ΤΟΠΙΚΑ

Η Μ. Χρυσοβελώνη για την επέτειο της γενοκτονίας των Ποντίων

η-μ-χρυσοβελώνη-για-την-επέτειο-της-γεν-847186

«Η 19η Μαΐου είναι ημέρα μνήμης για τους 353.000 δολοφονημένους και τις χιλιάδες διωγμένους από τις πατρογονικές τους εστίες Έλληνες Πόντιους.

Ο Ποντιακός Ελληνισμός, όπως και όλος ο Ελληνισμός της Μ. Ασίας, κράτησε για αιώνες άσβεστη τη φλόγα του Ελληνισμού μακριά από τη μητροπολιτική Ελλάδα και δημιούργησε αξιόλογο για την εποχή πολιτισμό.
Τον πολιτισμό αυτό έφεραν μαζί τους οι Πόντιοι πρόσφυγες και μέχρι σήμερα τον διατηρούν οι επόμενες γενιές με δέος και υπερηφάνεια ενώ όλη η κοινωνία τον αγκαλιάζει με αγάπη και θαυμασμό.

Τιμώντας τους αγώνες και τις θυσίες των προγόνων τους , αποτελούν παράδειγμα πατριωτισμού. Όλοι οι Έλληνες οφείλουμε πολλά στους αδελφούς μας του Πόντου και έχουμε χρέος να τους στηρίζουμε. Η μνήμη της γενοκτονίας , του ξεριζωμού και της προσφυγιάς μας δείχνει τον δρόμο : να ενισχύσουμε τον απανταχού Ποντιακό Ελληνισμό. Συγχαίροντας τον καθένα ξεχωριστά για την προσωπική του πορεία αλλά και όλους τους συλλόγους και τα πνευματικά ιδρύματα των Ποντίων που με την μέχρι σήμερα δράση τους κρατούν άσβεστη την παράδοση , αισθάνομαι την ανάγκη να σταθώ δίπλα τους με κάθε τρόπο ώστε να προωθηθούν οι κοινοί στόχοι με αποφασιστικότητα και ισχυρή συλλογική έκφραση.

Αποτίνοντας τον οφειλόμενο φόρο τιμής στα θύματα της γενοκτονίας , πιστεύουμε ακράδαντα ότι είναι σημαντικό η ιστορική μας μνήμη να αποτελεί πηγή γνώσης και για τις νεότερες γενιές προκειμένου να παραμείνουν προσηλωμένες στα ιδανικά της ειρηνικής και δημιουργικής συμβίωσης των λαών».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου