ΤΟΠΙΚΑ

Επανεξέταση των τιμολογίων άρδευσης

επανεξέταση-των-τιμολογίων-άρδευσης-36685

Ζητά η Επιλογή Ευθύνης από τη διοίκηση της ΔΕΥΑΜΒ

Επανεξέταση των τιμολογίων της άρδευσης στις δημοτικές ενότητες του Βόλου, ζητά η Επιλογή Ευθύνης, η οποία είχε προσφύγει στην Αποκεντρωμένη για το λόγο αυτό, αλλά το αίτημά της απορρίφθηκε. Σύμφωνα με τη δημοτική παράταξη τα τιμολόγια δεν είναι δίκαια και δεν ανταποκρίνονται στα πραγματικά δεδομένα της κάθε τοπικής κοινότητας.

Οπως αναφέρει για αρδευόμενη ιδιοκτησία 10 στρεμμάτων, ο καταναλωτής του Αγίου Βλασίου θα καταβάλει 55,00 €, ο καταναλωτής των Ανω και Κάτω Λεχωνίων 174 €, ο καταναλωτής Πορταριάς – Κατωχωρίου – Βόλου 550 €, ο καταναλωτής του Ανω Βόλου 27,50 €. Εξάλλου, το πάγιο τέλος επιβάλλεται ανά καταναλωτή και όχι ανά αγροτεμάχιο, προκαλώντας προφανείς αδικίες.

«Η δημοτική μας ομάδα προσέφυγε, για τους παραπάνω και μόνο λόγους, κατά της συγκεκριμένης απόφασης στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Φυσικά μόνο έκπληξη δεν μας προκαλεί το γεγονός ότι η Αποκεντρωμένη απέρριψε την προσφυγή μας, με μια απόφαση νομικά διάτρητη που εκθέτει αυτούς που την έλαβαν, κάνοντας για μια ακόμη φορά «πλάτες» στη Δημοτική Αρχή.

Εντύπωση, ωστόσο, προκαλούν τα στοιχεία που εκ των υστέρων προσκόμισε η Διοίκηση της ΔΕΥΑΜΒ στην Αποκεντρωμένη, προκειμένου να της δώσει τα προσχήματα για την απόρριψη της προσφυγής μας. Τα στοιχεία αυτά αναφέρονται παραδόξως σε αριθμό καταναλωτών κατά Δημοτική και Τοπική Κοινότητα, την ώρα όμως που η επιβολή των τελών γίνεται είτε ανά στρέμμα είτε ανά δέντρο! Επιπλέον, ο αριθμός των αναφερομένων καταναλωτών είναι εντελώς αυθαίρετος, αφού, επί παραδείγματι, ο Αγιος Λαυρέντιος εμφανίζεται με 821 καταναλωτές, ενώ η Αγριά εμφανίζεται με 146, η Πορταριά με 15, τα Κάτω Λεχώνια με 154, τα Ανω Λεχώνια με 234, η Ιωλκός (δηλαδή Αγιος Ονούφριος, Ανακασιά και Ανω Βόλος μαζί) με 60, και πάει λέγοντας! Είναι προφανές ότι, μετά τη μη ανταπόκριση των καταναλωτών ώστε να δημιουργηθεί αξιόπιστο Μητρώο Αρδευσης, η Διοίκηση της ΔΕΥΑΜΒ καταφεύγει σε κάποιες αναξιόπιστες καταστάσεις που υπήρχαν στις παλιές Κοινότητες.

Το χειρότερο, ωστόσο, είναι ότι με το έγγραφο που εκ των υστέρων υπέβαλε η Διοίκηση της ΔΕΥΑΜΒ στην Αποκεντρωμένη, αποδέχεται ως δεδομένο πλέον τον διαχωρισμό των δημοτών – καλλιεργητών ανάμεσα σε αυτούς που διαχειρίζονται το θέμα της άρδευσης ερήμην της ΔΕΥΑΜΒ, έχοντας ανακηρύξει τις Τοπικές τους Κοινότητες ως «αυτόνομη επικράτεια» (Αγριά, Δράκεια, Αγιο Βλάσιο, Πορταριά και Μακρινίτσα), και στους υπολοίπους των άλλων Τοπικών Κοινοτήτων, που λειτουργούν σεβόμενοι τους νόμους και τις αποφάσεις της ΔΕΥΑΜΒ και του Δήμου Βόλου. Το θέμα είναι κατεξοχήν πολιτικό και κοινωνικό, και ως τέτοιο θα συνεχίσουμε να το αντιμετωπίζουμε. Δικός μας στόχος είναι να συμβάλουμε στο να ομαλοποιηθεί η κατάσταση και να καμφθούν οι αντιδράσεις. Καλούμε τη Διοίκηση της ΔΕΥΑΜΒ και τον νέο πρόεδρό της να επανεξετάσουν τα τέλη άρδευσης, κάτω από αυτό το πρίσμα. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, η παράταξή μας είναι διατεθειμένη να συμβάλει με συγκεκριμένες προτάσεις», αναφέρει μεταξύ άλλων η Επιλογή Ευθύνης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου