ΤΟΠΙΚΑ

Δακτύλιος στο κέντρο του Βόλου

δακτύλιος-στο-κέντρο-του-βόλου-69997

Κάθε φορά που τα ΡΜ10 στην ατμόσφαιρα χτυπούν κόκκινο θα λαμβάνονται κυκλοφοριακά μέτρα

Τα μέτρα του λαμβάνει ο δήμος Βόλου για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Κάθε φορά που ο δείκτης μέτρησης αιωρούμενων μικροσωματιδίων στην πόλη θα «χτυπάει… κόκκινο», θα ισχύει δακτύλιος στο κέντρο της πόλης με… μονά – ζυγά, όπως στην Αθήνα, με στόχο να μειωθούν οι εκπομπές ατμοσφαιρικών ρύπων.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Στην πόλη έχει δημιουργηθεί δακτύλιος στον οποίο εφαρμόζεται συγκεκριμένο ωράριο φορτοεκφόρτωσης. Ο δακτύλιος θα επεκταθεί και στην κυκλοφορία των ιδιωτικών οχημάτων, με στόχο την ανακούφιση του προβλήματος της αερορύπανσης.

Το θέμα έρχεται προς συζήτηση στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Βιώσιμης Κινητικότητας του δήμου Βόλου, στις 12 το μεσημέρι.

Ο δακτύλιος που θα ισχύσει θα περικλείεται από τις οδούς Κοραή, Αναλήψεως, Φιλελλήνων, Αργοναυτών. Στο συγκεκριμένο τμήμα της πόλης, όταν με απόφαση Περιφερειάρχη, οι ατμοσφαιρικοί ρύποι ξεπερνούν τα όρια του συναγερμού, θα εφαρμόζεται περιορισμός της κυκλοφορίας με βάση το σύστημα «μονά – ζυγά» στην κίνηση των ιδιωτικών οχημάτων, στα πρότυπα της Αθήνας. Ο περιορισμός θα ισχύει για τις ώρες αιχμής από τις 9 το πρωί έως τις 8 το βράδυ. Στόχος, ο περιορισμός της εκπομπής ρύπων στην ατμόσφαιρα, που έχουν αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής αλλά και στην ίδια την υγεία των πολιτών.

Η διάταξη για τη λήψη μέτρων για την προστασία της ατμόσφαιρας, ισχύει εδώ και δύο χρόνια. Ο δήμος Βόλου, αύριο, αναμένεται να κάνει το πρώτο βήμα.

Κύριος ρυπαντής της ατμόσφαιρας, όπως άλλωστε καταγράφεται και στην πρόσφατη έκθεση που συντάχθηκε από την ΑΝΕΒΟ στο πλαίσιο του συμφώνου των δημάρχων, είναι τα νοικοκυριά.

«Το 2015 ο οικιακός τομέας ήταν υπεύθυνος για τις περισσότερες εκπομπές αιωρούμενων σωματιδίων, με πολύ μεγάλη διαφορά από τους υπόλοιπους τομείς. Αυτή η μεγάλη διαφορά δικαιολογείται, δεδομένου ότι τη συγκεκριμένη χρονιά λόγω της αύξησης των τιμών πετρελαίου θέρμανσης, υπήρξε πολύ σημαντική αύξηση της καύσης ξυλείας από τα νοικοκυριά, και μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις ακατάλληλης για καύση, που εκτόξευσε σε απαγορευτικές τιμές τις εκπομπές των αιωρούμενων σωματιδίων», καταγράφεται στην έκθεση παρακολούθησης στο πλαίσιο του Συμφώνου των Δημάρχων για την περίοδο 2014 – 2016.

Ωστόσο, επειδή ο δήμος δεν μπορεί να ελέγξει τις καύσεις μέσα στα σπίτια, προχωρά στον έλεγχο της κυκλοφορίας για την ανακούφιση του προβλήματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις οδικές μεταφορές παρατηρείται επίσης σημαντική αύξηση σε σχέση με το 2007.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου