ΤΟΠΙΚΑ

Σοβαρές ελλείψεις σε παιδιατρικά εμβόλια λόγω του νέου τρόπου παραγωγή

σοβαρές-ελλείψεις-σε-παιδιατρικά-εμβ-44824

Καθημερινό φαινόμενο η …περιοδεία γονέων παιδιών σε διάφορα φαρμακεία

Πολλά προβλήματα, ακόμη και πιθανούς κινδύνους στη δημόσια υγεία, προκαλούν οι σοβαρές ελλείψεις σε παιδιατρικά εμβόλια και άλλα φάρμακα που αναδεικνύουν οι φαρμακοποιοί, οι οποίοι και καταγγέλλουν ότι το πρόβλημα παραμένει άλυτο λόγω της τιμολογιακής πολιτικής που ακολουθείται στον τομέα των φαρμάκων αλλά και των ανεξέλεγκτων παράλληλων εξαγωγών.

Ρεπορτάζ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΚΙΔΗΣ

Οπως τονίζει ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας Κων. Ματσιόλης, «τα αποθέματα του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Ερευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ) που έχει σκοπό την κάλυψη των αναγκών της χώρας σε φάρμακα τα οποία λείπουν από την αγορά και είναι απαραίτητα για τη δημόσια Υγεία, έχουν πέσει κάτω από το ποσοστό ασφαλείας.

Το πρόβλημα ελλείψεων παιδιατρικών εμβολίων λόγω νέου τρόπου παραγωγής που έχει αποτέλεσμα μειωμένες ποσότητες παραγομένων εμβολίων τα οποία οι εταιρείες τα πωλούν σε χώρες με υψηλότερες τιμές, είναι παγιωμένο.

Παράλληλα, οι εταιρείες προμηθεύουν τις φαρμακαποθήκες σε μικρότερες ποσότητες από τις αναγκαίες και οι τελευταίες με τη σειρά τους προμηθεύουν τα φαρμακεία σε ακόμη μικρότερες ποσότητες λόγω των παράλληλων εξαγωγών. Τέλος, υπάρχει η κατηγορία των φαρμάκων κάτω των 5 ευρώ τα οποία ενόψει της τιμολογιακής πολιτικής είτε δεν υπάρχουν στην αγορά είτε αντικαθίστανται από άλλα ακριβότερα. Το αποτέλεσμα είναι ελλείψεις παντού.

Ως φαρμακοποιοί και μέσω του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, έχουμε καταγγείλει πως παρότι έχουμε επανειλημμένα θέσει το ζήτημα των ελλείψεων, δεν έχει δοθεί κάποια λύση. Το αποτέλεσμα είναι φαρμακοποιοί, γονείς παιδιών και ασθενείς να επιδίδονται καθημερινά σε μαραθώνιο για την αναζήτηση των σκευασμάτων».

Η σημασία των παιδικών εμβολιασμών σε μαζικό επίπεδο αλλά και τα προβλήματα στα χρόνια της κρίσης όπου αρκετές οικογένειες αδυνατούν να τηρήσουν το πρόγραμμα εμβολιασμών, επισημαίνεται και από ιατρούς οι οποίοι επαναλαμβάνουν ότι τα εμβόλια σώζουν ζωές και είναι υπεύθυνα για την παράταση ζωής. Για αυτό και το εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού προβλέπει τα υποχρεωτικά εμβόλια, με τα οποία πρέπει να είναι εμβολιασμένο το 90% του πληθυσμού ώστε να δημιουργηθεί μια ανοσία «αγέλης» που να προστατεύσει όλο τον πληθυσμό και είναι κάποια εμβόλια προαιρετικά ή απευθύνονται σε ειδικές ομάδες κινδύνου όπως αυτό της γρίπης.

Ελλείψεις φαρμάκων και εμβολίων

Σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς τα φάρμακα που λείπουν από τα ράφια των φαρμακείων είναι: ARIXTRA injection 2.5, ASACOL 800, ATACAND 16, ATACAND PLUS, ATROVENT, BRILIQUE tabl 90, CIALIS 20, CLEXANE όλες, CRESTOR όλα, CYTOTEC tabl 200, DEPAKINE CHRONO 500, ELIQUIS 2.5, EXFORGE 5/160 και 10/160, FORXIGA 10, FOSTER INH., INNOHEP, INSPRA, JANUVIA, KEPPRA 500, LANTUS SELOSTAR, LOGIMAX, LYRICA 25, MIFLONIDE, PRADAXA, PROLIA, PULMICORT, SANDIMUM, SEROQUEL, SPIRIVA, SYMBICORT 160, TEGRETOL SIROP, VICTOZA (ινσουλίνη), ZOLOFT.

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων αναφέρουν ότι «η αποτροπή των ελλείψεων δεν αποτελεί ρεαλιστική προσέγγιση, καθώς οι παράγοντες που επηρεάζουν τη διαθεσιμότητα των φαρμάκων είναι ποικίλοι και μπορεί να οφείλονται σε προβλήματα παραγωγής ή ποιότητας, απρόβλεπτη αύξηση της ζήτησης, παράλληλο εμπόριο, και άλλες παραμέτρους που δεν είναι πάντοτε εφικτό να προβλεφθούν».

Κλειστό το γραφείο ΕΤΑΑ (ΤΣΑΥ) Βόλου

Τέλος, σύμφωνα με ανακοίνωση, το Γραφείο του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολουμένων (πρώην ΤΣΑΥ) στο Βόλο θα είναι κλειστό από 4 έως και 8 Απριλίου 2016.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου