ΤΟΠΙΚΑ

Ερώτηση ΚΚΕ για τη μεταστέγαση της μεταστέγασης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βόλου

ερώτηση-κκε-για-τη-μεταστέγαση-της-μετ-10132

Ερώτηση με θέμα την κατασκευή των νέων κτιριακών εγκαταστάσεων για τη μεταστέγαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βόλου κατέθεσε το ΚΚΕ.

Αναλυτικά η ερώτηση αναφέρει: Για έκτη συνεχή χρονιά παραμένουν μειωμένες οι πιστώσεις που χορηγούνται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό στο Πυροσβεστικό Σώμα. Αυτή η αντιλαϊκή πολιτική έχει

αρνητικές συνέπειες, για το προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος, σχετικά με τις συνθήκες στην υπηρεσία του, αλλά και για το λαό μας στα ζητήματα της πυρασφάλειας και της πυροπροστασίας.

Πιο συγκεκριμένα το προσωπικό της Πυροσβεστικής εξακολουθεί να είναι τριχοτομημένο. Υπάρχει συνολικότερα μείωση στα κονδύλια για τη μισθοδοσία, για τα καύσιμα και τα λιπαντικά, ελλείψεις σε μέσα προστασίας. Η υλικοτεχνική υποδομή παρουσιάζει μεγάλες ελλείψεις, ο στόλος των οχημάτων είναι γερασμένος και υποσυντηρείται. Συρρικνώνονται και συγχωνεύονται Πυροσβεστικές Υπηρεσίες και Κλιμάκια. Ταυτόχρονα ανατίθενται αρμοδιότητες πυρόσβεσης στην Τοπική Διοίκηση και σε εθελοντές (εθελοντικές οργανώσεις).

Η πολιτική αυτή που εφαρμόζει η σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, είναι ίδια μ’ αυτή των προηγούμενων κυβερνήσεων. Οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην παραπέρα υποβάθμιση των δυνατοτήτων του Πυροσβεστικού Σώματος.

Εκτός από τα παραπάνω, η Πυροσβεστική Υπηρεσία στο Βόλο έχει να αντιμετωπίσει ένα επιπλέον σοβαρό πρόβλημα. Αυτό αφορά τις κτιριακές εγκαταστάσεις στις οποίες στεγάζεται. Δεν καλύπτονται οι συνθήκες Υγιεινής και Ασφάλειας του προσωπικού, δεν επαρκούν για τη φύλαξη και συντήρηση των οχημάτων και του εξοπλισμού και κυρίως δυσκολεύουν την έγκαιρη επέμβαση της υπηρεσίας σε συμβάντα.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία του Βόλου είναι εγκατεστημένη από τη δεκαετία του ’50 σε παλιό δημοτικό ακίνητο στο πυκνοκατοικημένο κέντρο της πόλης. Γειτνιάζει με δυο σχολικά συγκροτήματα πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, με καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και εμπορικά καταστήματα. Οι στενοί δρόμοι της περιοχής και ο μεγάλος κυκλοφοριακός φόρτος, κάνουν εξαιρετικά δυσχερή την κίνηση των πυροσβεστικών οχημάτων, όταν αυτά απαιτείται να κινηθούν για συμβάντα. Συνεπώς οι υπάρχουσες κτιριακές εγκαταστάσεις βρίσκονται σε επικίνδυνα ακατάλληλη θέση.

Το προσωπικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στο Βόλο και οι φορείς της πόλης έχουν απευθύνει πολλές φορές το χρόνιο αίτημα για μετεγκατάσταση των κτιριακών εγκαταστάσεων σε νέες, στην κεντρική διοίκηση. Το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου, επίσης, με σχετική απόφαση του από το 2011, έχει εγκρίνει την παραχώρηση στην Πυροσβεστική Υπηρεσία οικοπέδου σε κατάλληλη περιοχή στη Νέα Ιωνία Βόλου, που βρίσκεται κοντά στο Περιφερειακό Δρόμο Βόλου (διευκολύνεται η άμεση επέμβαση των πυροσβεστικών οχημάτων σε κάθε σημείο του πολεοδομικού συγκροτήματος και της Μαγνησίας), για τη μετεγκατάσταση της υπηρεσίας, ύστερα και από συνεργασία με υπηρεσιακά στελέχη της.

Μέχρι σήμερα το Υπουργείο δεν έχει πάρει κανένα μέτρο για την υλοποίηση του έργου. Ο αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, σε απάντηση του για το ζήτημα δήλωσε ότι το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος αναμένει τις ενέργειες της Ειδικής Γραμματείας ΣΔΙΤ, προκειμένου να προωθηθεί το έργο κατασκευής του νέου κτιρίου.

Αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση έχει πρόθεση να αναθέσει την κατασκευή του έργου σε ιδιώτες για την εξασφάλιση κερδών απ’ αυτούς από τη λειτουργία των νέων κτιριακών εγκαταστάσεων. Ταυτόχρονα η διαδικασία μέσω της ειδικής γραμματείας ΣΔΙΤ δεν αποτελεί δέσμευση από την κυβέρνηση για άμεση υλοποίηση του έργου από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, αφού στην αρμοδιότητα αυτού του οργάνου είναι η διερεύνηση, ύστερα από συγκέντρωση σχετικών πληροφοριών και μελέτης οικονομικών και τεχνικών παραμέτρων για το αν το έργο τελικά ενταχθεί στον «”Κατάλογο Προτεινόμενων Συμπράξεων» και για το αν θα υλοποιηθεί, εφόσον βρεθεί ενδιαφερόμενος επενδυτής.

Υπάρχει λοιπόν άμεσος κίνδυνος να μην πραγματοποιηθεί το έργο, αφού η κυβέρνηση δε δεσμεύεται ότι θα δρομολογήσει την κατασκευή των νέων κτιριακών εγκαταστάσεων με δαπάνες του Κρατικού Προϋπολογισμού.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί:

1. Τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση για να καλύψει όλες τις επιχειρησιακές ανάγκες του Πυροσβεστικού Σώματος, με αύξηση των δαπανών από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, για την εξασφάλιση και ανανέωση της υλικοτεχνικής υποδομής και του εξοπλισμού της, καθώς επίσης και για την κάλυψη των κενών θέσεων του προσωπικού με σταθερές και μόνιμες σχέσεις στην υπηρεσία;

2. Τι μέτρα θα πάρει άμεσα η κυβέρνηση για την κατασκευή νέων κτιριακών εγκαταστάσεων για την Πυροσβεστική Υπηρεσία στο Βόλο, με την ένταξη του έργου (μελέτη – κατασκευή) στο πρόγραμμα του Κρατικού Προϋπολογισμού;

Οι βουλευτές

Κώστας Στεργίου

Γιώργος Λαμπρούλης

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου