ΤΟΠΙΚΑ

Οριστικό φρένο από ΣτΕ στην επέκταση του κοιμητηρίου Αγ. Γεωργίου – Κηπια Βόλου

οριστικό-φρένο-από-στε-στην-επέκταση-τ-39648

Δικαιώθηκαν μετά από 14 χρόνια δικαστικών αγώνων οι κάτοικοι της περιοχής

«Κόκκινη κάρτα» από το ΣτΕ στην επέκταση του νεκροταφείου στον Αγιο Γεώργιο στα Κήπια Βόλου. Δικαιώθηκαν οι κάτοικοι της περιοχής που από το 2002 είχαν αποδυθεί σε έναν δύσκολο δικαστικό αγώνα για να αποτρέψουν την επέκταση προβάλλοντας μία σειρά από λόγους δημόσιας υγείας. Το Συμβούλιο Επικρατείας απέρριψε την αίτηση ακύρωσης που είχε καταθέσει η προηγούμενη δημοτική αρχή Βόλου το 2012 σε απόφαση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας με την οποία ανακαλούνταν οι περιβαλλοντικοί όροι για την επέκταση του κοιμητηρίου.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Μετά από 14 χρόνια δικαστικών αγώνων το Συμβούλιο Επικρατείας (ΣτΕ) όπου είχαν προσφύγει κάτοικοι της περιοχής του Αγίου Γεωργίου, τους δικαίωσε για τη λειτουργία του νεκροταφείου στη περιοχή. Οι κάτοικοι της περιοχής είχαν ξεκινήσει ολόκληρο αγώνα πετυχαίνοντας την ανάκληση των περιβαλλοντικών όρων για την επέκταση του νεκροταφείου καθώς είχε εντοπιστεί μία σειρά από σοβαρές παραλείψεις. Ο δήμος Βόλου ωστόσο επανήλθε ζητώντας με την αίτηση να προχωρήσει η επέκταση.

Η Αποκεντρωμένη Διεύθυνση Θεσσαλίας, έχοντας υπόψη τις ενστάσεις των κατοίκων αλλά και μία σειρά από έγγραφα που είχαν υποβάλλει δεν προχώρησε στην ολοκλήρωση της διαδικασίας. Το θέμα έφτασε στο Συμβούλιο Επικρατείας με αίτηση του δήμου Βόλου και εγκαλούμενους μεταξύ άλλων τον Εξωραϊστικό – Εκπολιτιστικό και Μορφωτικό Σύλλογο του οικισμού Σαρατσέικα – Κήπια Βόλου.

Το ΣτΕ αφού μελέτησε όλο το φάκελο υιοθέτησε την επιχειρηματολογία που είχε αναπτύξει μέσω εγγράφων και εισηγήσεων των αρμοδίων υπηρεσιών της Περιφέρειας Θεσσαλίας ο Σύλλογος και απέρριψε την αίτηση ακύρωσης που είχε καταθέσει ο δήμος Βόλου, βάζοντας έτσι ουσιαστικά φρένο οριστικά στην επέκταση του νεκροταφείου στον Αγ. Γεώργιο.

Παραβίαση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας

Η απόφαση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας στις 3 Σεπτεμβρίου 2012 που ζητούσε την ανάκληση της απόφασης έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων για τη λειτουργία του συγκεκριμένου νεκροταφείου, ήταν το μεγάλο «ατού» για την οριστική δικαίωση των κατοίκων της περιοχής, καθώς το σκεπτικό της υιοθετήθηκε από το ΣτΕ και οδήγησε στην απόρριψη της αίτησης του δήμου Βόλου για να συνεχιστεί η επέκταση.

Η Περιφέρεια υπογράμμιζε ότι η ανάκληση των περιβαλλοντικών όρων κρίνονταν επιβεβλημένη καθώς παραβιάστηκαν οι διατάξεις της κείμενης περιβαλλοντικής νομοθεσίας και ειδικότερα αυτές που αφορούν την υποβάθμιση του περιβάλλοντος και συγκεκριμένα την πραγματοποίηση νέων ταφών στην όμορη του κοιμητηρίου μη εγκεκριμένη έκταση και τη μη λήψη αναγκαίων μέτρων για μία σειρά από έργα.

Το Τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, διαπιστώνοντας ότι δεν έχει γίνει καμία παρέμβαση και οι αποφάσεις έχουν καταλήξει «στον κάλαθο των αχρήστων» χωρίς να υλοποιηθούν, με νέο έγγραφό του στις 15 Οκτωβρίου αναφορικά με τη λειτουργία του κοιμητηρίου στον Αγιο Γεώργιο απέστειλε υπηρεσιακό έγγραφο στην Τεχνική Υπηρεσία του δήμου Βόλου ζητώντας ενημέρωση όσον αφορά τα αναγκαία μέτρα που έπρεπε να έχουν ληφθεί για την υδροδότηση και τη διάθεση των υγρών αποβλήτων του κοιμητηρίου, τη διευθέτηση των ομβρίων υδάτων και μίας σειράς άλλων παρεμβάσεων που δεν έχουν γίνει.

Το συγκεκριμένο νεκροταφείο δεν είναι η πρώτη φορά που απασχολεί αρνητικά τη δημοσιότητα καθώς εδώ και αρκετά χρόνια έχει επισημανθεί ότι «δεν πληροί καμία από τις προϋποθέσεις που προβλέπει ο νόμος.

Το 2002 με απόφαση του Συνδέσμου κοιμητηρίων είχε κλείσει λόγω υπερκορεσμού του εδάφους, ενώ υπάρχουν δεκάδες υγειονομικές εκθέσεις που μαρτυρούν την επικινδυνότητα και την ακαταλληλότητα αυτού του κοιμητηρίου» τονίζεται χαρακτηριστικά. Μάλιστα όπως είχε καταγγελθεί στις αρμόδιες αρχές και το θέμα έχει φτάσει στις αίθουσες των δικαστηρίων, το 2005 έγινε περίφραξη παρακείμενου οικοπέδου του κοιμητηρίου για να γίνει επέκτασή του, παρά το γεγονός ότι αυτή η περίφραξη δημιούργησε εκτροπή του ρέματος της Ανακασιάς με αποτέλεσμα να πλημμυρίζει συνεχώς η περιοχή και δύο τουλάχιστον φορές να προκύψουν σοβαρά προβλήματα σε σπίτια της συνοικίας.

Κόλαφος η έκθεση ελέγχου

Μετά από σχετικό αίτημα του Εξωραϊστικού Συλλόγου «Σαρατσέικα» Κήπια Βόλου και σε συνέχεια της από 11-11-2011 έκθεσης ελέγχου του Τμήματος Περιβάλλοντος & Υδροοικονομίας Π.Ε. Μαγνησίας & Σποράδων, διενεργήθηκε νέα αυτοψία στο χώρο του Κοιμητηρίου Αγίου Γεωργίου του δήμου Βόλου. Οπως καταγράφεται στην έκθεση ελέγχου, δεν έχει κατασκευασθεί ενδιάμεση ιδιαίτερη δεξαμενή διανομής για την ύδρευση του κοιμητηρίου, προκειμένου να διακόπτεται η απευθείας επικοινωνία με το δίκτυο ύδρευσης της περιοχής, δεν έχει υποβληθεί μελέτη διάθεσης των υγρών αποβλήτων, που προκύπτουν από τους νιπτήρες και το πλύσιμο οστών, δεν διαθέτει χώρους υγιεινής, δεν διαθέτει κατάλληλο νεκροθάλαμο για την προσωρινή τοποθέτηση των νεκρών μέχρι την ταφή.

Επίσης λόγω εξάντλησης της χωρητικότητας της έκτασης των 1.270,30 τ.μ. του κοιμητηρίου πραγματοποιούνται νέες ταφές στην όμορη έκταση, κατά παράβαση της αριθ. πρωτ. 2372/30- 12-2010 ΑΕΠΟ, δεν έχουν ληφθεί τα κατάλληλα μέτρα για την αποστράγγιση των ομβρίων υδάτων και την προστασία του κοιμητηρίου από πλημμύρες, με αποτέλεσμα να έχουν δημιουργηθεί στο παρελθόν φαινόμενα πλημμυρισμού του χώρου του κοιμητηρίου, καταστροφής και παράσυρσης τάφων προς τις κατάντη ιδιοκτησίες, μετά από έντονες βροχοπτώσεις. Τέλος, όπως τονίζονταν στην περιοχή ανάντη του κοιμητηρίου υπάρχει ρέμα, η κοίτη του οποίου έχει καταπατηθεί με περιφράξεις. Το ρέμα διακόπτεται στον υφιστάμενο χωματόδρομο στη βόρεια πλευρά του κοιμητηρίου και κατάντη του δρόμου αυτού, διοχετεύεται σε ανοιχτό αύλακα μικρής διατομής, ο οποίος διέρχεται σε επαφή με το ανατολικό όριο της έκτασης του κοιμητηρίου, κ.α.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου