ΤΟΠΙΚΑ

Εμφιαλωμένο νερό Πηλίου με εντερόκοκκο

εμφιαλωμένο-νερό-πηλίου-με-εντερόκοκ-851206

Εμφιαλωμένο νερό Πηλίου, το οποίο διανέμονταν χωρίς η εταιρία να έχει την κατάλληλη άδεια, καθώς της είχε αφαιρεθεί λόγω εντοπισμού μικροβίου εντερόκοκκου, διατίθονταν για ένα περίπου χρόνο στους καταναλωτές, με άγνωστα αποτελέσματα για την υγεία τους.
Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Βόλου κ. Αχιλλέας Ζήσης με απόφασή του παραπέμπει τους δύο υπευθύνους της εγκατάστασης για παραβάσεις του Νόμου που αναφέρεται στην διάθεση και κυκλοφορία αγαθού που μπορεί να προκαλέσει βλάβη στην υγεία, ενώ οι υπεύθυνοι θα κληθούν σε απολογία στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργείται για την ποιότητα του εμφιαλωμένου νερού.
Ειδικότερα η έρευνα για νερό που εκμεταλλεύεται η εταιρεία «Νερό Πηλίου», ξεκίνησε τον περασμένο φθινόπωρο, μετά από καταγγελίες ότι το νερό δεν είναι κατάλληλο προς πόση και επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία.
Η Διεύθυνση Υγιεινής με εντολή της Εισαγγελίας Βόλου διενήργησε δειγματοληπτικό έλεγχο στην πηγή «Πετροστρούγκα» της περιοχής Αγίου Γεωργίου Νηλείας και όπως διαπιστώθηκε στο δείγμα που προέρχονταν από την πηγή, υπήρχε το μικρόβιο του εντερόκοκκου.
Η Διεύθυνση Υγείας της Νομαρχίας Μαγνησίας, αποφάσισε την αναστολή της άδεια λειτουργίας της εγκατάστασης εμφιάλωσης, ενώ υπέδειξε τους τρόπους όπου μπορούσε να αντιμετωπιστεί το συγκεκριμένο πρόβλημα.
Η υπηρεσία με έγγραφο της ζήτησε από την εταιρία εμφιάλωσης να προχωρήσει στη λήψη μέτρων, ωστόσο και τα νέα δείγματα από το χημικό εργαστήριο έδειξαν ότι ο πρόβλημα του εντεροκόκκου παρέμεινε. Παρόλα αυτά η εταιρεία συνέχιζε να εμφιαλώνει νερό και να το διανέμει προς κατανάλωση και μάλιστα σε φιάλες των 19 λίτρων.
Πριν από ένα περίπου μήνα, αστυνομικοί του τμήματος Μηλεών με εντολή του Εισαγγελέα Βόλου, πραγματοποίησαν έρευνα και διαπιστώθηκε ότι η εταιρεία λειτουργούσε κανονικά (!) παρόλο που της είχε αφαιρεθεί η άδεια λειτουργίας, ενώ καμία από τις υποδείξεις της Διεύθυνσης Υγιεινής για λήψη μέτρων υγειονομικής προστασίας δεν είχε παρθεί.
Ηδη ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Βόλου, με νέα παραγγελία προς το Αστυνομικό τμήμα Μηλεών Βόλου ζητά την λήψη απολογιών από τους δύο υπευθύνους της εταιρίας για παραβάσεις της νομοθεσίας περί εμφιάλωσης νερού και μετά την λήψη των απολογιών η δικογραφία θα επιστραφεί και πάλι στην Εισαγγελία για τον προσδιορισμό της δικασίμου.

Εντερόκοκκοι
Σύμφωνα με τα όσα έγραφε πριν από δύο εβδομάδες στον «ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ», ο Χημικός κ. Αλέκος Γούναρης, «η ομάδα των εντεροκόκκων (enterococci) είναι υποομάδα των κοπρανωδών στρεπτοκόκκων. Η καταμέτρηση των κοπρανωδών στρεπτοκόκκων, στον έλεγχο της μόλυνσης του πόσιμου νερού (οδηγία 80/778) έχει σήμερα αντικατασταθεί και αυτή (οδηγία 98/83) από την καταμέτρηση των εντεροκόκκων, ως πλέον ασφαλούς και εξειδικευμένου δείκτη.
Η χρησιμότητα μέτρησης αυτού του δείκτη είναι διπλή. Αφ’ ενός έχει επικουρικό χαρακτήρα για την επιβεβαίωση της μόλυνσης του νερού από περιττωματικές ουσίες, αφ’ ετέρου μας δίνει ενδείξεις για το ιστορικό (πρόσφατη ή παρελθούσα επιμόλυνση) ή το είδος της μόλυνσης του νερού (ζωικά ή ανθρώπινα λύματα), ώστε να μπορέσουμε να διερευνήσουμε τα αίτια και την εστία της μόλυνσης».
Σημειώνεται ότι ο εντερόκοκκος είναι μία μορφή στρεπτόκοκκου που παρασιτεί στο έντερο και ανήκει στη φυσιολογική χλωρίδα του οργανισμού. Είναι βακτήριο που ανήκει στην τάξη του στρεπτόκοκκου, συχνά παθογόνο, που μπορεί να επιφέρει λοιμώξεις, όπως σηψαιμία, ουρολοίμωξη κ.λ.π.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου