ΤΟΠΙΚΑ

Πενήντα δύο χρόνια στο ψαλτήρι

πενήντα-δύο-χρόνια-στο-ψαλτήρι-46344

Τιμήθηκε ο πρωτοψάλτης του ναού της Ευαγγελίστριας Ελευθέριος Ζήτης

Τον πρωτοψάλτη Ελευθέριο Ζήτη τίμησε η ενορία της Ευαγγελιστρίας για την πολυετή και ευδόκιμη διακονία του στο ναό, ενόψει της αποχώρησής του από την ενεργό δράση.

Για τον τιμηθέντα πρωτοψάλτη μίλησε ο προϊστάμενος του ιερού ναού Ευαγγελίστριας π. Κωνσταντίνος Αυγέρης, ενώ ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, εξήρε, πέραν των αδιαμφισβήτητων φωνητικών και ιεροψαλτικών του προσόντων, το εκκλησιαστικό του ήθος και τη σεμνότητά του, που αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση για τους νεωτέρους.

Ο κ. Ζήτης βρίσκεται στο ψαλτήρι επί 52 χρόνια, ενώ ψάλλει επί τέσσερις και πλέον δεκαετίες στην Ευαγγελίστρια της Νέας Ιωνίας. Οπως αναφέρει ο ίδιος, μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, από πολύ μικρό παιδί έδειξε την κλίση του στην ψαλτική τέχνη, μαθητεύοντας δίπλα στο Μανώλη Χατζημάρκο αλλά και το Χαρίλαο Ταλιαδώρο, τους οποίους χαρακτηρίζει «δύο μεγάλους δασκάλους». Αποφοίτησε από τη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Μητρόπολης Δημητριάδος και όπως επισημαίνει, ανατρέχοντας στο παρελθόν, από μικρή ηλικία, γνώριζε τους ψαλμούς κι ένιωθε δέος και συγκίνηση όταν τους άκουγε. Παράλληλα εργάστηκε αρχικά στο περίπτερο που διατηρούσε ο πατέρας του στην περιοχή των Παλαιών και στη συνέχεια στη ΜΕΤΚΑ και τη Χαλυβουργία, απ’ όπου συνταξιοδοτήθηκε.

Ο κ. Ζήτης δέχτηκε με εμφανή συγκίνηση την απόδοση τιμής στο πρόσωπό του, τονίζοντας ότι «ψάλλω από μικρό παιδί, με τη φωνή που μου χάρισε ο Θεός. Πήγαινα στη Μεταμόρφωση όταν ήμουν παιδί και φορούσα ακόμη κοντά παντελόνια, ακούγοντας τον αείμνηστο Πρίγκο και άλλους σημαντικούς ψάλτες».

Ο τιμηθείς ιεροψάλτης της Ευαγγελίστριας, καμαρώνει με τη σύζυγό του Δήμητρα τα δυο τους παιδιά και τα ένδεκα εγγόνια τους, για τα οποία δηλώνει ευτυχής και υπερήφανος. Η παραπάνω εκδήλωση τιμής πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Νέας Ιωνίας, όπου ο Γυναικείος Βυζαντινός χορός της Τοπικής Εκκλησίας «Αι Αδουσαι», παρουσίασε θρησκευτικούς ύμνους υπό την διεύθυνση της Δομεστίκαινας κ. Σεβαστής Μαζέρα – Μάμαλη. Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, πολλοί Κληρικοί, ο Ομότιμος Καθηγητής Μουσικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γρηγόριος Στάθης και πλήθος φιλόμουσων ακροατών, που με το χειροκρότημά τους απέδωσαν τα εύσημα στην εξαιρετική χορωδία.

ΓΛ. ΥΔΡ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου