ΤΟΠΙΚΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ- Αλλα 56 λουκέτα τον Απρίλιο

επιχειρηματικοτητα-αλλα-56-λουκέτα-τον-845389

Η πορεία των επιχειρήσεων το πρώτο τετράμηνο του 2016

Πενήντα έξι λουκέτα έβαλε ο Απρίλιος στον επιχειρηματικό κόσμο, με τις υπηρεσίες και το εμπόριο να μετρούν τις μεγαλύτερες απώλειες με μεγάλη διαφορά από τη μεταποίηση και τον τουριστικό τομέα. Ωστόσο, το πρόσημο μεταξύ εγγραφών – διαγραφών σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Επιμελητηρίου Μαγνησίας ήταν για πρώτη φορά από την αρχή του χρόνου μέχρι σήμερα θετικό, καθώς οι εγγραφές ξεπέρασαν τις διαγραφές επιχειρήσεων λόγω παύσης δραστηριότητας. Μόνη εξαίρεση αποτέλεσε το εμπόριο που φτώχυνε κατά πέντε επιχειρήσεις.

Ρεπορτάζ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Αναλυτικά το εμπόριο είχε 25 διαγραφές επιχειρήσεων, η μεταποίηση μία διαγραφή, το τουριστικό τέσσερις και το τμήμα υπηρεσιών 26. Τις περισσότερες ενάρξεις επαγγέλματος κατέγραψε για άλλη μία φορά το τμήμα υπηρεσιών (36), ενώ ακολουθεί το εμπόριο (20), ο τουρισμός (έξι) και η μεταποίηση (πέντε).

Η επιχειρηματική πορεία του Απριλίου -προφανώς λόγω των γιορτών που πάντοτε αυξάνεται ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων- ήταν σαφώς βελτιωμένη σε σχέση με τους μήνες που προηγήθηκαν και είχε έντεκα περισσότερες καινούργιες επιχειρήσεις από εκείνες που έκλεισαν. Αντίθετα, ο Μάρτιος έκλεισε με αρνητικό πρόσημο μεταξύ εγγραφών – διαγραφών (31), ο Φεβρουάριος επίσης με αρνητικό (39) και ο Ιανουάριος είχε επίσης 58 διαγραφές επιχειρήσεων περισσότερες από τις εγγραφές.

Ο χειρότερος μήνας όπως φαίνεται από τα στοιχεία ήταν ο Ιανουάριος με τον επιχειρηματικό κόσμο να είναι φτωχότερος κατά 58 επιχειρήσεις. Από την αρχή του χρόνου μέχρι σήμερα ο επιχειρηματικός κόσμος έχει συρρικνωθεί κατά 117 επιχειρήσεις. Ωστόσο, η εικόνα σε σχέση με πέρυσι είναι σαφώς βελτιωμένη, καθώς το πρώτο τετράμηνο του 2015 τα λουκέτα ήταν περισσότερα κατά 166.

Το εμπόριο

Μοναδικός κλάδος που μέτρησε απώλειες εν μέσω Πάσχα ήταν ο εμπορικός. Είχε πέντε περισσότερα λουκέτα σε σχέση με τις εγγραφές. Ο εμπορικός κόσμος φωνάζει από την αρχή του χρόνου για το κλίμα που έχει δημιουργηθεί στην αγορά. Ο εμπορικός Σύλλογος Βόλου και Νέας Ιωνίας μέτρησε το Πάσχα απώλειες ύψους 10-20% στην κίνηση σε σχέση με πέρυσι. Η εικόνα των ενδιάμεσων εκπτώσεων ήταν το ίδιο αρνητική. Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου και Νέας Ιωνίας Κωνσταντίνος Τσέλιος με κάθε ευκαιρία επισημαίνει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να δείξει ενδιαφέρον για τον ιδιωτικό τομέα ότι τα έξοδα των επιχειρήσεων δεν βγαίνουν. Το Διοικητικό Συμβούλιο του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου παρενέβη με ανοιχτή επιστολή προς τους βουλευτές ζητώντας να μην επιβληθούν έμμεσοι φόροι στον καταναλωτή.

Τι λέει το Επιμελητήριο

Αν θέλουμε να έχουμε ελπίδες για το 2016 αλλά και τη μελλοντική πορεία της οικονομίας ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας Αριστοτέλης Μπασδάνης επισημαίνει ότι χρειάζεται να έχουμε διασφάλιση της οικονομικής και οικονομικής σταθερότητας και αποκατάσταση συνθηκών εύρυθμης λειτουργίας του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Σε δήλωσή του με αφορμή τα στοιχεία εγγραφών – διαγραφών, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, Αριστοτέλης Μπασδάνης, επισημαίνει ότι η οικονομία μας βρίσκεται σε ύφεση τα τελευταία οκτώ χρόνια, χάνοντας πάνω από το 25% του ΑΕΠ της και ο κατήφορος φαίνεται να συνεχίζεται.

«Οι μαγνησιωτικές και όχι μόνο επιχειρήσεις έχουν βρεθεί αντιμέτωπες με έναν τριπλό εφιάλτη: Μείωση της ζήτησης, που σε ορισμένους κλάδους έλαβε διαστάσεις κατάρρευσης – Ασφυκτική έλλειψη ρευστότητας, αδυναμία άντλησης χρηματοδότησης από τις τράπεζες, δυσβάσταχτο κόστος του δανεισμού – Οι επιχειρήσεις, έχουν πάψει να εμπιστεύονται η μία την άλλη – Ξένοι προμηθευτές απαιτούν πληρωμές ή εγγυήσεις σε μετρητά – Η επιβολή των capital controls, πρόσθεσε νέα ανυπέρβλητα εμπόδια» προσθέτει.

Η Ελλάδα είναι από τις χώρες της Ευρώπης με το πιο εχθρικό φορολογικό περιβάλλον για τις επιχειρήσεις. Ο κ. Μπασδάνης τονίζει ότι μετά την αύξηση του συντελεστή στο 29%, η συνολική φορολογική επιβάρυνση ξεπερνά πλέον το 50% των εσόδων της επιχείρησης.

«Υπό αυτές τις συνθήκες, το ερώτημα είναι ποιος θα μείνει τελικά να παράγει σε αυτή την χώρα. Ποιος θα επιλέξει να επενδύσει και να πάρει την απόφαση να επεκτείνει ή να αναπτύξει νέες δραστηριότητες εδώ; Ποιος θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας;

Η χώρα έχει ανάγκη από ένα ξεκάθαρο εθνικό σχέδιο για την ανάπτυξη, το οποίο θα ακολουθείται ανεξάρτητα από τις εναλλαγές προσώπων και κομμάτων στην κυβέρνηση.

Πάγια θέση της επιμελητηριακής κοινότητας, εάν θέλουμε να έχουμε ελπίδες για το 2016, αλλά και για τη μελλοντική πορεία της οικονομίας, είναι η εξασφάλιση των παρακάτω προϋποθέσεων:

  • Διασφάλιση της πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας και αποκατάσταση συνθηκών εύρυθμης λειτουργίας του χρηματοπιστωτικού τομέα.
  • Αλλαγή δημοσιονομικής πολιτικής, με μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης του παραγωγικού ιδιωτικού τομέα.
  • Επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και μέτρα για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος» καταλήγει.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου