ΤΟΠΙΚΑ

4 εκατ. για το πάρκινγκ της Φιλελλήνων

4-εκατ-για-το-πάρκινγκ-της-φιλελλήνων-61418

Πρέπει να καταβάλλει σε ορίζοντα 30ετίας ο δήμος Βόλου

Στο ποσό των 3.911.902,87 ευρώ ανέρχεται η εκκαθάριση του πάρκινγκ της Φιλελλήνων, ενός έργου που παραμένει μισοτελειωμένο τα τελευταία χρόνια. Η εκκαθάριση του έργου, το ποσό δηλαδή που θα πρέπει να πληρώσει ο δήμος Βόλου προς τον εργολάβο για τις εργασίες που εκτέλεσε, θα έρθει προς συζήτηση στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Βόλου, την ερχόμενη Δευτέρα, στις 6:30 το απόγευμα και πρόκειται να ανοίξει το δρόμο για τη δημοπράτηση και ολοκλήρωση του έργου που… στοιχειώνει στην πόλη.

Οπως είναι γνωστό, η ιστορία του έργου ξεκινά από τον Αύγουστο του 2003 οπότε και προκηρύχθηκε διαγωνισμός για τη μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση και παραχώρηση της εκμετάλλευσης πολυώροφου σταθμού αυτοκινήτων στην οδό Φιλελλήνων. Το έργο ανατέθηκε στον ανάδοχο, το Φεβρουάριο του 2005. Η σύμβαση μεταξύ δήμου και αναδόχου υπογράφηκε τον Ιούνιο του 2006 και προέβλεπε η εταιρεία να ολοκληρώσει το έργο και να εκμεταλλευτεί το πάρκινγκ για 25 χρόνια μετά την υπογραφή της σύμβασης. Υποχρέωση της εταιρείας είναι η καταβολή στο δήμο ποσοστού 7% επί των ακαθάριστων εσόδων του σταθμού.

Στην εταιρεία δόθηκε παράταση προθεσμίας ολοκλήρωσης έως το 2011 και πάλι όμως το έργο δεν ολοκληρώθηκε. Η εταιρεία είχε κηρυχθεί έκπτωτη κι έκτοτε το έργο στοιχειώνει.

Ο δήμος δεν μπορεί να προχωρήσει στην ολοκλήρωση του έργου, αν πρώτα δεν παραλάβει τις εργασίες μέχρι το σημείο που εκτελέστηκαν και δεν κάνει εκκαθάριση του έργου. Η εκκαθάριση πρόκειται να συζητηθεί στο δημοτικό συμβούλιο. Σύμφωνα με την υπηρεσία η εκκαθάριση που θα τεθεί προς ψήφιση, έγινε σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην Ειδική Συγγραφή Υποχρεώσεων και δεν έχει υπολογισθεί καμία άλλη θετική ή αποθετική ζημιά του δήμου εξαιτίας της μη ολοκλήρωσης του έργου και της μη έγκαιρης λειτουργίας του. Ως εκ τούτου υπάρχει επιφύλαξη για περαιτέρω διεκδίκηση για την ικανοποίηση του δήμου Βόλου για κάθε αξίωση και γενικά για την προάσπιση των συμφερόντων του. Ακόμη επειδή το ποσό της επιδότησης κατασκευής υπόγειου σταθμού αυτοκινήτων, δικαίωμα του δήμου Βόλου, που έχει εισπραχθεί από την ανάδοχο και έχει αφαιρεθεί από το προϊόν της εκκαθάρισης, δεν έχει οριστικοποιηθεί, ο δήμος στην περίπτωση που το εισπραχθέν είναι μεγαλύτερο από το αφαιρεθέν για την με οποιοδήποτε τρόπο διεκδίκηση του. Επίσης δεν έχει υπολογισθεί η αξία του Φ.Π.Α. της εκκαθάρισης διότι χρειάζεται διερεύνηση της Οικονομικής Υπηρεσίας αν θα πρέπει να συμπεριληφθεί στην εκκαθάριση.

Η αξία των εργασιών που έχουν εκτελεσθεί ορίζεται στο ποσό των 5.657.074,07 €. Ωστόσο υπολογίζονται οι ζημιές του κυρίου του έργου 1.002. 456 ευρώ, η ποινική ρήτρα ύψους 121.777,20 ευρώ, το ποσό της επιδότησης 610.938 ευρώ, το κόστος για τις εργαστηριακές επαληθεύσεις 10.000 ευρώ και η τελική εκκαθάριση ορίζεται στα 3.911.902,87 ευρώ, ποσό που θα δοθεί σε ορίζοντα 30 ετών, κάθε έτος δηλαδή ο ανάδοχος θα εισπράττει 130.396,76 ευρώ.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου