ΤΟΠΙΚΑ

Απεντάχθηκαν μαγνητικός, ασθενοφόρα ~ Εκτός χρηματοδότησης ΕΣΠΑ

απεντάχθηκαν-μαγνητικός-ασθενοφόρα-56324

Χάθηκαν έργα και εξοπλισμός 14 εκατ. ευρώ στον τομέα υγείας της Θεσσαλίας

Με το χειρότερο τρόπο πιστοποιείται η ανικανότητα του δημόσιου τομέα να απορροφήσει κοινοτικά κονδύλια και συγκεκριμένα χρήματα μέσω του ΕΣΠΑ που ήταν διαθέσιμα για την αναβάθμιση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας της Θεσσαλίας.

Ρεπορτάζ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΚΙΔΗΣ

Οι δεσμεύσεις πιστώσεων, ακυρώνονται η μία μετά την άλλη, με έργα και εξοπλισμό να χάνονται και κανείς να μην δρομολογεί διαδικασίες καταλογισμού ευθυνών για την απώλεια εγκεκριμένων κονδυλίων.

«Είχα επισημάνει έγκαιρα ότι θα χαθούν έργα και εξοπλισμός 14.000.000 στη Θεσσαλία λόγω καθυστερήσεων. Δυστυχώς για τον τομέα της Δημόσιας Υγείας στην περιοχή μας, κάποιοι «κατάφεραν» να χάσουμε διαθέσιμες πιστώσεις οι οποίες θα αναβάθμιζαν το επίπεδο και τις υπηρεσίες Υγείας του ΕΣΥ», σχολιάζει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κων. Αγοραστός, με αφορμή τις απεντάξεις έργων από το ΕΣΠΑ.

Ειδικότερα δημοσιεύτηκαν οι ανακλήσεις των αποφάσεων ένταξης των ακόλουθων πράξεων:

  • Ανάκληση της Απόφασης Ενταξης της Πράξης «Προμήθεια και Εγκατάσταση Μαγνητικού Τομογράφου 1,5 Tesla για το Γ. Ν. Λάρισας». Στη διαδικασία παρακολούθησης της προόδου της πράξης και την περιοδική αξιολόγηση της πορείας υλοποίησης της, διαπιστώθηκαν καθυστερήσεις και αποκλίσεις σε σχέση με τους όρους απόφασης ένταξης, με αποτέλεσμα η Πράξη να μην έχει συμβασιοποίηση, ούτε απορρόφηση στη λήξη προθεσμίας επιλεξιμότητας του Ε.Σ.Π.Α. (31-12-15).
  • Ανάκληση της Απόφασης Ενταξης της Πράξης «Προμήθεια 13 Ασθενοφόρων για τις Ανάγκες του ΕΚΑΒ στην Περιφέρεια Θεσσαλίας».

Η απόφαση για την προμήθεια οχημάτων που θα κάλυπταν ανάγκες και στη Μαγνησία ελήφθη στις 31.1.2011. Εως τη λήξη της περιόδου επιλεξιμότητας του ΕΣΠΑ 2007-2013, δεν έχει αποκτήσει Νομική Δέσμευση κανένα μέρος αυτής της πράξης.

Επίσης δεν ανοίχτηκε Τραπεζικός Λογαριασμός για την υπόψη Πράξη στην Τράπεζα Ελλάδος και ως εκ τούτου δεν υπάρχει κατανεμημένο ποσό και δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία εκταμίευση.

  • Το 2013 αποφασίστηκε η ένταξη της πράξης «Προμήθεια ασθενοφόρων και κινητών μονάδων για τις ανάγκες του ΕΚΑΒ στην περιφέρεια Θεσσαλίας» στο Ε.Π. «Θεσσαλία – Στερεά Ελλάδα – Ηπειρος 2007- 2013».

Κατά τη διαδικασία παρακολούθησης της προόδου της πράξης και την περιοδική αξιολόγηση της πορείας υλοποίησης της, διαπιστώθηκαν καθυστερήσεις και αποκλίσεις σε σχέση με τους όρους απόφασης ένταξης, με αποτέλεσμα η Πράξη να μην έχει συμβασιοποίηση ούτε απορρόφηση μέχρι 31-12-15 και όπως και η προηγούμενη, ανακλήθηκε, στερώντας κινητές μονάδες του ΕΚΑΒ από τη Θεσσαλία.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου