχος οικονομικών Δημήτρης Πέγιος. Σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία του δήμου για το πρώτο τρίμηνο του 2016, που αποστέλλονται στο Παρατηρητήριο, παρατηρείται μεγάλη απόκλιση μεταξύ του στόχου και των πραγματικών έκτακτων εσόδων που προέρχονται από πόρους του ΕΣΠΑ και από ΣΑΤΑ. Εως και το Μάρτιο, ο δήμος έχει εισπράξει μόλις 152.156,33 ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 3% του στόχου του τριμήνου. «Υπάρχει καθυστέρηση. Δεν έρχονται χρήματα μέσω του ΕΣΠΑ», σημείωσε ο κ. Πέγιος. Σε αντίθεση με τα έσοδα που εξαρτώνται από τη χρηματοδοτική ικανότητα του κράτους, σε ικανοποιητικά επίπεδα κυμαίνεται η είσπραξη από τα τακτικά έσοδα του προϋπολογισμού. Ανήλθαν στο ποσό των 9,8 εκατ. ευρώ, καλύπτοντας το 21% από το 25% των προϋπολογισθέντων ανά τρίμηνο.

Σε καλό επίπεδο και οι δαπάνες με το δήμο να εμφανίζεται… καλοπληρωτής. Οι υπηρεσίες τιμολογούν, ενταλματοποιούν γρήγορα και σχεδόν άμεσα πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους.

Η έκθεση για το πρώτο τρίμηνο ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από την επιτροπή, η οποία δεν κρίθηκε απαραίτητο να προχωρήσει σε αναμόρφωση του προϋπολογισμού. Κατά πλειοψηφία -μειοψήφησε ο κ. Νάνος εκ μέρους της ΛΑΣ για τα γιορτινά λαμπιόνια- εγκρίθηκε και η μελέτη για τη συντήρηση του δημοτικού φωτισμού αλλά και για την τοποθέτηση εορταστικού φωτισμού για τα Χριστούγεννα, συνολικού προϋπολογισμού 68.000 ευρώ περίπου.

Εφεση για χωματερή στα Νταμάρια

Στο μεταξύ σε έφεση κατά της απόφασης του διοικητικού πρωτοδικείου Βόλου, προχωρά ο δήμος Βόλου για πρόστιμο για περιβαλλοντική παράβαση που βεβαίωσε εις βάρος του πρώην δήμου Ν. Αγχιάλου, η πρώην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας. Πρόκειται για υπόθεση του 2010, οπότε και στον τότε δήμο Ν. Αγχιάλου, επιβλήθηκε με απόφαση νομάρχη, πρόστιμο 6.000 ευρώ για τη λειτουργία χώρου ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων στη θέση «Νταμάρια». Ο ενιαίος δήμος Βόλου, προσέφυγε κατά της απόφασης στο διοικητικό πρωτοδικείο, η ένστασή του απορρίφθηκε και τώρα πρόκειται να ασκήσει έφεση, με απόφαση της οικονομικής επιτροπής.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου