ΤΟΠΙΚΑ

Συγκλονιστικές μαρτυρίες Βολιωτών ~ Πως βίωσαν τον τρόμο στις Βρυξέλλες

συγκλονιστικές-μαρτυρίες-βολιωτών-π-56311

Βολιώτες μιλούν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα

Παγωμάρα και φόβος στην αρχή που έδωσαν τη θέση τους γρήγορα στην οργή και τον έντονο προβληματισμό για τα νέα τυφλά χτυπήματα ήταν τα κυρίαρχα συναισθήματα Βολιωτών που διαμένουν στις Βρυξέλλες και χθες βίωσαν μαζί με χιλιάδες άλλους πολίτες τον εφιάλτη των τρομοκρατικών επιθέσεων στην καρδιά της Ευρώπης.

Στο άκουσμα της είδησης ότι οι Βρυξέλλες έγιναν στόχος βομβιστικών επιθέσεων ο Χρόνης Μουστάκας, πρώην συνεργάτης του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ που διατηρεί κατάστημα στο κέντρο των Βρυξελλών όπου διαμένει τα τελευταία χρόνια μαζί με την οικογένειά του, έσπευσε μέσω του fb να καθησυχάσει συγγενείς και φίλους ότι είναι καλά και σε ασφαλές σημείο.

Οι τηλεφωνικές επικοινωνίες είχαν διακοπεί και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ήταν ο μόνος τρόπος να δηλώσει ασφαλή παρουσία και η Αννυ Θεοδώρου από τη Νέα Ιωνία που επίσης τα τελευταία χρόνια ζει στο Βέλγιο μαζί με το σύζυγό της Φρέντυ.

«Χτυπιέται μια μακάρια χώρα – τόνιζε χθες ο Χρόνης Μουστάκας πρώην συνεργάτης του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ που ζει με την οικογένειά του στο κέντρο των Βρυξελλών – με ένα εξαιρετικό βιοτικό επίπεδο με δημοκρατία και ισότητα για όλες τις 120 φυλές που την κατοικούν… με παιδεία πρόνοια και Υγεία με ανοιχτές αγκάλες για κάθε αξιοπρεπή πολίτη που θέλει να ζήσει και προκόψει στην επικράτεια της… Μια χώρα που ζει με το πνεύμα της ενωμένης Ευρώπης όσο καμία και του ανθρωπισμού όσο λίγες. Μια ιδανική χώρα για τα μέτρα του δυτικού πολιτισμού του δυτικού πνεύματος… και με την έναρξη της Μεγάλης Εβδομάδας των καθολικών. Αυτό δεν θα τους περάσει… Ολοι αυτοί που αντιλαμβάνονται τη Δημοκρατία του Βελγίου …τη Δημοκρατία της Ευρώπης ως αδυναμία της θα πληρώσουν… αργά η γρήγορα.

Η Ευρώπη έχει περάσει πολύ μεγαλύτερους κινδύνους στην ιστορία της και θριάμβευσε… Δε θα φοβηθεί τώρα από μια δράκα ανωμάλων. Η Δημοκρατία, ο ανθρωπισμός, ο αντιρατσισμός, οι αξίες του δυτικού κόσμου είναι που πληρώνουν το τίμημα. Δε θα φοβηθεί τώρα από μια δράκα ανωμάλων».

Προβληματισμένη και η Αννυ Θεοδώρου από τη Νέα Ιωνία που μαζί με το Βέλγο σύζυγό της μένει στο Βέλγιο. «Επικρατεί ένα χάος -τόνισε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ– και φοβάμαι ότι είναι η αρχή», λέει συγκλονισμένη.

Η ατμόσφαιρα είναι φορτισμένη, δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει, φοβούνται και για άλλα χτυπήματα σε μουσεία τουριστικά αξιοθέατα».

«Χτύπημα στην καρδιά της Ευρώπης» χαρακτηρίζει τα τραγικά γεγονότα ο Βολιώτης Θανάσης Γανωτής ο οποίος ζει στις Βρυξέλλες

Σοκαρισμένος από το χθεσινό τρομοκρατικό χτύπημα στις Βρυξέλλες δηλώνει ο Βολιώτης Θανάσης Γανωτής, ο οποίος εργάζεται στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και κινείται μεταξύ Βόλου και Βρυξελλών.

Ο κ. Γανωτής, ο οποίος βρίσκεται από προχθές στο Βόλο για ολιγοήμερες διακοπές με τη σύζυγό του, επίσης εργαζόμενη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μίλησε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, περιγράφοντας τα συναισθήματά του και τις αγωνιώδεις προσπάθειες που κατέβαλε, έως ότου κατορθώσει να επικοινωνήσει με φίλους του, οι οποίοι ζουν επίσης στη Βελγική πρωτεύουσα.

Η επικοινωνία με τις Βρυξέλλες κατέστη τελικά δυνατή με τη βοήθεια της σύγχρονης ψηφιακής τεχνολογίας, και κυρίως μέσω wi fi, viber και sms, καθώς κατέστη αδύνατη η τηλεφωνική επικοινωνία.

Περιγράφοντας την εικόνα που του μετέφεραν φίλοι του, οι οποίοι ζουν στις Βρυξέλλες, στο αεροδρόμιο υπήρχε έντονη κίνηση χθες το πρωί λόγω των διακοπών που πραγματοποιούν πολλοί, στο πλαίσιο του Πάσχα των Καθολικών, ενώ δεκάδες κάτοικοι των Βρυξελλών βρίσκονταν καθ’ οδόν για την εργασία τους, με τη βοήθεια του μετρό και των σιδηροδρόμων.

Ο κ. Γανωτής εξέφρασε την έκπληξή του για το χτύπημα στις Βρυξέλλες, την «καρδιά της Ευρωπαϊκής Ενωσης» όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας παράλληλα ότι «αναμφίβολα υπάρχει κάποιο μήνυμα πίσω από το συγκεκριμένο τραγικό γεγονός», το οποίο δεν έχει προηγούμενο.

Ο Βολιώτης που ζει τα 28 τελευταία χρόνια στην πρωτεύουσα του Βελγίου, επισημαίνει ότι είναι «πρωτόγνωρο και πρωτοφανές το συμβάν», το οποίο άλλαξε μέσα σε λίγα μόλις λεπτά, τους ρυθμούς της καθημερινότητας μιας ολόκληρης πόλης.

Τα συναισθήματα των φίλων με τους οποίους επικοινώνησε αμέσως ο κ. Γανωτής, μόλις πληροφορήθηκε το τραγικό συμβάν, περιγράφονται με μία λέξη «πανικός» λόγω των γεγονότων, με κυρίαρχη παράλληλα την αγωνία για το αύριο.

«Είναι πανικόβλητοι οι φίλοι με τους οποίους επικοινώνησα, διότι δεν γνωρίζουν τι θα συμβεί την επόμενη στιγμή. Είναι σοκαρισμένοι κατ’ αρχήν και παράλληλα φοβισμένοι για το ποια είναι η συνέχεια των γεγονότων που ζούμε και τι σημαίνουν. Νιώθουν πλέον έλλειψη του αισθήματος ασφάλειας» αναφέρει ο ίδιος.

Οι εικόνες που μεταφέρει μέσω του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ ο Βολιώτης ο οποίος εργάζεται, όπως προαναφέρθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο, συνθέτουν μια πόλη που βιώνει τραγικές στιγμές.

«Χθες το πρωί όλοι ήταν κλεισμένοι στα σπίτια και τους χώρους εργασίας, οι δρόμοι είχαν ερημώσει, τα σχολεία ήταν κλειστά, μόνο η αστυνομία κυκλοφορούσε στους δρόμους και υπήρχε τεράστιο κυκλοφοριακό πρόβλημα, διότι είχαν ακινητοποιηθεί τα τρένα, το τραμ, το μετρό, όλα τα μέσα συγκοινωνίας» σύμφωνα με την εικόνα που μετέφερε ο κ. Γανωτής.

Ο ίδιος δηλώνει ότι «έχω αποφασίσει ότι έτσι θα ζούμε. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Αυτή θα είναι η ζωή μας για τα επόμενα χρόνια και το θέμα είναι να μην βρίσκεται τη λάθος στιγμή στο λάθος μέρος. Οπωσδήποτε παίρνεις τα μέτρα σου και προσπαθείς να αποφύγεις κάποιους χώρους, αλλά αυτό δεν σημαίνει τίποτα».

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου