ΤΟΠΙΚΑ

Ανακαλύφθηκε νέο είδος διδύμων αδερφών

ανακαλύφθηκε-νέο-είδος-διδύμων-αδερφ-851206

Αμερικανοί γενετιστές ανακάλυψαν με έκπληξη ένα νέο είδος δίδυμων αδερφών, μια ενδιάμεση κατάσταση ανάμεσα στους ομοζυγωτικούς και τους ετεροζυγωτικούς διδύμους.
Τα δύο παιδιά προήλθαν από το ίδιο ωάριο αλλά από διαφορετικά σπερματοζωάρια, αναφέρουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση Human Genetics. Μοιράζονται το ίδιο γενετικό υλικό από την πλευρά της μητέρας, αλλά μόνο τα μισά από τα γονίδια του πατέρα τους.
Στην περίπτωση των ετεροζυγωτικών διδύμων, που είναι και η πιο συχνή, δύο διαφορετικά ωάρια γονιμοποιούνται από δύο σπερματοζωάρια. Τα δίδυμα μοιάζουν γενετικά όσο δύο οποιαδήποτε αδέλφια.
Στην σπανιότερη περίπτωση των ομοζυγωτικών διδύμων, ένα ωάριο που έχει γονιμοποιηθεί από ένα σπερματοζωάριο χωρίζεται στα δύο κατά τα αρχικά στάδια της ανάπτυξης. Τα δίδυμα που προκύπτουν από τις δύο ομάδες κυττάρων είναι γενετικά πανομοιότυπα, στην ουσία κλώνοι.
Η νέα περίπτωση, αναφέρει o δικτυακός τόπος του περιοδικού Nature, ήρθε στο φως πριν μερικά χρόνια επειδή ένα από τα δίδυμα είναι ερμαφρόδιτο, καθώς φέρει και ωοθήκες και όρχεις. Το άλλο παιδί ανατομικά είναι αγόρι.
Η σύλληψη των διδύμων έγινε με τον φυσικό τρόπο και τα παιδιά μεγαλώνουν τώρα κανονικά.

Διπλή γονιμοποίηση
Τα γενετικά τεστ αποκάλυψαν ότι τα δίδυμα είναι χίμαιρες -κάθε παιδί αποτελείται από κύτταρα με διαφορετικό γενετικό υλικό. Ορισμένα κύτταρα σε κάθε παιδί είναι «θηλυκά», με δύο χρωμοσώματα Χ, ενώ άλλα είναι «αρσενικά», Χ και Υ.
Οι ερευνητές υποθέτουν ότι τα δίδυμα προήλθαν από ένα ωάριο και δύο σπερματοζωάρια.Ένα σενάριο είναι ότι το ωάριο άρχισε να διαιρείται πριν γονιμοποιηθεί και τα δύο κύτταρα που προέκυψαν συγχωνεύτηκαν με δύο σπερματοζωάρια. Το πιθανότερο όμως είναι ότι το ωάριο γονιμοποιήθηκε απευθείας από δύο σπερματοζωάρια.
Το έμβρυο που προέκυψε θα είχε τρια σετ χρωμοωμάτων, ένα από τη μητέρα και δύο από τον πατέρα. Αρχισε να διαιρείται, χωρίστηκε σε δύο τμήματα, και καθένα από τα τμήματα αυτά αναπτύχθηκε ξεχωριστά απορρίπτοντας τα χρωμοσώματα από το ένα από τα δύο σπερματοζωάρια.
Η ανακάλυψη «δείχνει ότι οι γνώσεις μας για το πώς εμφανίζονται τα δίδυμα είναι μάλλον υπεραπλουστευτικές, και ότι πιθανότατα υπάρχουν σπάνιες παραλλαγές στο πώς μπορεί αυτό να συμβεί» σχολιάζει στο Reuters η Δρ Βίβιεν Σάουτερ του Ιατρικού Κέντρου Καλού Σαμαρείτη στο Φίνιξ, επικεφαλής της μελέτης.
Αν και το φαινόμενο πρέπει να είναι εξαιρετικά σπάνιο, ορισμένοι επιστήμονες το είχαν προβλέψει. Για παράδειγμα ο Δρ Μάικλ Γκολουμπόβσκι, σήμερα στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϊ, είχε προτείνει το 2003 ότι ίσως υπάρχουν ενδιάμεσα δίδυμα που προκύπτουν από διπλή γονιμοποίηση.
«Υπάρχουν πολλά ασαφή ενδεχόμενα στη γενετική των διδύμων» αναφέρει τώρα ο Γκολουμπόβσκι. «Πρέπει να έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά και για άλλες ασυνήθιστες περιπτώσεις».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου