ΤΟΠΙΚΑ

Παραχώρηση της χερσαίας ζώνης λιμένος ζήτησε ο Δήμος Βόλου

παραχώρηση-της-χερσαίας-ζώνης-λιμένο-44482

Σε εποικοδομητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη, στην Αθήνα, στα γραφεία του ΤΑΙΠΕΔ, η συνάντηση 10 Δημάρχων και προέδρων Οργανισμών Λιμένων, μεταξύ αυτών και του Βόλου, για θέματα λειτουργίας και συνεργασίας των αντίστοιχων φορέων, που αφορούν κυρίως στις εκπροσωπήσεις, τα οικονομικά και τις χερσαίες ζώνες των λιμανιών.

Από πλευράς Δήμου Βόλου, ο ασκών χρέη Δημάρχου, κ. Θάνος Θεοδώρου και ο γενικός γραμματέας, κ. Στέλιος Διαμαντίδης, παρουσίασαν τις θέσεις τους και κατέθεσαν υπόμνημα και ολοκληρωμένο φάκελο με τα αιτήματα και τις προτάσεις της πόλης, βασικότερο των οποίων είναι η παραχώρηση της χερσαίας ζώνης λιμένος κατά χρήση στο Δήμο Βόλου.

Από πλευράς του προέδρου του ΤΑΙΕΠΔ, κ. Στ. Πιτσιόρλα τονίστηκε ότι γενική κατεύθυνση του ταμείου είναι να υπάρξουν αλλαγές στις χερσαίες ζώνες, αλλά τούτο μπορεί να γίνει μόνο με επαναχάραξη των ορίων τους και μετά από διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου, τους Οργανισμούς Λιμένων και τους Δήμους.

Ακόμη τέθηκε το θέμα της εξεύρεσης «υγιούς πόρου» από τα έσοδα των λιμανιών για την αυτοδιοίκηση, που υπολογίζεται σε 3,5%

Το υπόμνημα

Σύμφωνα με το υπόμνημα που έδωσε στον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ ο κ. Θεοδώρου, ο Ο.Λ.Β. από το 2014 ζητά επαναχάραξη της χερσαίας ζώνης, κάτι που βρίσκει σύμφωνο το Δήμο Βόλου.

Ο δήμος επικαλείται σύμβαση με τον Ο.Λ.Β. σύμφωνα με την οποία είχε αναλάβει έναντι 80.000 ευρώ ετησίως το κόστος συντήρησης πρασίνου και ηλεκτροφωτισμού του πάρκου του Αγίου Κωνσταντίνου, το οποίο διεκδικεί να περιέλθει στην κυριότητά του, ενώ παραθέτει και πίνακα βάσει του οποίου -με εξαίρεση από το 2001 έως το 2003- ο Ο.Λ.Β. δεν κατέβαλλε δημοτικά τέλη στο Δήμο, με αποτέλεσμα το ποσό να έχει συσσωρευτεί στα 7 εκατ. ευρώ.

Ο δήμος υποστηρίζει ότι ακόμη και ο δημοτικός χώρος των παλαιών σφαγείων έχει καταπατηθεί από τον ΟΛΒ. Σήμερα χρησιμοποιείται ως χώρος στάθμευσης και ως ιχθυόσκαλα και ο δήμος Βόλου δεν εισπράττει τίποτα από όλα αυτά, του απαγορεύεται η είσοδος πιθανώς επειδή θεωρείται χερσαία ζώνη λιμένος, παρόλο που πολλές από τις κατασκευές όπως το κτίριο των σφαγείων, διαμόρφωση γηπέδων κ.α. έχουν γίνει με χρήματα του Δήμου Βόλου. Τέλος, ο δήμος, αναφέρεται στο πρόβλημα στην παραλιακή της Αγριάς, όπου δραστηριοποιούνται καταστήματα εστίασης, οι ιδιοκτήτες των οποίων καταβάλλουν τέλη στον Ο.Λ.Β. Σύμφωνα με το δήμο Βόλου, η Κτηματική Υπηρεσία επιβάλλει δυσβάστακτα πρόστιμα σε καταστηματάρχες υποκαθιστώντας την υπηρεσία αυθαιρέτων του Δήμου Βόλου Ο δήμος πρόσφατα έστειλε έγγραφο προς την Περιφερειακή Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας που ζητά την επιείκειά της για την φετινή χρονιά και υπόσχεται πως θα λύσει το πρόβλημα αν του παραχωρηθεί η χρήση της χερσαίας ζώνης στις περιοχές αυτές.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου