ΤΟΠΙΚΑ

Επίτιμος διδάκτορας στο Π.Θ. ο Νικ. Σιαφάκας

επίτιμος-διδάκτορας-στο-π-θ-ο-νικ-σιαφ-22484

Ο καθηγητής συνέβαλλε στην εξέλιξη της ειδικότητας της φυματολογίας σε πνευμονολογία

Επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας θα αναγορευτεί ο ομότιμος καθηγητής πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Νικόλαος Μ. Σιαφάκας. Πρόκειται για τον καθηγητή ο οποίος με το έργο του συνέβαλλε ουσιαστικά στην εξέλιξη της ειδικότητας φυματολογίας σε πνευμονολογία και με το κύρος του πρόβαλε την πνευμονολογία σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η ειδική εκδήλωση προς τιμή του θα γίνει την Παρασκευή 6 Μαΐου, στις 8 το βράδυ, στο αμφιθέατρο «Γιάννης Κορδάτος» στο παραλιακό συγκρότημα Παπαστράτου στο Βόλο. Την αναγόρευση θα κάνουν ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Γ. Πετράκος και ο πρόεδρος του τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας, Ιωάννης Στεφανίδης.

Βιογραφικό

O Ομότιμος Καθηγητής Πνευμονολογίας, στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Ν. Σιαφάκας ήταν Διευθυντής στην Πνευμονολογική Κλινική στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου. Είναι πτυχιούχος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών με μεταπτυχιακές σπουδές στο Λονδίνοo, Παρίσι, McGill (Καναδάς). Ειδικότητα Παθολογίας το 1975 και της Πνευμονολογίας-Φυματολογίας το 1980. Είναι Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών (1976) με PhDτου Πανεπιστημίου του Λονδίνου 1980. Καθηγητής στην Ιατρικής Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης από το 1988. Διετέλεσε Πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (2 φορές), Αντιπρύτανης Οικονομικού Προγραμματισμού και Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Κρήτης. Είναι επίτιμο μέλος του Royal College of Chest Physicians (1995). Πρόεδρος εκλεγμένος της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας (2009-2010). Εχει περισσότερες από 300 δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά με κριτές με σύνολο αναφορών (citiations) 15.000 και hindex 51. Συμμετείχε για πολλά έτη στη διαμόρφωση θέσεων ομοφωνίας σε συχνά νοσήματα όπως είναι η ΧΑΠ που εφαρμόζονται σε όλο τον κόσμο. Αρκετά μέλη ΔΕΠ των Πανεπιστημιακών Πνευμονολογικών Κλινικών στη χώρα μας είναι μαθητές του.

Συμπερασματικά ο καθηγητής Ν .Σιαφάκας με το έργο του συνέβαλλε ουσιαστικά στην εξέλιξη της ειδικότητας φυματολογίας σε πνευμονολογία και με το κύρος του πρόβαλε την πνευμονολογία σε παγκόσμιο επίπεδο. Κατέλαβε υψηλές θέσεις στην ειδικότητα της πνευμονολογίας όπως πρόεδρος της ευρωπαϊκής πνευμονολογικής εταιρείας και στη ακαδημαϊκή ιεραρχία ως αντιπρύτανης του πανεπιστημίου Κρήτης. Για όλους αυτούς τους λόγους προτείνεται ως επίτιμος διδάκτωρ του Ιατρικούς Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου