ΤΟΠΙΚΑ

Καμπάνια κατά του καπνίσματος στα Γυμνάσια της Μαγνησίας

καμπάνια-κατά-του-καπνίσματος-στα-γυμ-39656

Οι 9 στους 10 μαθητές είναι παθητικοί καπνιστές

Στην καμπάνια του υπουργείου Παιδείας για την πρόληψη κατά του καπνίσματος, συμμετέχουν τα Γυμνάσια της Μαγνησίας. Συνολικά στο πρόγραμμα συμμετέχουν 1.656 γυμνάσια απ’ όλη τη χώρα. Στο πλαίσιο του προγράμματος οι μαθητές της Α’ και Β’ τάξης του γυμνασίου συμπληρώνουν ανώνυμα ένα ερωτηματολόγιο, ενώ παρακολουθούν και οπτικοαουστικό υλικό το οποίο τους ενημερώνει για τους κινδύνους του καπνίσματος και τους βοηθά να αναπτύξουν αντιστάσεις απέναντι στο κάπνισμα. Το ενημερωτικό πρόγραμμα πρόληψης του καπνίσματος απευθύνεται στους μαθητές Α’ και Β’ τάξης των γυμνασίων ας, καθώς και στα διαπολιτισμικά σχολεία.

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης των μαθητών περιέχονται πληροφορίες όχι μόνο για τους κινδύνους του καπνίσματος, αλλά και για τους τρόπους που μπορούν να βοηθήσουν τους οικείους τους που καπνίζουν. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 90% των γονέων καπνίζει μπροστά στα παιδιά. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι 9 στα 10 παιδιά των γονέων καπνιστών είναι παθητικοί καπνιστές. Τα στοιχεία της έρευνας θα αξιοποιηθούν προκειμένου να αποτυπωθούν και να αποτραπούν τα αρνητικά στερεότυπα που ενδεχομένως επηρεάζουν τη στάση των μαθητών απέναντι στο κάπνισμα.

Μέσα από τη διαδικασία αυτή οι μαθητές της Α’ και Β’ Γυμνασίου θα μπορέσουν να μην είναι απλοί, παθητικοί αποδέκτες ενός μηνύματος ενημέρωσης και θα καταφέρουν να γίνουν συμμέτοχοι σε μια ερευνητική διαδικασία που τους δίνει τη δυνατότητα να σκεφτούν και να αντιδράσουν.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου