ΤΟΠΙΚΑ

Χάνουν αγροτικές επιδοτήσεις για τις πυρκαγιές

χάνουν-αγροτικές-επιδοτήσεις-για-τις-29638

Συνεργασία Πυροσβεστικής – ΟΠΕΚΕΠΕ για τον περιορισμό πυρκα- γιών που προκαλούνται από καύσεις υπολειμμάτων καλλιεργειών

Αντιμέτωποι με την απώλεια αγροτικών επιδοτή- σεων θα είναι οι αγρότες εάν αποδειχθεί ότι έχουν προκαλέσει πυρκαγιά. Οι καύσεις υπο- λειμμάτων καλλιεργειών από τον αγροτικό κόσμο ιδίως στην ευρύτερη περιοχή του Αλμυρού αλλά και στη Ν. Αγ- χίαλο, αποτελούν σε κάθε αντιπυρική περίοδο «πονοκέ- φαλο» για την Πυροσβεστική Υπηρεσία Βόλου. Ελεγχό- μενες καύσεις ξεφεύγουν και πολλές φορές οι πυρκα- γιές εξαπλώνονται κινητοποιώντας μεγάλες δυνάμεις της πυροσβεστικής.

Σε περίπτωση που αποδειχθεί ότι φωτιές που ξεσπούν οφείλονται σε αγρότες, τότε σε συνεργασία με τον ΟΠΕΚΕΠΕ ερευνάται η δυνατότητα ακόμη και να χάνονται οι αγροτικές επιδοτήσεις που δικαιούνται. Το παραπάνω έγινε γνωστό, από το διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βόλου, Χαρ. Πόζογλου, στη χθεσινή συνεδρίαση του Συντονιστικού Τοπι- κού Οργάνου του δήμου Βόλου ενόψει της έναρξης της αντι- πυρικής περιόδου την 1η Μαΐου.

Στη σύσκεψη τέθηκε επίσης ζήτημα πλήρωσης των δεξαμε- νών νερού σε Γορίτσα, Καλά Νερά, Κατηχώρι και Πευκάκια, δημιουργίας περισσότερων κρουνών αλλά και διάνοιξης αν- τιπυρικών ζωνών.

Οπως έγινε γνωστό, το Μάιο θα σταθμεύσουν στο αεροδρό- μιο της Ν. Αγχιάλου, δύο αεροσκάφη τύπου canadair, που θα είναι σε ετοιμότητα για να επέμβουν σε περίπτωση πυρκα- γιάς, ενώ ορίστηκαν από την πυροσβεστική επιτροπές για τον έλεγχο κρουνών, χωματερών και δρόμων.

Στρατός, αστυνομία, ΔΕΗ και η Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων, θα βρίσκονται σε διαρκή επιφυλακή και θα αναλαμβάνουν και περιπολίες για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών.

Με ελάχιστα μέσα ο δήμος Βόλου

Την ίδια ώρα ο δήμος Βόλου, δίνει τη δική του μάχη για την αντιπυρική θωράκιση της περιοχής που γίνεται με ελάχιστα μέσα. Ο εκτελών χρέη δημάρχου, Θάνος Θεοδώρου, υπο- γράμμισε την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ των φορέων προ- κειμένου να υπάρχει συντονισμένη παρέμβαση σε έκτακτες καταστάσεις. Σύμφωνα με την αντιδήμαρχο Καθαριότητας Βιολέτα Καντόλα ο καθαρισμός των χόρτων στις δημοτικές ενότητες γίνεται με εργολαβίες λόγω έλλειψης προσωπικού. Σε εξέλιξη βρίσκεται και η μάχη για τον καθαρισμό των περια- στικών δασών Πευκακίων και Αγίου Στεφάνου από την υπη- ρεσία πρασίνου, αλλά και στο δρόμο από Γορίτσα προς ΑΓΕΤ, σε παιδικούς σταθμούς, σχολικές μονάδες και προαύλια Ιε- ρών Ναών.

Ελεγχος κτιρίων

Στην ίδια σύσκεψη υπογραμμίστηκε η ανάγκη στατικού ελέγχου των δημοσίων και δημοτικών κτιρίων, που έχουν ζωή άνω του μισού αιώνα.

Μάλιστα, τονίστηκε ότι οι υπηρεσίες του δήμου θα πρέπει να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τα προβλήματα στα σχολικά κτί- ρια που επισημαίνουν οι διευθυντές των σχολείων, όπου γί- νονται κάθε χρόνο δύο ή τρεις ασκήσεις σεισμού.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου