ΤΟΠΙΚΑ

Ερευνες για νερό στο Ν. Πήλιο

ερευνες-για-νερό-στο-ν-πήλιο-60731

Ερευνες για υπόγειες υδροφορίες θα πραγματοποιηθούν στο Νότιο Πήλιο, σύμφωνα με ομόφωνη απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής η οποία θα τεθεί προς έγκριση και στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής, αντιδήμαρχος Μιλτ. Παπαδημητρίου εισηγούμενος το θέμα στη συνεδρίαση, ανέφερε ότι «η έντονη ανομβρία των τελευταίων τριών, κυρίως, ετών έχει οδηγήσει σε μείωση των υδατικών αποθεμάτων σε πολλές περιοχές του δήμου Νοτίου Πηλίου καθώς και σε υποβάθμιση της ποιότητάς τους.

Στον οικισμό Καλαμάκι το φαινόμενο μείωσης της παροχής νερού των υφιστάμενων πηγών που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια σε συνδυασμό με την αύξηση των απαιτήσεων σε ανάγκες πόσιμου νερού καθιστούν επιτακτική την ανάγκη για ανεύρεση νέων πηγών υδροληψίας μέσω της ανόρυξης γεωτρήσεων ή κατασκευής υδρομαστεύσεων.

Προκειμένου να γίνουν οι παραπάνω εργασίες θα πρέπει αρχικά να αναζητηθούν υπόγειες υδροφορίες και να γίνει προσδιορισμός της στρωματογραφίας στην περιοχή μέσω της εκπόνησης γεωφυσικής έρευνας με τις μεθόδους των ηλεκτρικών τομογραφιών και των αντίστοιχων ηλεκτρομαγνητικών VLF ή SLINGRAM. Με τον τρόπο αυτό οι εργασίες ανόρυξης γεωτρήσεων ή κατασκευής υδρομαστεύσεων που θα ακολουθήσουν την προτεινόμενη γεωφυσική έρευνα, θα εκτελεστούν στις κατάλληλες θέσεις δίνοντας τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα σε σχέση με την αναζήτηση και την δυναμικότητα των υπόγειων υδροφοριών.

Το Τμήμα τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου Νοτίου Πηλίου δε διαθέτει το κατάλληλο προσωπικό με την απαιτούμενη ειδικότητα, εμπειρία και γνώση, αδυνατεί να συντάξει την ανωτέρω μελέτη και έρευνα και ως εκ τούτου θα πρέπει να γίνει η ανάθεσή της σε ιδιώτη μελετητή», τονίστηκε και αποφασίστηκε να εγκρίνει τη διάθεση πίστωσης ποσού 5.000 € άνευ Φ.Π.Α. για την εκπόνηση Μελέτης και έρευνας γεωλογικής, υδρογεωλογικής και γεωφυσικής.

Επίσης αποφασίστηκε να αναθέσει την εκπόνηση Μελέτης και έρευνας γεωλογικής, υδρογεωλογικής και γεωφυσικής στις θέσεις: «Βούζια» και «Πηγή Καλαμακίου» της Τ.Κ. Καλαμακίου της Δ.Ε. Αφετών προϋπολογισμού 5.000 € άνευ ΦΠΑ, σε ιδιώτη μελετητή μελετητικό πτυχίο στην κατηγορία 20 «Μελέτες και έρευνες γεωλογικές, υδρογεωλογικές και γεωφυσικές».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου